İslam ı en doğru bir şekilde anlamak ve yaşamak istiyorsak, en garantili yolu secmeliyiz. Allah Kur’an ın ipine sarılın, size her turlu orneği, değişik ifadelerle verdik, acıkladık sizleri Kur’an dan hesaba cekeceğim diyorsa, gelin Kur’an ı anlamaya calışırken, rivayetlerin etkisiyle ayetleri anlamak yerine, yardımı bizzat, imtihanımızda sorumlu olduğumuz, FURKAN ın kendisinden alalım.
Kur’an kendisini anlatan, acıklayan, hatta gonul gozlerimizi aydınlatan, eşi benzeri olmayan NURDUR. Bu nuru doğru anlamak istiyorsak, hakka batıl asla karıştırmamalıyız. Bu uyarıyı yapan, bizzat Kur’an ın kendisidir.
Daha acıkcası, bunlarda Allah katındadır diyerek, Kur’an dışından, onumuze bazı bilgiler sunuyorlarsa, tum bu bilgileri Kur’an a arz ederek, mutlaka Kur’an dan onay almalıyız.
Yok, eğer Rabbin ayetlerini, rivayetler yoluyla anlamaya kalkarsak, asla Kur’an ın nuru, ışığı kalbimizi aydınlatmayacak ve Kur’an ın bizlere vermek istediği, Rabbin gerceklerini de anlamamız mumkun olmayacaktır. Boyle yapanlarında yolunun, mechule doğru gideceğini bilmeliyiz.
Sizlere kucuk bir ornek vermek istiyorum. Kur’an ın onayını almadan, inancımıza emin olmadığımız rivayetleri de ilave edersek, Allah ın ayetlerini Kur’an dışından bilgilerle anlamaya kalkarsak, bakın bizleri nerelere kadar goturuyor ve nasıl bir cıkmaza surukluyor, gelin hep birlikte bu yanlışın getirdiği tehlikeyi anlamaya calışalım.
Allah Kur’an ayetlerinin indirilmeye başlandığı gunun, Ramazanın hangi gecesi olduğunu ozellikle soylemeden, bir Ramazan ayında KADİR gecesinde indirilmeye başlandığını acıklar bizlere. Peki, bizler gunumuzde neler yaparız ve inanırız? Gelin bu konuda sizlere Kutub-i Sitte de ki bazı hadis orneklerden alıntı yaparak, sizleri bu konuda duşunmeye davet etmek istiyorum.
(867 - İbnu Omer (radıyallahu anh) anlatıyor:
"Resulullah (aleyhissalÂtu vesselÂm)'a Kadir gecesi (Ramazan'ın neresinde?) diye sorulmuştu.
"O, Ramazan'ın tamamında!" diye cevap verdi."
Ebu DÂvud, SalÂt, 324, ( 1387).
868 - İbnu Omer (radıyallahu anhumÂ) anlatıyor: Hz. Peygamber (aleyhissalÂtu vesselÂm)'in ashabından bazılarına (radıyallahu anhum), ruyalarında, Kadir gecesinin Ramazan'ın son yedisinde olduğu gosterildi. Ruyaları kendisine anlatılınca Efendimiz (aleyhissalÂtu vesselÂm): "Goruyorum ki, ruyanız son yediye tetÂbuk etmektedir. Oyleyse, Kadir gecesini aramak isteyen son yedide arasın" buyurdu."
BuhÂrî, Teheccud 21, Leyletu'l-Kadr 2; Muslim, SıyÂm 205, (1165); Muvatta, İ'tikÂf 14, (1, 321); (Tirmizî'de bulunamamıştır).
869 - BuhÂrî'nin Hz. Aişe'den kaydettiği bir rivayette, Resûlullah (aleyhissalÂtu vesselÂm) şoyle demiştir: "Kadir gecesini, Ramazan'ın son onunda arayın".
BuhÂrî, Leyletu'l-Kadr 3; Tirmizî, Savm 870 - Ebû Saîd (radıyallahu anh) anlatıyor:
870 - Ebû Saîd (radıyallahu anh) anlatıyor:
"Resulullah (aleyhissalÂtu vesselÂm) buyurdular ki: "Kadir gecesi bana (bugun ruyamda) gosterildi, (şu anda hangisi olduğunu unuttum). O gecenin sabahında kendimi su ve toprak icinde secde eder buldum." Derken hava bozdu, yağmur başladı. Zaten mescid cardak şeklindeydi (ustu ağac dallarıyla ortulu idi). Resulullah (aleyhissalÂtu vesselÂm)'ın burnu (alnı) uzerinde ve burun yumuşaklarında su ve toprak bulaşığını gordum. O gun Ramazan'ın yirmi birinci sabahıydı."
