Selamunaleykum...

Bukadar yazıyı okuyacak kadar zamanım yok yada uşundim diyecek olursanız.Sorum şudur Laduni ilmi ( Yanlışta yazmış olabilirim kulaktan duyma şekilde Laduni diye yazdım) Nedir ? Neleri amaclar vs..Bilgisi olanlar acıklarsa sevinirim..

Vaktim kısıtılı olduğundan yazıyı konturol etmiyorum illakı anlatım bozuklukları falan olmuştur idare edersiniz artık

Arkadaşlar uzun zamandır zihnimi kurcalayan ve bu gun taşma noktasına gelen bir sorunu sizlerle paylaşmak istiyorum..Biraz teferruatlı anlatacağım kusura bakmazsınız inşallah..

Calıştığım dukkana herzaman gelen bir adam var.Tip olarak gariban bir kimseye benziyor.Konuşursan konuşur konuşmazsan konuşmaz , konuştuğu vakitte kusura bakmayın başınız ağrıttım diyecek kadar erdemli bir insan gorunumunde.Dukkanca nasılsın abi hamd olsun senden naber tarzı bir muhabbetimiz vardı .Gecen ramazan dini bir konu hakkında hararetli bir tartışmaya girmiştik.O sırada bu abimiz geldi dukkana bizde fikrini sorduk.Adam oyle bir konuşmuştu ki ağzımız acıkta kalmıştı anlattıklarını dinlemekten buyuk keyif almıştık.Ayetlerde hadislerden değerleme yapıyor yunus emrenden şiirlerle susluyordu sozlerini.Adam gidince hayret etmiştik.Cunku daha evvelden hic bu tip bir muhabbetimiz olmamıştı.Boşuna dememişler imanın kimde olduğu bilinmez diye duşunduk.Gel zaman git zaman bu abimizi bolca anlatmaya teşvik ediyorduk.Anlattıkları hem bizim bildiklerimize ters duşmuyor hemde uslubu susleyiş bakımından haz veriyordu.Gunler aylar boyle geciyordu.Bir gun bir Ayet-i Kerimede gecen ihramlı iken avlanmanın yasak olduğunu okumuştum.İhramı daha evvelden hic merak etmemiştim.Sonra duşunmeye başladım ihram nediyir diye.Bu abimize sordum bana oyle şeyler anlattıkki anladığımı kelimeye dokmem imkansız , bildiğim bir tek şey varsa oda soruma cevap bulamamış sorumu bile unutmuştum . Bir gun Kurban hakkında bir soru sormuştum bana şoyle demişti : Once sen bir kurban ol guzel kardeşim o bıcağı boğazında hisset.Hep sorularımıza direkt cevap vermiyor başka başka şeyler anlatıyordu.Biz iyice sıkıştırıyorduk her aklımıza gelen soruyu soruyor ancak aldığımız cevaplar hep derin oluyordu anlayamıyorduk.Bir gun sorduk abicim biz soru soruyoruz lakin sorumuza ya cevap vermiyor başka birşey anlatıyorsun yada biz anlayamıyoruz.Bu abimiz bize şoyle bir baktı ve dukkanın kapısını kapattı.Madem istediniz oturun dedi.Ve bize bir ilimden bahsetti Laduni (Yazılışı farklı olabilir) ilmi .Nedir bu ilim dedik.Anlatıyor anlatıyor lakin kesin olarak bir sonuca cıkamıyoruz cunku ustu kapalı anlatıyor aklını kullan diyordu.Artık ne sorsak guzel kardeşlerim gelin şu ilmi alın zaten hakka kavuşup sorularınıza cevap bulacaksınız diyordu.(Bu abimize dini bilgilerden cok felsefi sorular yonetliyorduk.)Kısacası bu ilim Allahı tanımak kavramak . Diyor ki sen ilk once Rabbini tanı daha sonra iman et.Kafanda ki babandan dedenden buyuklerinden duyduğun Allahı at bir kenara.Gel bu ilmi al tanı seni yaradanı.Devamlı yuce Allahın o sonsuz ilminden bahsediyor.Rakamlara one veriyor.3-6-7 bu rakamlara cok değiniyor.Diyorki Var olan sadece ve sadece Allahtır , her işi yapan Allahtır diyor.İtirazımız yok.Lakin bizim irademizi nerdeyse sıfıra indiriyor.Benim inandığım şu ; Yuce Rabbimiz bize cuzi bir irade vermiş ve verdiği bu iradenin %100 bize kullanma yetkisini vermiş.Bu abimiz anlattıklarından yola cıktığımızda Rabbimizin bize verdiği cuzi iradenin sadece %1 bize verilmiştir.