Sual: Esrar, afyon, kokain gibi uyuşturucuları kullanmak gunah değil mi? Dunyada uyuşturucuya bağımlı olmanın sebebi ne olabilir?
CEVAP
Her ceşit uyuşturucu gunahtır. İslam Ahlakı kitabında, buyuk gunahlar arasında bildirilmektedir. İbni Hacer-i Mekki hazretleri buyuruyor ki:
Afyon ve diğer zehirli otlar haramdır, fakat ilacların icine konan az miktarı haram değildir. (Zevacir)

Esrar ve afyon gibi katı cisimlerin akla zarar veren miktarları haramdır. İlacların icine konan az miktarı haram değildir. Fazla alındığı zaman, aklı ve sinirleri bozan boyle otlardaki zararlı maddeleri ayırıp, bunları ve benzerlerini hap ve iğne halinde keyf ve zevk ilacı ismiyle talebelere, işcilere ve futbolculara satıyorlar. Ahlak, namus, din, iman ve vatan sevgisi gibi mukaddes bağlarımızı koparan bu uyuşturucu maddeleri satın almak ve kullanmak haramdır. Buyuk gunahtır. (S. Ebediyye)

İmanlı gencler, anarşiye yanaşmadığı gibi, uyuşturucuya da yanaşmaz, cunku Allah korkusu, her turlu kotuluğu işlemeye engeldir.

Dinimiz, vucuda ve insanlığa zararlı olan şeyi yasaklamıştır. Musluman genc, ustune para verilse de uyuşturucuya elini surmez. İmansız kimse, huzursuz kimse demektir. Boyle bir kimse de, huzura kavuşabilmek umidiyle, gucunun yettiği her şeyi yapmaya calışır. Her bataklığa ayak basar, her basışta biraz daha batar. Amerikalı bir kriminoloji uzmanı diyor ki:
(Gencler, hazır paraya sahip olunca, her tadı tatmaya calışır. Tadacak başka şey bulamayınca, hayat onu sıkmaya başlar. Uyuşturucu kacakcısı, boyle zengin cocuklarını bulur. Gencler, bunu da tatmak ister. Tadınca mutlu olduğunu zanneder. Daha fazla mutlu olmak icin, daha kuvvetli zehir almaya calışır. Bunlar da, daha fazla parayı gerektirdiği icin, hırsızlıklar, soygunlar başlar. Eroine alışanda cılgınlıklar başlar. Artık arsenik icmiş gibi olur. Hayatta olmak onu rahatsız eder. Olumu tercih eder.)

Kriminoloji uzmanına gore, uyuşturucuya zengin cocukları muptela oluyor. HÂlbuki bircok Musluman zengin cocuğu, uyuşturucuların isimlerini bile bilmez. Uyuşturucuyu onlemek de, diğer butun kotuluklerde olduğu gibi, dinimizin emirlerine riayet etmekle mumkundur. Namazlarını doğru kılan bir Muslumanın uyuşturucuya alışması mumkun olmaz. Eğer daha onceden alışmışsa, namazı doğru kılarsa bundan ve diğer butun kotuluklerden kurtulur. Bir Âyet-i kerime meali şoyledir:
(Namaz, munker ve fahşadan [edepsizlikten, akla ve dine uymayan uyuşturucu, icki, zina, livata gibi her turlu kotulukten her turlu gunahtan] alıkoyar.) [Ankebut 45]

Sual: Bir tasavvuf kitabında, (kahve, tutun, tombeki, esrar, şaraptan daha kemdir) deniyor. Kahve, tutun, şaraptan daha kotu nasıl olabilir?
CEVAP
Kitaptaki ifadelerde bir nakil hatası olabilir. İstanbul Universitesi yayınlarından Gıda Kimyası kitabında deniyor ki:
(Caydaki tein ile, eskiden ayrı bir alkaloit olarak kabul edilen Kafeinin aynı olduğu tespit edildi. Cayda %2,5-3, kahvede ise %1,3 oranında kafein bulunur.
Kafein, zihni acar, kan dolaşımını artırır, vucuda sıcaklık verir, yorgunluğu giderir, sindirimi kolaylaştırır. Fazlası sinir sistemi uzerinde etki yapar. Kalb hastalıklarında, sinirleri zayıf insanlarda ve cocuklarda az miktar kahve bile fena etki yapabilir.) [s. 658]

