Sevgi, sevgilinin her şeyini sevmeyi gerektirir. Ona yakından uzaktan ilgili olan her şeyi sevgili kılar. Bunun icin, "Sevgilinin kapısındaki kopek, sevenin kalbinde, diğer kopeklerden ustundur ve ayrı bir yer tutar" demişlerdir.
Şeyh-ul-İslam Abdullah-i Ensari hazretleri buyuruyor ki:
(Biri, cok sevdiğim bir zatı incitmişti. O andan beri, kalbimde ona karşı soğukluk duyuyorum.) Buyuklerin, (Sevdiğini incitene darılmaz, gucenmez isen, kopek senden daha iyidir) sozu meşhurdur.
Sevginin şartı olan hubb-i fillah, buğd-i fillah, Kur'an-ı kerimde ve hadis-i şerifte bildiriliyor. ALLAHu teÂlÂnın duşmanlarını sevmek, insanı ALLAH’tan uzaklaştırır. Teberri etmedikce, tevelli olmaz. Yani duşmanlarından uzaklaşmadıkca, sevgiliye dost olunmaz.
İmam-ı Rabbani hazretleri buyurdu ki:
Muhammed aleyhisselama tam ve kusursuz tÂbi olabilmek icin, Onu tam ve kusursuz sevmek gerekir. Tam ve olgun sevginin alameti de, onun duşmanlarını duşman bilmektir. Onu beğenmeyenleri sevmemektir. Sevgiye mudahene [gevşeklik] sığmaz. Aşıklar, sevgililerinin divanesi olup, onlara aykırı bir şey yapamaz. Aykırı gidenlerle uyuşamaz. İki zıt şeyin sevgisi bir kalbde, bir arada yerleşemez. Cem-i zıddeyn muhaldir. Yani iki zıddan birini sevmek, diğerine duşmanlığı icap ettirir.
Abdullah-i Dehlevi hazretleri de buyuruyor ki:
ALLAHu teÂlÂyı seven, bilmediği bir aşk ile şaşkın haldedir. Uykusu kacar, gozyaşları dinmez. Her işinde ALLAH’tan korkar, titrer. ALLAHu teÂlÂnın sevgisine kavuşturacak işleri yapmak icin cırpınır. Sabreder, affeder. Her gecimsizlikte, sıkıntıda, kusuru kendisinde gorur. Her nefeste ALLAHu teÂlÂyı duşunur, gafletle yaşamaz. Kimseyle munakaşa etmez. Bir kalbi incitmekten korkar. Kalbleri ALLAHu teÂlÂnın evi bilir.
Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Ya Rabbi, kendi sevgini, sevdiklerinin sevgisini, sevgine kavuşturacak işlerin sevgisini nasip et ve sevgini [susuzluktan yananın arzuladığı] soğuk sudan benim icin daha kıymetli kıl!) [İ.Gazali]Bir kimse, ALLAH’ı seviyorsa, bilsin ki ALLAHu teÂl da onu seviyor demektir.
Buyuklerden biri buyurdu ki:
(Ben ALLAHu teÂlÂyı sevdiğimi zannediyordum. Halbuki O beni seviyormuş.)
Alıntıdır(halidiye)
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Sohbetler
- Gercek Sevgi Işığında İslam'ı Yaşamak
-
12-09-2019, 08:43:29