Bugun sizlerle paylaşmak istediğim konu, gecen gun aldığım bir yazının beni cok etkilemiş olmasından kaynaklanan, iddialı bir sozun uzerinde konuşmak olacak. Konuşmadan once bu sozu sizinle paylaşmak istiyorum. ( STRESE GİRENİN İMANINDAN ŞUPHE EDERİM) Doğrusu sizlerde okuduğunuzda herhalde once hadi canım sende demişsinizdir, ben ona benzer bir duşunceye kapılmadım desem yalan olur. Bu sozun sahibi konuyu acıklamaya başladığında gercekten bu duşuncesinde ne kadar haklı olduğunu anladım. İşte bizler bu cok iddialı sozun ne anlatmak istediğini hemen anlayamadığımızın tek nedeni, kur’anın rehberliğinden, ışığından yeteri kadar istifade edemediğimiz olduğunu, biraz sonra yazdıklarımı okuduğunuzda sanırım daha iyi anlayacaksınız.

Stresin basit tarifi halk dilinde dertlerin, sıkıntıların, karşılaşılan olayların sonucunda, bunların kafaya takılarak uzuntu ve duşuncenin sonucu doğan rahatsızlık olarak tanımlayabiliriz. Şimdide duşunelim hayatımızda karşılaştığımız olayları ve bu olaylar karşısında takındığımız tavrı. Başımıza bir hastalık geldiğinde, onu iyileştirme cabasından cok, onun psikolojik yıkımıyla etkilenip yıkılmıyor muyuz? Hatta bir kısmımız mucadeleyi bırakıp hastalığımızın iyileşmesini bile engellemiyor muyuz dersiniz? Bir kısmımız aile icinde bunalım yaşıyor, bir kısmımız da maddi sıkıntılarla boğuşuyor. Bazı insanlar sevdiklerinin olumuyle yıkılıyor stres e girip, doğruyu duşunme melekesini tamamen yitiriyor. Hangimiz hayatında hicbir sorunla karşılaşmıyor ki? Hepimiz mutlaka bircok kez, hayatında uzulduğu ve hic aklına getirmediği sorunlarla bir anda karşılaşıp onlarla mucadele ediyor. Eğer bu mucadele karşısında gucsuz bir ruha sahip olduğumuzda yıkılıyor ve dertlerimizden kurtulmak yerine, derdimize bir dert daha eklemiş oluyoruz. Guclu bir iradeye sahipsek ve o iradeyi o ruhu daha once eğitimden gecirmiş isek, bu tur olaylardan en az hasarla cıkıyoruz. Peki, o zaman bu durumda gercekten STRESLE İMAN ARASINDA BİR BAĞ KURMAK MUMKUNMU DERSİNİZ?

Sizlere okuduğum yazınında etkisiyle, vereceğim ornekler hakkında lutfen duşunup iyi değerlendirme yapmanızı rica edeceğim. Allah Kur’anda bizlere ozellikle peygamberlerin hayatından ornekler verip, onlardan kıssadan hisse almamızı ister ve ayrıca ayetleriyle de bunu belirtir. Gercekten Rabbim kuranın soylediği gibi, Hz. Eyup peygamberin kendisini hastalıkla, malının mulkunun elinden alınması ile evlatlarının olumuyle imtihan etmiştir. Bakın bu durumdaki bir insanın, daha doğrusu ruhunu eğitmiş bir elcinin yapması gerekeni nasıl yapıyor, hic isyan etmeden imtihan olduğunun bilinciyle nasıl yalvarıyor rabbine?

( Enbiya suresi 83:Ve Eyyûb... Rabbine şoyle yakarmıştı: "Dert/zorluk gelip cattı bana; sen, rahmet edenlerin en merhametlisisin!" diye niyaz etmişti.)

Peki, bizler bu durumlarla karşılaştığımızda neler yapıyoruz dersiniz? Şimdi duşunelim Allah elcisini hastalıkla, mallarını elinden alarak yoklukla, evlatlarının acısını tattırarak acıların en buyuğuyle imtihan ediyor, bizler tum bu ibretlerden habersiz, imtihan oluşumuzun farkında bile olmadan neredeyse bircoğumuz ne diyoruz biliyor musunuz? Allahım bu dertleri neden veriyorsun bizlere diyerek, farkında olmadan isyan etmiyor muyuz? Allah, elcisini peygamberini boyle bir imtihandan geciriyorsa, elbette bizleri de aynı imtihanlardan gecirecektir. Peki, Allahın resulu bu olaylar karşısında nasıl davranmıştı? Tum sukûnetini toplayıp, Rabbine yalvararak sen rahmet edenlerin en merhametlisisin beni affet diye dua etmişti. Bizler ise bir yakınımızı kaybettiğimizde, ya da malımızı mulkumuzu kaybedip iflas ettiğimiz de, neler yapıyoruz bir duşunun, ya intihar ediyoruz ya da olaylardan hic farkında olmadığımız icin, strese girip yapılmaması gereken her şeyi yapıyoruz, sonucta bedenimiz buna dayanamayıp hastalanıyoruz.

