ALLAH ve “BİZ” ZAMİRİ


Kur’Ân’a bakıldığı zaman Yuce Rabbimizin bircok Âyette kendisiyle ilgili olarak “İnna, nahnu” “Biz zamirini kullandığı gorulur.
Dikkat edilirse, “Birinci Coğul Şahıs” zamirinin farklı kullanımları olan “Biz, Bizi, Bize, Bizim, Bizden” gibi ifadelerin Allah icin kullanıldığı her Âyette, Allah’ın sıfatlarının tecellisine yonelik vasıtalı tasarrufların ifade edildiği gorulur. Bunu yuzlerce ornekle acıklamak mumkundur. Ancak burada herkesce bilinen birkac ornek vermekle yetinilecektir:

“Şuphesiz Biz sana kevseri verdik.” Kevser; 1.

“Biz, senin icin, senin goğsunu acmadık mı?” İnşirah; 1.

“Muhakkak ki Biz onu kadir gecesinde indirdik.” Kadr; 1.

Ya Sin sûresine goz atıldığında, Allah’ın sıfatlarının tecellisi olan tasarruflarının acıklandığı 8, 9, 12, 14, 28, 31, 33, 34, 37, 39, 41, 42, 43, 44, 65, 66, 67, 68, 69, 71, 72, 76, 77, 78. Âyetlerde “Biz” ifadesinin; zatına yonelik acıklamaların yapıldığı 60, 61. Âyetlerde ise “Ben” ifadesinin kullanıldığı gorulur.

Kur’Ân’da Allah icin kullanılan zamirlerin şu şablona uyduğu acıkca gorulmektedir:

Allah’ın zatına ve uluhiyyetine ait ifadelerde “ene, inni Ben [birinci tekil şahıs] ifadesi kullanılmaktadır. Mesela: Bakara 30, 186; A’raf 173; Ta Ha 12-14; Secde 13; Enbiya 25, 92; Ankebut 56.

Yine Allah’ın zatına ve uluhiyetine ilişkin olmak uzere, bazı Âyetlerde Rabbimiz “Sen, Seni, Sana, Senin” gibi “ikinci tekil şahıs” zamirleriyle; diğer bazı Âyetlerde ise “O, O’nu, O’na, O’nun” gibi “ucuncu tekil şahıs” zamirleriyle ifade edilmektedir. İster İkinci Tekil Şahıs, isterse Ucuncu Tekil Şahıs olsun, her iki gurup zamir de Teklik ifade eder. Allah’ın zatının ve uluhiyetinin soz konusu edildiği hicbir yerde “Siz” veya Onlar” gibi coğul ifadeler kullanılmaz. Fatiha’da da “Yalnız Sana ibÂdet ederiz ve yalnız Senden yardım isteriz ” şekliyle ifade buyrulmuştur.
Azametinin, guc ve kudretinin vurgulandığı Âyetlerde ise Yuce Allah “Biz” zamiri ile ifade edilmektedir.
Tum dunya milletlerinin dillerinde otorite sahipleri guc ve kudretlerini anlatırken “Biz” ifadesine başvururlar. Fermanlarında, soylevlerinde hep “Biz” ifadesini kullanırlar. Bu, Kur’Ân inmeden de boyle idi, şimdi de aynen devam edip gitmektedir.
Kısaca Rabbimizin “Biz” ifadesi Kendisinin azamet ve kibriyasını; buyukluğunu, ululuğunu vurgulamak icindir. Kesinlikle coğul anlamında değildir. Coğulluğu nefyeden yuzlerce Âyet vardır. Ayrıca taaddudu kudema akla da munafidir.
Buna rağmen maalesef Allah’ın tasarruflarında ucler, yediler, kırklar, kutuplar, gavslar gibi ortaklar kabullenen bahtsızlar da mevcuttur.
Meseleye vakıf olan ilim sahipleri Rabbimizin “Biz” ifadelerini “Biz Azimuşşan” olarak ifade etmek sûretiyle isabetli bir anlayış ve hizmet ortaya koymuşlardır

Hakkı Yılmaz
__________________