Kuran'da Zamanın Goreliliği
arkadaslar onceden soyleyim, bu yazdiklarimin hic bir ilmi delili yok. Sadece kendi teorim. Oylesine paylasmak istedim. Konu abcd testlerne kadar alintidir. Gerisi benim fikrim
Einsteinin gorelilik teorisi ile beraber, o zamana kadar mutlak ve değişmez kabul edilen zaman kavramı yerle bir olmuş ve zamanın da goreli bir kavram olduğu ortaya cıkmıştır. Bu durum daha sonra yapılan testlerle etkileri gozlenerek ispatlanmıştır.
Zaman iki şeyden etkilenir: Hız ve Kutle Cekimi. Bir cisim hızlandıkca, ozellikle de bu hız ışık hızına yakınsa, zaman onun icin daha yavaş akmaya başlar. Aynı zamanda buyuk kutlelere sahip cisimlerin yakınında da (orneğin guneş) zaman daha yavaş akar.
Kuranda zamanın bu iki etki nedeniyle daha yavaş akmasına işaret eden ayetler vardır. Zamanın hız ile birlikte daha yavaş aktığına işaret eden ayetler şunlardır:
Mearic/4
Melekler ve Ruh (Cebrail), suresi elli bin yıl tutan bir gunde ona yukselip cıkarlar.
Secde/5
Gokten yere (yukarıdan aşağıya) kadar butun işleri o duzenleyip yonetir, sonra da sizin saydıklarınızdan bin yıl kadar olan bir gunde O'na yukselir.
Bu ayetlerde “yukselme” (yani hız) sırasında zamanın daha yavaş akmasına acık bir referans vardır.
Zamanın kutle cekiminden etkilendiğine işaret eden ayet ise şudur:
Hacc/47
Bir de senden acele azap istiyorlar. Elbette Allah sozunden caymaz. Bununla beraber Rabbinin katında bir gun, sizin sayacaklarınızdan bin sene gibidir.
Bu ayette Rabbi’nin katında denilerek işaret edilen yerde (buyuk kutlesinden dolayı) zamanın daha yavaş aktığına acık bir gonderme vardır.
Bu ayette Rabbinin Katı diye işaret edilen yer neresidir? Bunu da bir Kuran ayetiyle acıklığa kavuşturalım:
Enam/127
Rablerinin katında "Selam yurdu" onlarındır. Butun yapacakları işlerde kendilerinin velisi de O'dur.
Yukarıdaki ayetten anlaşılacağı uzere 1 gunu 1000 yıla eşit olan yer cennettir.
Burada ilginc bir problem ortaya cıkmaktadır: Kuran goklerin, yerin ve aralarındakilerin 6 gunde yaratıldığını soyler. Bu ifadeden hareketle bu surenin 6000 yıla eşit olduğu mu anlaşılmalıdır? Ustelik bilim evrenin yaşı olarak 13,5 Milyar yılı verip duruyorken!
Bunun cevabı yine Kuran’da mevcuttur. Kuran Rabbi’nin katı olarak cenneti niteler, ancak bunun dışında bir şeyin varlığından daha bahseder: Allah’ın arşı! Arş Kuran’da aşağıdaki ayetlerde goruleceği uzere “buyukluğu” onemle vurgulanan bir yerdir:
Tevbe/129
Eğer aldırmazlarsa de ki: "Bana Allah yeter! O'ndan başka ilah yoktur! Ben O'na dayanmaktayım ve O, o buyuk Arş'ın sahibidir!"
Muminun/86
Sor onlara, de ki: "Kimdir o yedi kat goklerin Rabbi ve o buyuk Arşın sahibi?"
Kuran, bir de “buyuk” arş olduğu bilgisini boşuna vermiyor. Bu bilgi bize zamanın cok daha yavaş aktığı bir yer olduğunu soyluyor: Arş! İşte yaratılışın 6 gun surduğu yer burasıdır ve bu 6 gun bizim olcumumuzle 13,5 milyar yıla eşittir.
Kuran'a gore evrenin yaşının 6000 yıldan cok daha buyuk olduğunu, bir de en başta verdiğimiz iki Kuran ayetini kullanarak "olmayana ergi" (reductio-ad-absurdum) yontemiyle de ispatlayalım:
A.) Kuran "melekler ve Ruh'un O'na 50.000 yıllık bir gunde yukseldiğini" soylemektedir.
B.) Bu yukselme en az bir kez gercekleşmiştir.
C.) Eğer evren 6000 yıl yaşındaysa, melekler ve Ruh O'na daha henuz bir kere bile yukselemedi demektir!
D.) B ve C celişkilidir. Dolayısıyla Kuran'a gore evren 6000 yıldan (ya da 50.000 yıldan) daha yaşlıdır.
Butun bunlar bize şunu soylemektedir: Bizim kayalar uzerine yazdığımız ve onlarda binlerce seneler boyunca var olan yazılar, Allah icin suya yazılmış yazılar gibidir.
En doğrusunu Allah bilir
simdi benim asil merak ettiyim sey isik hizyla giden bir roket yapa bilseydik ve yonumuzu bilseydik...ona binerek cennete kadar gide bilirmiydik?
Peygamber efendimiz(s.a.v.a.v.s) miraca giderken sidreyi muntahani gecerek cennet ve cehennem olan bolgeye gider oteki alemleri gormus. Peygamberimiz isik hizinda gidip geldiyni saniyorum. Bu fikrimi paylasmazsam aklim dururdu. Cok heyecanliyim
Kurandada okudugmuz gibi kiyamet yaklastiginda zaman hizlanacak, aylar gun gibi, yillar ay gibi gecicek.
Saatler saniyelere donucek, gok yuz mis (azerice turkce ne demek bilmiyorum.mis metaldir alminyuma benzer tutkun kirmizi gibi)renkte olucakmis.
Simdi dusunuyorumda zaman hizlanmasnin sebebi galaksimiz kara deliye filan dogru gitemesi sebeb ola bilirmi?
(galaksiler zaten hep harakettedir) her halde hizi arttigi icin zamana tesir edicek.
bilinen en yuksek hiz, isik hizidir.
işığın saniyedeki hızı 300.000 km/s dir. Buna gore ışığın 1 yılda aldığı yol;
365,242 x 24 x 3600 x 300.000= 9,467.10 12 km’dir. Yani 9.467 milyar km’dir.
ve Kuranda ameller allaha suresi 1 yil vakite ulasilir diyor...
dunyayla allah kati arasinda olan mesafeni bilinen en yuksek hizla-isik yiliyla ve amellerin varma sureciyle kabul edersek, 9467trilyon km uzaklikta olmali
( ancak melekler ve ruhun allah katina varmasi 50bin yildir, ruhlarin yol adigi mesafeyle, 473.350trilyon kM)
ameller bin yilda , Ruh ve meleklerse 50bin yilda ulasir diyor
ameller bir bilgi oldugu icin , cekisiz bir sey oldugu icin daha hizli gidiyor ola bilir, ruh ve meleklerse cok azda olsa bir agirliga sahipler qaliba o yuzden varma suresinde gecikme oluyor ola bilir
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Sohbetler
- Allah kati dunyamizdan ne kadar uzak
-
12-09-2019, 08:36:38