Duşunebiliyor musunuz Hz İbrahim i, kendisine iman etmeyen babasıyla imtihan eden Allah, bizleri babamızla neden imtihan etmesin? Hz. Lut peygamberi eşiyle imtihan eden rahman, neden bizleri eşlerimizle imtihandan gecirmesin. Hz. Yusuf u kardeşiyle imtihan eden rabbim, tum insanları kardeşleriyle neden imtihandan gecirmesin. Duşunun peygamberimiz Hz. Muhammet e acıların en buyuğu evlat acısını, beş kez tattıran Rahman, bizleri bu imtihandan gecirme diyebilir misiniz? Bizlerin Allahın en guvendiği resuller den bir ustunluğumuz mu var ki, HÂşÃ‚ onların gectiği imtihandan mesul olmayalım.Sıkıntıların hayatımızın bir parcası olduğunu asla aklımızdan cıkarmamalıyız. Bu zorlukların, bizlerin onunde bayır aşağı freni patlamış bir kamyonun lastiğine, durması icin atılan engeller olarak gormeliyiz. Akıllı bir şofor yokuş aşağı freni patlayan kamyonunu asla terk etmez, onu nasıl en az hasarla durdurabilirim onu duşunur. Bizlerde boyle yapmalıyız. Hayatımızda karşılaştığımız zorlukların bizler icin bir imtihan olduğunu duşunup, bu zorluklara teslim olmak yerine, ondan kurtulmanın yollarını aramalıyız.

Bizler nefsimizi, imanımızı gerektiği zamanda ve yaşta eğitmediysek, terbiye edip onu hazırlamadıysak karşımıza cıkacak zorlukların ne olduğunun da farkına bile varamayız. Ondan kurtulmak icin calışmak yerine ona teslim olmaktan kurtulamayız. Demek ki stresle iman arasında cok bağlantı varmış. Olaylar karşısında eğitimli ruhumuzu devreye sokarsak, başımıza gelen tum musibetlerden kolay sıyrılırız ve en az zararla cıkarız. Yazımızın başında belirttiğimiz; (STRESE GİRENİN İMANINDAN ŞUPHE EDERİM) sozu demek ki cok doğruymuş. Başımıza gelen elimizde olmayan, olaylar karşısında sukûnetimizi koruyup, bir imtihandan gectiğimizi unutmadan, bu imtihanı nasıl kazanacağımız hesabını yaptığımız takdirde, strese girmeden akılla calışıp, zorlukların ustesinden gelmeliyiz. Bana gelen yazının sonunda bence guzel ve duşundurucu bir slogan vardı. Bu sozun sahibi olsa gerek altında Sait CAMLICA ismi vardı onu da belirtmek isterim. Burada anlatmak istenilen bence yukarıda anlatmak istediğimin guzel bir ozetidir.

Bir gun Dunyaya ait buyuk bir derdin olursa,
Rabbine donup:
BENİM BUYUK BİR DERDİM VAR DEME.
Derdine donup:
BENİM BUYUK BİR RABBİM VAR DE.

Sanırım anlatılmak istenen anlaşılmıştır. Derdi veren Allah tır, derdi ya sen istemişsindir yaptıklarından dolayı, ya da Rabbim seni imtihan ediyordur bunu da bilemezsin. Rahman elbette sebebini bilir, sana verilen derdi, kederi duşunerek isyan etme, hatalarını duzelt ve asla unutma ki senin bağışlayıcı, affedici, her şeyi bilen ve takip eden BUYUK BİR RABBİN VAR. Onu bil, derdi veren almasını da bilir.

Rabbim bizleri zor imtihanlardan gecirme ne olur. Vereceğin derde, zorluğa karşı guclu ve iman dolu bir yurek ver bizlere. Sen yucesin, ulusun, bağışlayıcısın yapacağın zor imtihanlara karşı nefisimize guc ve sabır ver. Senin her şeye gucun yeter ÂMİN.

Bakara 214: Yoksa siz, sizden once gelip gecmiş olanların karşılaştıklarının benzeri başınıza gelmeden cennete gireceğinizi mi sandınız? Onlara şiddetler, belalar ve zorluklar gelip cattı; sarsıldılar. Oyle ki, resul ve onunla birlikte inananlar, "Allah'ın yardımı ne zaman?" diye yakarıyordu. Haberiniz olsun ki, Allah'ın yardımı cok yakındır.

SAYGILARIMLA Haluk GUMUŞTABAK