Bizler Kur’an ı anlamaya calışırken, yararlandığımız yontem yanlış ise, edindiğimiz bilgiler Kur’an ın onune gecerek, bizleri yanıltacaktır. Bu konuda sizlere, bazı ornekler vermek istiyorum.
Kur’an eşcinselliği yasaklamış ve bu konuda onlemler alınması icin, tedbirler de almıştır. Once Kur’an dan bu konuda ki ayeti hatırlayalım.
Nisa 16: İcinizden iki erkek fuhuş/livata yaparsa onlara eziyet ediniz; eğer tovbe edip uslanırlarsa, artık onlara eziyetten vazgeciniz. Cunku Allah, tovbeleri kabul edendir, merhamet sahibidir.
Sanırım ayet cok acık, izaha bile gerek yok. Şimdide rivayetlere bakalım, bu konuda neler soyluyor. Bu sucu işleyene, nasıl bir ceza verilir diyor.
(1586 - İbnu AbbÂs (radıyallÂhu anhumÂ) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalÂtu vesselÂm) buyurdu ki: "Kimin Lut kavminin sapık işini yaptığını gorurseniz, fÂili de mef'ulu de oldurun."
Tirmizî, Hudud 24, (1456); Ebu DÂvud, Hudud 29, (4462, 4463).
Tirmizî, Ebu Hureyre'nin de boyle bir rivayette bulunduğunu belirtir. Ebu DÂvud'da İbnu AbbÂs (radıyallÂhu anhumÂ)'tarı yapılan bir rivÂyette: "Livata yaparken yakalanan bekÂr (yani muhsan olmayan kişi) de recmedilir" denmiştir.)
Ebû DÂvud, Hudud 30, (4464); Tirmizî, Hudud 23, (1454).
Ne dersiniz, peygamberimiz apacık Allah ın ayeti dururken, zina yapan kişilerin oldurulmesine emir verir mi? Duşunmeden Kur’an ile karşılaştırmadan bu sozlere iman edersek, şunu unutmayalım, peygamberimize iftira atmış oluruz.
Rivayetlerin Kur’an ın onune gectiğine, bir ornek daha vermek istiyorum. Allah kimlerle evlenilemeyeceği konusunda detaylı bir liste vermiştir bizlere. Ayeti hatırlayalım.
Nisa 23:Analarınız, kızlarınız, kız kardeşleriniz, halalarınız, teyzeleriniz, kardeş kızları, kız kardeş kızları, sizi emziren analarınız, sut bacılarınız, eşlerinizin anaları, kendileriyle birleştiğiniz eşlerinizden olup evlerinizde bulunan uvey kızlarınız size haram kılındı. Eğer onlarla (nikÂhlanıp da) henuz birleşmemişseniz kızlarını almanızda size bir mahzur yoktur. Kendi sulbunuzden olan oğullarınızın eşleri ve iki kız kardeşi birden almak da size haram kılındı; ancak gecen gecmiştir. Allah cok bağışlayıcı ve esirgeyicidir.
Ayette dikkatimizi ceken ve konumuzla ilgisi olan bolumu, SUT BACILARINIZ yani, farklı anneden sut emmiş, normalde kan bağı olmadığı halde, aynı anneden sut emerek buyuyen, sutkardeşlerinizle evlenemeyeceğimiz acıklanıyor.
Sutkardeşlerinizle evlenemeyeceğimizi soyleyen Yaradan, bu konuda fazla detay ozellikle vermemiştir. Sanırım detay vermemesinin nedeni, bizleri cok daha sıkıntılı bir konuma duşurmeyip, sorumluluk altına sokmamak icin olsa gerek. Cunku Rabbimiz ne diyordu, yemin olsun ki bu kitabı, bu dini sizler icin kolaylaştırdım, gereken her bilgiyi verdim.
Orneğin farklı anneden yanlışlıkla, birkac yudum emen bir cocuğun, bilmeden sorumluluk altına girebileceği bir durumla karşı karşıya gelebilirdi. Allah aynı anneden emen ve aynı sutle beslenerek buyuyen cocukların, birbiriyle ve emzirenle evlenmemesi gerektiğini soyluyorsa, demek ki sutten gecen bunyenin gelişimini etkileyen, cok onemli bir durum var demektir.
