Sual: (Sen olmasaydın Âlemleri yaratmazdım) kudsi hadisine, kim niye karşı cıkıyor?
CEVAP
Resulullahın ustunluğunu anlamayan veya ona duşman olan yahut hadis-i şeriflere rast gele uydurma diyenler, karşı cıkar.
Âdem aleyhisselam, Arşta gorduğu nurun mahiyetini sual etti. Hak teÂl buyurdu ki:
(Bu nur, gokte Ahmed, yerde Muhammed denilen, zurriyetinden bir peygamberin nurudur. O olmasaydı, seni de, yer ve gokleri de yaratmazdım.) [Mevahib-i ledunniyye]
Allahu teÂl yine hadis-i kudsilerde buyuruyor ki:
(Ya Âdem, Muhammed aleyhisselamın ismiyle her ne isteseydin, kabul ederdim. O olmasaydı, seni yaratmazdım.) [HÂkim]
(Ey Resulum, İbrahim’i halil [dost], seni de habib [sevgili] edindim. Senden daha sevgili hic bir şey yaratmadım. Senin, benim indimdeki yuksek derecenin bilinmesi icin, dunyayı ve dunya ehlini yarattım. Sen olmasaydın, kÂinatı yaratmazdım.) [Mevahib-i ledunniyye]
Hadis-i şeriflerde de buyuruluyor ki:
(Âdem aleyhisselam Cennetten cıkarılınca, ya Rabbi, Muhammed aleyhisselamın hurmetine beni affet diye dua etti. Allahu teÂl ise, [ne cevap vereceğini bildiği halde, cevabını diğer insanların duyması icin] “Ya Âdem, onu henuz yaratmadım. Nereden bildin?” buyurdu. Âdem aleyhisselam da, “Arşta, la ilahe illallah, Muhammedun Resulullah yazılı olduğunu gordum. Anladım ki, şerefli isminin yanına, ancak en cok sevdiğinin, en şerefli olanın ismini layık gorursun” dedi. Allahu teÂl buyurdu ki: “Ya Âdem doğru soyledin. O bana insanların en sevgilisidir. Onun hurmetine dua ettiğin icin seni affettim. Eğer Muhammed aleyhisselam olmasaydı, seni yaratmazdım.”) [Taberani]
(Allahu teÂlÂ, İbrahim’i halil edindiği gibi beni de halil edindi.) [M. Ledunniyye] (Demek ki Resulullah, hem habib, hem halildir.)
(Sen olmasaydın kÂinatı yaratmazdım) kudsi hadisi, Marifetname’nin on sozunde, Yusuf-i Nebhani hazretlerinin Envar-ı Muhammediyye kitabının 13. sayfasında ve İmam-ı Rabbani hazretlerinin Mektubat’ının 122. mektubunda vardır. Mektubat’ın farsca haşiyesinde, bu hadisin Deylemi’nin Firdevs’inde bulunduğu bildirilmektedir. Deylemi de, Buhari ve diğer muhaddisler gibi, meşhur ve muteber bir hadis Âlimidir. Mektubat-ı Rabbani’nin 3. cildinde, (Sen olmasaydın Cenneti yaratmazdım) ve (O olmasaydı kÂinatı yaratmaz, rububiyetimi izhar etmezdim) kudsi hadisleri de bildirilmektedir.
Miracda Allahu teÂlÂ, Resulullaha, (Senden başka her şeyi, senin icin yarattım) buyurunca, Resulullah da, (Ben de, senden başka her şeyi, senin icin terk ettim) dedi. (Mirat-i kÂinat)
- ReadBull.net
- Kültür & Yaþam & Danýþman
- Eðitim Öðretim Genel Konular - Sorular
- Dini Sohbetler
- Sen olmasaydın kÂinatı yaratmazdım
-
12-09-2019, 09:00:18