Dovme yaptırmak muslumanlar icin ;
“Buluğ cağına girmiş biri kız, diğeri oğlan iki cocuğum var. Onlar cevrelerinden gordukleri dovme modasına ozendiklerinden kendilerine dovme yaptırmak istiyorlar. Kızım omzuna, oğlum da koluna cizdirecekmiş. Onları boyle duşunmek bile istemiyorum. Cunku dovmeler eskiden beri midemi bulandırmıştır. Anlamıyorum cocuklarımı, nasıl beğeniyorlar? Bir de ozene bezene, isteyerek canlarını yaktıracaklar! Buyuklerimiz dovmenin dinen haram olduğunu, dovmeyle gusul abdestinin olmayacağını soyluyorlar. Gercekten dovme dinen haram mı? Dovmesi olan vucut icin gusul abdesti olmuyor mu?”

Allah (cc) insana ozel bir onem vererek onu en guzel bicimde, azalarını son derece dengeli ve bir o kadar da Âhenkli bir şekilde yaratmıştır. Guzel yaratılan insanın guzelliklerine guzellik katması icin suslenmesine de izin verilmiştir. Yuce Allah Kur’Ân-ı Kerîm’de şoyle buyurmuştur: “Allah’ın kulları icin yarattığı susu ve guzel rızıkları kim haram kıldı? De ki; onlar dunya hayatında, ozellikle kıyamet gununde mu’minlerindir” (el-A’rÂf 7/32).

Bir sahÂbe guzel giyinme hakkında Hz. Muhammed’ (sas) sorduğunda şu cevabı aldı: “Allah guzeldir, guzelliği sever” (Muslim, “ÎmÂn”, 147).
Bu bilgilerden anlaşıldığı gibi insana guzel giyinmesi, takı-ziynet takınması, bedenini ve elbisesini suslemesi, guzelliklerini koruması, kendisini guzelleştirerek gorunmesi helÂl kılınmıştır. Ancak insanın yaratılışından gelen ozellik ve şeklini değiştirmeyi, yani fıtratı değiştirmeyi hedef alan mudahaleleri ve tasarrufları yasaklanmıştır. “Dovme” buna ornektir. Arapcada; “veşm” denilen dovme yaptırma, yaratılışta vucutta olmayan bir şekli, motifi, resmi vucut derisine iğneyle bir tur kazıyarak, hayat boyu kalacak şekilde işlenmesi demektir. Bu izahtan da anlaşıldığı gibi dovme ile insan, vucuduna kalıcı olacak değişim mudahalesi yaparak hakkı olmayan bir tasarrufa kalkışmaktadır.
Hilkatin (yaratış, yaratılış) değiştirilmesinin yasak oluşu Kur’an’da şu Âyetle acıklanmıştır: “Allah onu (şeytanı) lÂnetlemiş; o da: ‘Yemin ederim ki, kullarından belli bir pay edineceğim’ demiştir. ‘Onları mutlaka saptıracağım, muhakkak onları boş kuruntulara boğacağım, kesinlikle onlara emredeceğim de hayvanların kulaklarını yaracaklar (putlar icin nişanlayacaklar), şuphesiz onlara emredeceğim de Allah’ın yarattığını değiştirecekler’ (dedi). Kim Allah’ı bırakır da şeytanı dost edinirse elbette apacık bir ziyana duşmuştur” (en- Nis 4/118,119).

Dovme yaptırma, Hz. Muhammed (sas)’in hadislerinde de yer alarak yapılması şiddetle yasaklanıp lÂnetlenmiştir(BuhÂrî, “LibÂs, 85-87; Muslim, “LibÂs”, 119).

İslÂm bilginleri de vucuda bir estetik gorunum kazandırmak icin yapılan dovme ve dağlamayı Allah’ın yarattığı şekil ve surette kalıcı değişiklikler meydana getirdiği icin cÂiz gormemişlerdir. ŞÃ‚fiîlerden bir grup Âlim de, dovme yapılan yerde biriken kanın necis, pis olduğunu, dovmenin ortadan kaldırılmasının vÂcip olduğunu ifade eder. Dovme yapılmış bir vucuda gusul abdesti aldırılması anında gusul suyunun cildin, yani vucudun uzerinden gecmesiyle ıslanma şartı yerine gelir. Cunku dovme,derinin uzerini kaplayan, ortucu bir madde gibi ortmeyip deri altına yerleştiğinden gusul suyu icin bir engel teşkil etmez.

Fakat, gusle engel değil diye yapılmış bir dovmenin kalabileceğini soylemek yukarıdaki bilgilere rağmen mumkun değildir. Bir hata sonucu yaptırılmış dovmenin mumkun olan en yakın zamanda silinmesi “vucut” adlı eserin tek sahibi olan Yuce Allah’ın hilkatine (yaratışına) duyulan saygının ve kulluğun gereğidir.

Burada konuyla yakından ilgili olan “kulak deldirmek”ten de bahsetmek gerekir. Kız cocuklarının suslenmek icin takındıkları kupelerini kulaklarına asabilmek icin kulak memesinin delinmesini, Âlimler “suslenme hakkı” icinde değerlendirdiğinden cÂiz gorulmuştur.

Dovme yaptırmak

Sual: Dovme yaptırmak gunah mıdır?

CEVAP

Evet gunahtır.

Sual: Dovme, gusle abdeste mani midir?

CEVAP

Dovme yaptırmak gunahtır, ancak gusle abdeste mani değildir. Cunku dovme deri altından yapılmaktadır. Deri ustunden yapılsa ve cıkmayan bir boya olsa, altına su gecmezse, zamanla vucut onu atar. Onun icin zamanla atan boya surulmez. Peki cıkmayan yağlı boya yapılsa ne olur? Cıkmadığı icin zaruret olur ve yine gusle mani olmaz. Yani dovme kesinlikle gusle mani değildir.