Bizlerin Kur’an ı anlamaya calışırken unutmamamız gereken, İslam dininin akıl ve ilim dini olduğudur. Yaradan bir emir veriyorsa, onun ilimle ve akılla celişmesi mumkun değildir. Birkac damla emilen sutten, hicbir şey olmayacağını, bunyeyi kalıcı etkilemeyeceğini, uzun zaman emerek gelişimini, bu şekilde tamamlamasının gerektiği, ilmi ve akli bir duşuncedir.
Ayette detay goremeyen gecmiş Musluman toplumları, bu konuda cok farklı inanclara sahip olmuşlardır. Bu konuda kucuk bir alıntı yapmak istiyorum.
(İki bucuk yaşından kucuk iki cocuk aynı kadından sut emince, sutkardeşi olurlar. Birbirleri ile evlenemezler.
Hanefî ve Malikî mezheplerinde, bir kadından bir damla bile sut emen erkek ve kız, sutkardeşi olur. Kadın bunların sutanneleri olur. Şafiî ve Hanbelî'de ise ayrı ayrı beş defa icmedikce sutkardeşi olmazlar. Hanbelî'de her yaşta icen sutkardeş olur. Diğer uc mezhep imamı iki bucuk yaşından yukarı iken icince, sutkardeş olmazlar der.)
Bu konuyu Kur’an butunluğunde duşunduğumuzde, Allah bebeklerimizi 2 yaşına kadar emzirmemizi onerir. Buradan da anlaşılıyor ki, anne sutu bebeklere iki yaşına kadar gerekli.
Tıbbın ilerlemesi ile bu konuya cok daha guzel bir cevap alacağımızı duşunuyorum. Acaba anne sutunden cocuğa, ne kadar emzirmenin sonucunda, annenin genlerindeki ozellikler gecer? Yaradan bu konuda bir detay vermediyse, bu konuyu araştırmak ve bulmak bizlere duşer.
Toplumlar mezheplere bolununce, inanclar ve itikatlarda bu kadar ceşitlilik arz ediyor. Bu ceşitliliği korukleyen, elbette rivayet hadisler cok etkili. Bakın size bir ornek.
5639 - Hz. Aişe radıyallahu anh anlatıyor: "Kur'Ân olarak inenler meyanında "Ma'lum on emme ile haram sabit olur" Âyeti de vardı. Sonra (Rab TeÂla) onları, malum beş emme ile neshetti. Bu (beş emme) ayetleri, Kur'Ân'ın okunan ayetleri arasında iken AleyhissalÂtu vesselÂm vefat etti."
Muslim, RadÂ' 24, (1452); Muvatta, RadÂ' 17, (2, 608); Ebu DÂvud, NîkÂh 11, (2062); Tirmizi, RadÂ' 3, (1150); NesÂî, NikÂh 51, (6,100).
Yine Kur’an ayetlerinin onune gecen bir rivayet. Bu konu ile ilgili cocuğun on kez emme ile sutkardeşlerinin, evlenmesi haram oluşturduğuna dair, once bir ayetin indirildiği soyleniyor. Daha sonra Rabbimiz HÂŞÂ fikrini değiştirip, bunu beş emme ye indirip, diğer ayetin hukmunu kaldırdığı belirtiliyor.
Cok daha korkuncu, beş emme Kur’an da olmasına rağmen, o sıralarda peygamberimiz vefat etti diyerek, bu ayetin şu anda Kur’an a gecmediğini soyleyebiliyor ve bizlerde bu hadisi kitaplarımıza gecirebiliyoruz. Bu sozlere gore, Kur’an şuanda eksik diyoruz, farkında mısınız?
Hic sanmıyorum, cunku inancımızı Kur’an a gore değil, rivayetlere gore yaşıyoruz da ondan.
Ne diyebilirim ki, bizler İslam ı işte boyle yaşıyoruz. Elbette Kur’an dan uzak İslam ı yaşamanın da cezasını cekiyoruz. Daha ne musibetlerle cezalandırılacağız kim bilir. Allah yardımcımız olsun.
Saygılarımla Haluk GUMUŞTABAK
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Sohbetler
- Rivayetler Kur'an ın Onune Gecerse
-
12-09-2019, 08:37:56