Sevgili arkadaşlar,
Uzun zamandır ulke gundemini işgal eden bir konu olan başortsu uzerine Kuran merkezli yaptığım kucuk bir araştırmayı sizlerle paylaşmak istiyorum.
Herşeyden once şunu belirtmeliyim ki başortulu oğrencilerimizin eğitim oğretim hakkının elinden alınmasına acık ve net bir şekilde tepki gostermekteyim. Ne anayasamıza ne de yururlulukteki hic bir yasada univeristelerdeki başortulu oğrencilerin okuma hakkını ihlal eden bir metin bulunmamasına karşın, Anayasa Mahkemesi'nin kendini kanun koyucu yerine koyup almış olduğu "YASSAH " kararında hem hukuk, hem de demokrasimiz anlamıda ciddi sorunlar barındırdığı acıkca gorulmektedir.

İRAN OLMAMAK İCİN BAŞORTUSUNE OZGURLUK...
Bu yasak kararını savunanlar bunun hukuki argumanları yerine bize İran orneğini gostermektedirler. Evet İran İslam Cumhuriyeti'nde bu konuda ciddi sorunlar acıkca yaşanmakta. Kadınlar kendileini kamusal alanda devletin resmi inancı ile yani başortuleriyle tanımlayabilmektedirler ki bu durum hic de kabul edilesi ve savunulası değildir. Ancak bireyin ozgurluğunu esas alan toplumlarda dileyen inandığı veya beğendiği şekilde kamusal alana cıkabilmektiedirler. Bu da demokrasinin guclu ve hic bir zumrenin tahakkumu altında olmadığı ulkelerde soz konusudur. İran Devrimi 1980 yılında yapılmadan once ulkenin başında ABD yanlısı antidemokratik bir Şah vardı. Yani İran'da İslam Devrimini demokrasi ve ozgurlukler değil tam tersi demokrasisizlik ve baskılar hazırlamıştır. Aynı şekilde Cezayir orneğini de verebiliriz. Cezayir'de ki Fransız destekli askeri cuntacıların iktidarı ve bunların baskıları, ulkede yapılan ilk genel secimde FIS'in (İslami Kurtuluş Partisi) %80 oy almasına neden olmuş ve uzun yıllar surecek olan islamcılar ile cuntacılar arasındaki kanlı catışmaları doğurmuştur. Dunyada hic bir ornek yoktur ki demorasi yuzunden o toplum geriye gitsin.

BAŞORTUSU KİMİN EMRİ.....?

Yukarıda yazdıklarımın aslında başortsu ile ilgisi yoktur. Bu tamamen bireysel ozgurlukleri savunmamdan ibaret olan duşuncelerimden ote birşey değildir. Yani işin acıkcası Kuran'a bakarak ben başortusunun farz olduğuna dair bir ifadeye rastlayamıyorum. Evet sozu sık sık gecen Nur Suresi 31. ayeti defalarca kez okudum. Yetmedi Arapcasını okudum. Yetmedi İngilizcesini okudum. Ancak ozellikle Nur 31'e tum meallerde başortsu acıkca geciyor sen ne diyorsun denildiğini şimdiden duyar gibiyim. O zaman bu yazıyı sonuna kadar okuyun arkadaşlar.
Nur 31 de başortusu gectiğini idda eden kısmı orjinal metinde şoyle gecmektedir:
"Vel yadrıbne bihumûrihinne alá juyubihinne"
Burada gecen kelimelere bir bakalım.
HUMUR (coğul): Ortuler, dokuma bez barcası...
JUYUB (coğul) : Memeler, goğusler....

Yani Nur 31 de BAŞORTUSU nerede geciyor lutfen gosteriniz. Arapca sozluğe de bakabilirsiniz. Bu ayetteki “hımar” kelimesi geniş manalı bir kelime olup ortu manasına gelir. Eski Arap yazılarına bakılırsa hımarın yere konulan, masaya ortulen veya herhangi bir ortuyu tarif edebileceğini goruruz. Hımar, başı orterse başortusu olur, masaya konursa masa ortusu olur. Allah eğer “hımar” kelimesi ile başın ortulmesini isteseydi “hımarurres” gibi bir vurgulama ile başortusu diyebilirdi: Boylece “res” kelimesi ile baş bolgesi vurgulanır ve ortu kelimesi olan “hımar” ile beraber başortusu net bir şekilde anlaşılırdı. Nitekim abdest alınmasıyla ilgili ayette başın sıvazlanması soyenirken, baş kelimesi Arapca karşılığı ‘res’ ile vurgulanır.
Peki yukarıda gecen ayet bize ne diyor? Ayeti cevirdiğimizde karşımıza cıkan sonuc şudur; "Ortulerini memelerinin uzerine vursunlar?" Kaldıki ayetin son cumlesinde gecen "Susleri bilinsin diye ayaklarını yere vurmasınlar" ifadesinden de ortunmesi gereken yerin acıkca SAC BAŞ değil MEMELER olduğu anlaşılmaktadır.
Evet arkadaşlar bireysel ozgurlukler icin başortusune evet ancak bunun Allah'ın emridir diye sloganlaştıranlar lutfen Allah'ın kadınlardan neresini ortmesi istediğini bir kere daha duşunsunler. Apacık ayet ortada...
Şimdi de biliyorum ki bir cok hadis ortada dolaşıyor. Bu hadislere gore başortusu kesin emir olduğu belirtiliyor.
Bu hadislerin ciddi anlamda guvenilirlik sorunu vardır. Cunku Kuran da Yuce Allah " Hukum Allahındır" ayeti ile herhangi bir konuda hukum yetkisinin yalnızca kendisine ait olduğunu acıkca belirtmiştir. Yani Kuranda gecmeyen bir hukum icin hadisler bize referans olamaz. Eğer bir hadis Kuranda gecmeyen bir hukmu veriyorsa "Hukum Allahındır" ayetine gore bu hadisin doğruluğu ve Peygamber Efendimizin soylemiş olması soz konusu değildir. Kaldı ki ayet-kerim de " biz seni yalnız tebliğ icin gonderdik" denilmekte ve Efendimizin gorevi acıkca belirtilmektedir.
İşte başortusu ve ortunmenin Nur Suresi 31. ayetinde gectiğini iddia edenlere kucuk bir cevap.
Tekrar ediyorum başortusune universitelerde ozgurluğe evet ama lutfen biraz da oruc tutmayanlara da ozgurluk. (Erzurum ve Malatya'da bulunduğum donemlerde oruc tutmayanların sozlu ve fiziki şiddete maruz kaldıklarını acıkca gordum)