Caydaki kafein, kahvedekinden iki misli fazladır. Kahvedeki kafeine haram denirse, caydakine de haram denmesi gerekir. Coğu zarar veren şeyin, zarar verecek miktarını kullanmamalıdır! Vucuda zarar verecek kadar cok yemek de haramdır. Bazı gıdalar, bazı hastalara zararlıdır. Vucuda zarar verdiği bilinen şeyleri kullanmak doğru değildir. Bir kimseye kahve ve cayın fazlası zarar veriyorsa az icmeli, azı da zarar veriyorsa hic icmemelidir! Hastaya haram olan bir şey, sağlama da haramdır denmez. İmam-ı Munavi hazretleri, Camius-sagir şerhinde kahve icmenin haram ve mekruh olmadığını bildirmiştir. (Hadika s.143)

Cay ve kahvedeki kafein, tutundeki nikotin, fazla alınırsa elbette zararlı olur. Coğu zarar veren mubah bir şeyin, zarar vermeyen az miktarının kullanılması haram değildir. Alkollu ickilerin ise, hic zarar vermese de, damlası haramdır. İmam-ı Nevevi hazretleri buyuruyor ki:
Sıvı ickilerin azı da haramdır. Esrarın sarhoş etmeyen miktarını ilac olarak kullanmak caizdir. (Muhezzeb)

Afyonun da sarhoş etmeyen az miktarı haram değildir. (Feth-ur-rahim s.30)

İbni Hacer-i Mekki hazretleri buyuruyor ki:
Afyon ve diğer zehirli otların alınan cok miktarları haramdır, fakat az miktarlarını ilac olarak kullanmak caizdir. (Zevacir)

Uyuşturucu benc otu mubahtır. Bununla sarhoş olmak haramdır. (Durr-ul Muhtar c.3, s.166)

İbni Abidin hazretleri, bunu acıklarken buyuruyor ki:
Benc otunu ilac olarak kullanmak caizdir. Sarhoş edici miktarı caiz değildir. (Coğu sarhoş edenin azı da haram olur) hadis-i şerifi sıvı ickilere mahsustur. Zehirli bitkileri ve sarhoş edici katı ilacları az miktarda kullanmak haram olmaz. (Redd-ul Muhtar c.5, s.295)

Ali Echuri hazretleri, (Tutun icmek aklı giderir veya nafaka temininin terkine sebep olursa, haram olur. Boyle bir durum olmazsa haram olmaz) buyuruyor. (GÂyet-ul-beyan)

Tutun mubahtır. (Essulh-u beynel-ihvan, El-ukududdurriyye, Tahtavi, Berika)

Bursalı İsmail Hakkı hazretleri, ilk yazdığı kitaplarında, tutune haram diyordu. Cunku zamanın padişahınca tutun yasaklanmış, icene ceza veriliyordu.

Tutune israf yonunden hicbir Âlim haram dememiştir. Fakirin su yerine meşrubat icmesi israftır, fakat alıştığı icin cay, kahve veya tutun icmesi israf olmaz.
Şafii Âlimlerinin coğu, sigaraya tenzihen mekruh dedi. Hanefi’de, soğan sarmısak gibi, tenzihen mekruhtur. (Tahtavi)

Buyuk bir Âlim, mubah olan bir şeyi yasaklarsa, talebelerinin itaat ederek, o şeyi kullanmamaları gerekir. Fakat bu herkese şamil edilemez.
__________________