%99 u gene Allahın elindedir.Diyorki Allahın 2 yolu vardır.Biri kufur biri hak yol.Ve tavsiye ediyorki hak yoluna gitmemiz.Hangi yola gidersek gidelim bize bir hak vadi olduğu bunlar cennet ve cehennem olduğu soyleniyor işte bu yol secimine irade diyor geri kalan tum normal faliyeleri Allah c.c gercekleştiyor diyor.Ornek diyorum bir ayeti ornek veriyor ; Allah hergun yeni bir iştedir.Diyorki sen bir makinasın seni kullanan Allah bak diyor bu elimdeki kalemi masaya koydum onun bir iradesi işlevi varmıdır? Yoktur.Ama ben onu elime alıyorum ve ona bir işlev katıyorum diyor.Daha cok şey soyluyorda kafam almıyor .Neyse biz bu gune gelelim .Yemek yiyioruz sofrada yerli malı kola var.Soz dondu dolaştı yabancı markalı kolaya geldi hani şu amerikan malı olan gelirin bir kısmını israil ordusuna hibe eden.Herneyse beklemediğimiz bir tepki verdi ben umetcilikten elimizden geldiğince dualarımızla ve boykot ederk yardımcı olmamızdan bahsettim.Dediki sende azgın bir suyun icersindesin o zulm gorenlerde onları o sudan cıkarman icin ilk once kendini kıyıya atman gerekki onada bir faydan dokunsun.Taptığın Allahı nekadar tanıyorsun demeye getirdi.Burda namaz kılıyorsun secde ediyorsun ama sen secde olabildin mi Rabbini tanıyabildin mi diyor. Bir an kafamda şimşekler caktı ve darlandım.Evet bu abiye bir bakıma katılıyorum ilk once Rabbimizi tanımalıyız ki ona kulluk edebilelim.Dediki Allah ile kul arasında bir perde vardır.O perdede nefistir gel al şu ilmi kaldıralım o perdeyi.Tanı Rabbini.Peki dedim bunca İslam dinen gonul vermiş namazlarını huşu icersinde kılan goz yaşı dokupte bu ilimden habersiz olan var peki bunların imanı gecersizmidir diye hiddetlendim.Dediki Allah c.c kişiye kaldıracağından fazla yuk koymaz .Bu Allahın ilmindendir ve Allaha giden bir yoldur gizldir.Gizlidirki bu Allahın gizli bir lutfudur ve dilediğine verir.Şimdi sen sonsuz bir servetin olsa bu serveti kime verirsin dedi ? Bende herkeze dedim bana baktı ve herkeze mi dedi ? Yanlış bir cevap verdiğimi anladım ve sevdiğim iyi insanlara veririm dedim.Bak dedi dediğime geliyorsun.Acıkcası adama hakta veriyorum muallağada duşuyorum.Bana dediki Amerikayı kim yonetiyor bende dedim bush ve onde gelen devlet gorevlileri.Ya kardeşim dedi sana kim yonetiyor dedim.Sonra duşundum ve hukumranlık Allahındır dedim.Dediki Allac c.c kuranında buyurmuyormu Allah fasık kavimleri doğru yola ulaştırmaz yani sonucta her işi yapan Allah.Bak Irak olsun filistin olsun tam kulluk mu etti etseydi bu belalar başlarında gelmezdi.Kula bela gelirmi hak yazmadıkca hak bela yazarmı kul azmadıkca ? Kaldıki Allah bir coğunu affeder.Bu Laduni ilmi dediği gizli bir ilim bak ben bunu burda anlattım sen kulak vermek zorundasın.Her işi yapan Allah değilmidir ? Soyleyene bakma soyletene bak.Her iş onun değilmidr kuvvet ve kudret onun değilmidir ?.Bende cıkıştım hemen doğru diyorsun ancak filistin olsun ırak olsun burda doğru insanlar cok ve Yuce Allah onları imtahandan geciriyor.Dediki ya sende bir imtahandaysan ? Bak kardeşim sadece yağan yağmur diyildir Rahmet sozlerime bak rahmet budur bu sozleri soyletene bak dedi.Bak senden para isitenmiyor ha bu ilimden daha ustununu bulursan cağır beni bende seve seve gelirim.Bu ilme gonul verenler hic bir menfaat beklemiyor dedi.Bende dedimki abicim cok karmaışık anlatıyorsun benim beynim bu ilmi alacak kadar kuvvetli değil.Dediki Allah kaldıracağından fazlasını yuklemez.Gelirsin kaldıramazsan hadi bana eyvalla dersin ceker gidersin.

Ozun sozu diyeceğim ama baya bir yazdım Laduni diye bir ilim var.İlim namazdan zekattan herturlu ibadetten once(İbadeti terk et demiyor) Rabbini tanı kuranın şifresini coz bak bakalım bu ilmi aldıktan sonra kuranı okurken ne buyuk lezzet alacaksın.Kafanda bir cok şeyi halledeceksin cunku Rabbini tanıyacaksın.Ben aklımca bu abiyi sınamak istedim bu yol sapık bir yolmu yoksa hal yolmu.Edindiğim kanı her ayete deyinliyor her hadis ornek olarak gosteriliyor.Kısacası bilinen hic bir şeyi inkar etmiyor.Sadece Rabbinin bahşettiği ilimi al deniliyor.Sizin goruşleriniz nelerdir bu ilmi duyanınız hakkında bilgisi olanınız var mı ? Hafta sonu bir gidip gormeyi duşunuyorum ne yapar ne eder bu adamlar diye..Allahın Selamı uzerinize olsun...