BuhÂrî, Leyletu'l-Kadr 1, 13; Muslim, SıyÂm 215, (1165); Ebu DÂvud, Salat 320, (1382-1383) Veya Ramazan 3; İbnu MÂce Savm, 56, (1766); Muvatta, İ'tikÂf 9 (1, 319).
Değerli din kardeşlerim, işte Ramazan ayında Kadir gecesini kutladığımız ve delil gosterilen rivayetler. Sizce din ve iman, rivayetlere bırakılır mı? Peygamberimiz aynı konuda, bir birinin zıttı şeyler soyler mi?
Rivayet edilen hadislere baktığımızda, birisi diğerinin tersini soyluyor. İlkinde Ramazanın tamamında arayın derken, ikincisinde peygamberimizin yakınlarına Kadir gecesinin ruyasında, Ramazanın son yedi gunu icinde olduğu gosterildiğini rivayet ediliyor. Onun devamında verdiğim ornekte, Ramazanın son on gunu icinde olduğunu Hz. Aişe'den rivayet edildiği belirtilmiş. Cok daha ilginci, peygamberimizin ruyasında hangi gun olduğunu gorduğunu, ama kendisine unutturulduğu anlatılıyor. Tabi unutturulduğu soylendiği halde, yine illaki o gunu oğrenmek isteyenler, oradan da istedikleri bir sonuc cıkartarak, bakın ne soyluyorlar? Ve diyorlar ki, O gun Ramazan'ın yirmi birinci sabahıydı."
Gercekten o gunu illaki oğrenmek isyetenler, kendi nefislerinin aldatmacası ile amaclarına ulaşmışlardır. Zaten bizler bu yontemi her zaman uygulayarak, nefsimizi kandırmıyor muyuz? İşte ayetleri Kur’an dışından, rivayetler yoluyla anlama cabalarının sonucu. Sizce hangi rivayet doğru olabilir?
Allah bakın bu konuda nasıl bir acıklama yapmış Kur’an da.
Bakara 185: Ramazan ayı, insanlara yol gosterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın acık delilleri olarak Kur'an'ın indirildiği aydır…..
Kadr 1. Biz onu Kadir Gecesi'nde indirdik. 2. Kadir Gecesi'nin niteliğini sana gosteren nedir? 3. Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır!
Ayetlere baktığımızda, apacık soylenen, Kur’an ın Ramazan ayında indirilmeye başlandığı gerceğidir. Bu gece icinde Allah, cok onemli bir acıklama yaparak, bu gecenin oneminden bahsedip, bin aydan hayırlı olduğu gerceğini bizlere acıklamıştır.
Bu durumda yukarıdaki rivayetleri, Kur’an a arz ettiğimizde, Ramazanın her gecesini Kadir gecesi gibi yaşamamız, Allah ın emri olduğu cok acık anlaşılıyor.
Ama bizler işimize oyle geldiği icin, yukarıda sizlere yazdığım rivayet orneklerinden, en zorunu değil, en kolayını secmiş ve kendi nefsimizce edindiğimiz bir geceyi, Kadir gecesi ilan etmişiz. Kur’an onay vermediği halde. Nefis bu, bizlere her şeyi yaptırır. Onun esiri olursanız, sonucuna da katlanırsınız.
Sanırım bu gerceği goren bazı kolaya kacanlar, uşengecler, her zaman yaptıkları gibi emin olmadığımız bilgiler yoluyla, edindikleri o gune sığınarak, kolayca gunahlarından sıyrılacağını zannetmişlerdir.
Yok oyle yağma, kolaya kacmak yok. Allah ozellikle Ramazan ayının icinde olduğunu soylemiş, ama hangi yılın hangi Ramazanı ve hatta Ramazanın hangi gunu olduğunu da ozellikle peygamberimize unutturup acıklamamıştır. Bunun elbette cok onemli bir nedeni vardır. Bunu anlayamayanlara, ne soylesek azdır.
Bildiğiniz gibi, bizler ibadetlerimizi ay takvimine gore yaparız. Ay takviminde aylar sabit değil, hareketlidir. Bu durumda omrumuzun 33 yılı boyunca, her zaman Ramazan ayının her gecesini, gerektiği gibi Rabbimize dua ve ibadetle gecirirsek, işte o zaman omrumuzun bir Ramazan gecesinde, bu eşsiz geceye ulaşabilir ve Rabbimizin bu gecede bahşettiği bolluğundan, mağfiretinden gerektiği gibi istifade edebiliriz.
Dilerim Rabbimden o eşsiz geceyi, omrumuzun bir gecesinde bizlere nasip etsin. Ve o geceyi de inşallah gerektiği gibi yaşayan, Rabbin halis kullarından oluruz.
Saygılarımla Haluk GUMUŞTABAK
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Sohbetler
- Rivayetlere Gore Kur'an ı Anlamaya Calışırsak.
-
12-09-2019, 08:35:32