Bende kafama takılan birkac şeyi sizlerle paylaşmak istiyorum..
Dinimizle ilgili hep bu tarz sozler duymuşumdur yada okumuşumdur hayatım boyunca:
Şu gecede ibadet edersen tum gunahlarından arınırsın..Bu gece namaz kılarsan 1000 defa hacca gitme sevabı kazanırsın vs..Bunlar kitabımızdamı yazıyor yoksa birtakım kişilerin uydurdukları hurafelermi bilmiyorum,acıkcası fazla bilgim yok bu konularda ama inanclı biriyim genel olarak..
Benim garibime giden şeyde bu tur şartların bazı kişiler icin adil olmaması durumu.Yani adam omru boyunca gunah işlesin,yapmadığı kotuluk kalmasın.Ve bir gecede tum gunahlarından arınsın ve hatta hacca gitmiş gibi olsun.Peki omur boyu iyilik yapmış lakin sadece ibadetini aksatmış birinin obur dunyadaki durumu gozonunde bulundurulduğunda adaletli bir durummudur sizce bu?Şahsen benim icin değildir..Dini adaletin biraz daha ince kurallarla donatılması gerektiğini duşunuyorum ben.Kotunun hakkı kotuye,iyinin hakkıda iyiye verilmelidir.Evet ibadettee etmelidir her mumin ama bazende affediciliğin bir sınırı olması beklenir vicdani acıdan bakıldığında.Misal siz ailenizi katleden bir adamı affedermisiniz?Merhamette bir yere kadardır..
Mesela şoyle:
"Her kim haram aydan, ucgun , Perşembe, Cuma ve Cumartesini tutarsa, ALLAH C.C. ona 900 sene ibadet (sevabı) yazar."
Receb ayının son uc gunu icinde bir gun varki, o gunu oruc ile yakalayan 100 sene gunduz oruc tutmuş ve gece namaz kılmış sevabı alır.
Recep ayının (Regaib Kandili) 15'inde tutulan oruc 30 yıllık oruca denktir. Ayrıca Receb ayında tutulan bir gun oruc 600 sene ibadetten efdaldir.
Arefe gunu orucu ise gecen ve gelecek senenin gunahlarını orter.
İnsanın aklınada şoyle birşey geliyor.Misal Receb ayında tutulan birgun oruc 600 sene ibadetten efdaldir.O zaman birgunluk ibadet hatta insan omru duşunulduğunde 70 yıllık ibadet bunun yanında nedirki?Sen zaten bu şartı yaptığın zaman 600 sene ibadet yapmış gibi oluyorsun.Bunuda yaptığın kadarıyla carparsan cok buyuk bir rakam cıkıyor..
Derdimi anlatabildimmi bilmiyorum..İnşallah bununla ilgili tatmin edici cevaplar alırım ve dine bir adım daha yaklaşma konumum olur bu sayede..
NOT:İnancım hatrı sayılır derecede iyidir lakin fazla bilgim olmadığı icin bu tur olaylara daha felsefi acıdan yaklaşma tarzımı sakıncalı bulduysanız mazur gorun..
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Sohbetler
- İslamda sevaplar ve gunahlar
-
12-09-2019, 10:18:30