Sual: Bir arkadaş, “Dovme yaptırmanın gunah olduğu soyleniyor. Ben meal okudum. Kur’anda boyle bir şey goremedim” diyor. Dovme yapmak gunah değil mi?

CEVAP

Evet gunahtır. Her şeyi Kur’anda bulmak zordur. Sahih-i Muslim'de bildiriliyor ki:
İbni Mesud hazretleri, (Dovme yapan ve yaptıran, peruk takan ve taktıranlara lanet olsun) mealindeki hadis-i şerifi rivayet edince, Ummu Yakub adında ihtiyar bir kadın itiraz edip, "Ben Kur'anın hepsini okudum, ama boyle bir lanet yok” dedi. İbni Mesud hazretleri, "Dikkatli okusaydın mutlaka gorurdun” diyerek şu mealdeki Âyet-i kerimeyi okudu:
(Resulullahın size verdiklerini alın, yasakladıklarından sakının!) [Haşr 7]

HAYRETTİN KARAMANIN ACIKLAMASI

Soru:
Bir arkadaşla tanıştık, islami hassasiyeti olmadığı zaman dovme yaptırmış. Şimdi namaz kılmak istiyor fakat ben dovme yaptırdım benim guslum olmuyor ki namazım olsun deyip duruyor. Hocam buna nasıl yardımcı olabiliriz?

Cevap:
Onceden doğme yaptırmış, sonra bunun caiz olmadığın oğrenmiş bulunan arkadaşınızın, "bu doğme, hac gibi batıl bir din sembolu veya ahlaka aykırı cirkin bir şekil olmadıkca" onu kazıtması, yok ettirmek icin eziyete girmesi gerekmez. Doğme deri altına renk veren bir madde yerleştirilerek yapıldığı icin deri ustune suyun temasına engel olmaz. Bu sebeple arkadaşınızın abdesti ve guslu olur; doğme bunlara zarar vermez, engel olmaz.

Ele, yuze dovme yaptırmak cÂiz midir?

Gerek ele, gerekse yuze olsun dovme yaptırmak, birtakım cizgilerle suslenmek cÂiz değildir. Resûlullah Efendimiz, bedenin herhangi bir yerine boyle suslemelerle dovme yapmayı menetmiştir.

Değil insan bedenine, hayvanların dahi yuzlerine, hatta sırtlarına ve arkalarına boyle dovme yapmayı uygun bulmadığını ashabına haber vermiş, yapanları da azarlamıştır.

Buharî deki bir hadîste, dovme yapan ve yaptırana Allah’n lÂnet ettiği haber verilmiştir.

Dovme ve İslam Dini, Dovme yaptırmak gunah mı?

Dovmenin islam dinince haram - gunah olduğunu ya da dovme yaptıran kişinin abdesti olmayacağını soylerler. Dovmenin abdest konusunda bir sorun teşkil etmediğini cok acık ve net bir şekilde belirtebiliriz. Cunku; dovme derinin dışına değil, icine yapıldığından, abdeste, gusle ve ibÂdete mÂni teşkil etmez. Cunku abdestte ve gusulde farz olan, derinin dışını yıkamaktır. Dovmenin islam dinince haram - gunah olma konusunda Prof. Dr. Suleyman ATEŞ'in daha onceden Vatan gazetesinde yayınlanan koşesinde bir okurunun sorusuna cevap vererek yanıtlamıştır, şoyle ki:

" Dovme Kuran'da gecmiyor. Bunun gunah olup olmadığını nasıl oğreneceğim ? yada bunu gunah olduğu nerede yazıyor ? Eğer bunu kotu amacla yaptırmadıysam, bundan sonra namazıma Kuran okumaya devam edemeyecek miyim ? İnsanların bu konuda yanıldıklarını nasıl anlatacağım ?

Prof. Dr. Suleyman ATEŞ;

Dovme Kuran'da gecmez. Kuran'da Allah'ın yaratışını, doğal durumu değiştirmenin şeytan işi oldu belirtilir. İşte bu doğalı değiştirme konusunda Kuran tefsircilerinin ceşitli yorumları vardır. Tefsirciler, Nisa suresindeki bu ayeti acıklarken bazı Hadis'ler ( Peygamber'e nispet edilen sozler ) aktarırlar.
Bu rivayetlerden birinde Hz. Peygamber'in Kaşlarını inceltene, yuzunun kıllarını cekene, Dovme yapana ve yaptırana lanet ettiği belirtilir. Fakat bu, bir kişinin rivayetidir. Gercekten Peygamber'in Boyle soylediğine şahsen ihtimal vermiyorum. Cunku bu rivayet Kuran'a aykırıdır. Kuranda Peygamber'de insanları suslenmeye, guzel gorunmeye teşvik etmektedir. Yuzunun kıllarını cekmek, kaşlarını inceltmek kadınların vaz gecemeyeceği Bir makyaj ve suslenme turudur. Bilindiği gibi suslenmede zamana ve bolgelere gore değişir. Dovme İslamda mekruh ( hoş olmayan bir şey ) kabul edilir ama Kuran'ın haram saydığı, yapanların ve yaptıranların gunahkar olacağı eylemlerden değildir. Hicbirşey ibadete engel olamaz.
İbadette onemli olan gonulden Allah'a yonelmektir. Abdesttinizi alınız, namazınızı kılınız, dualarınızı yapınız. Allah ile bağlantınızı kesmeyiniz. İşte gerceği oğrendiniz. Siz gonlunuze bakınız, Allah ile kul arasında aracı yokyur. Peygamber'imiz " Once kendi vicdanınıza danışınız" buyurmuştur.