Kur'an-ı Kerimi ezberleme konusunda ne gibi bir yol onerirsiniz?
Bu konu kişiye ve zamana gore değişir. Bazı onemli tavsiyelerimiz şunlardır:
1- Haramdan kendimizi korumak. Bu haramların en onemlisi goz ve dil ile yapılanları ve yediğimiz gıdalara karışan haram kazanclardır.
2- Malayani şeylerle fazla meşgul olmamak.
3- Ayet ayet ezberlemek. Yani once bir ayeti ezberleyip sonra ikinciye gecmek. İkinciyi ezberleyince, bir ve ikinci ayetleri beraber okumak. Sonra ucuncuyu ezberlemek, tekrar bir, iki ve ucu beraber okumak. Boylece sayfa sonuna kadar devam etmek.
4- Akşam yatmadan bol bol yuzunde tekrar okumak. Sonra da mumkunse gece teheccud bahanesiyle tekrar cokca okumak ve sabah namazdan sonra ayet metoduyla ezberlemek.
5- Zihnen ve bedenen uyanık olmak.
KUR’AN-I KERİM EZBERLEME’DE ALTIN OĞUTLER
Kur’an-ı Kerim’i, bazı sûre ve ayetleri, hatta duaları kolayca ezberlemek ve ezberlediğimizde daha kalıcı olması icin aşağıdaki yontemleri adım adım uygulayınız :
• Yuce Rabbimizin sozlerini ezberlediğinizi duşunerek kalbî samimiyetinizi muhafaza ediniz.
• Ezbere başlamadan once abdestli olunuz. Kur’an-ı Kerim’in başına gelip :”Ya Rabbi! Ben senin kitabının ayetlerini ezberlemek ve oğrenmek icin geldim, bana ezberlemeyi ve oğrenmeyi kolaylaştır” deyip samimi kalple bir dua ediniz.
• Kendinizi toparlayıp ezbere yoğunlaşamıyorsanız iki rekat “HÂcet Namazı” kılıp dua ediniz ve istiğfar okuyunuz. Gonlunuzde bir ferahlamanın, zihninizde bir rahatlamanın ve hafızanızda bir hazırlığın olduğunu fark edeceksiniz.
• Mumkun olduğu kadar zihninizin saf ve duru olduğu anlarda ezber yapınız. Bir de zihninizi boş ve luzumsuz şeylerden arındırdıktan sonra ezbere başlayınız. Dolu kap boşalmadan icine bir şey yerleştiremezsiniz.
• Ezberleriniz genellikle sabahın erken vakitlerinde saf ve duru zihinle yapmaya calışınız. Eğer akşam uyumadan once calışıp on hazırlık yaparsanız siz uykuda iken hafızanıza kaydedildiğini fark edersiniz.
• Şunu da unutmayın ki siz Kur’an-ı Kerim’in başına oturduğunuzda, şeytan butun gucuyle size vesvese verecek ve ne kadar işiniz, probleminiz varsa aklınıza getirecek, sizi Kur’an’dan alıkoymaya calışacaktır. Bu bir oyundur, sakın tuzağa duşmeyin! Kararlılık gosterin ve “Boşa uğraşma! Ne kadar işim olursa olsun bugun bu saatte benim en onemli işim Rabbimin ayetlerini ezberleyip anlamaya calışmaktır.” deyin. Sizdeki bu kararlılığı gorunce şeytan perişan olur. Bir de “Euzu- Besmele “cekip de ezberlemeye başladınız mı tamam artık, o zaman kacacak delik arar…
• Rabbimizin bir Hadis-i Kudsi’de “Kur’an’la meşgul olup da dua etmeye, bir şeyler istemeye fırsat dahi bulamayanlara, dua edip isteklerde bulunanlardan daha cok vereceğini” bildirdiğini unutmayınız.
• Mumkun oldukca Mushaf-ı Şeriften veya Kur’an yazısına uygun yerlerden ezberleyiniz.
• Ezberlediğiniz bolumlerin yazı hattı hep aynı olsun. Cunku gozlerinizle ezberlediğiniz bolumlerin fotoğrafını cekmektesiniz. Hafızanıza aynı hatla kaydettiğinizde hatırlamanız daha da kolay olur.
• Ezber yaptığınız mekan sade ve sessiz olsun. Sade bir mekanda gozlerinizi ve zihninizi meşgul edecek şeyler olmaz ve daha cabuk ezberinize yoğunlaşırsınız. Bir de mumkunse ezberlerinizi hep aynı yerde yapınız. Cunku yeni şeyler gormek dikkatinizi dağıtır.
• Ezber yaparken mutlaka hafif sesli okuyun. Sesli calıştığınızda kulaklarınız dan da yardım alırsınız ve daha cabuk ezberlersiniz.
• Harflerin mahreclerini ve telaffuzlarını okuyuşunuzun duzgun olmasına dikkat ediniz. Cunku yanlış ezberlediğinizde duzeltmek cok zor olur. Bunun icin de hocanız ile calışınız. Hoca imkanınız yoksa veya fazla calışamıyorsanız ehil hocaların kaset ve CD lerinden Kur’an dinleyerek harflerin mahrec ve telaffuzlarını duzeltmeye calışınız.
• Bir sayfayı veya sureyi ezberlemeye başlamadan once mahrec, telaffuz ve tecvidine dikkat ederek en az on defa yuzune okuyunuz. Dinleme imkanınız varsa uc dort defa dinleyiniz.
• Ezberleyeceğiniz bolumun mealini okuyunuz. Boylece ezberlediğiniz bolumlerin neleri anlattığını bilirsiniz. Rabbimizin ayetlerini anlarsınız, duygulanırsınız ve daha kolay ezberlersiniz.
• Ayetleri yuzune okurken mumkunse sesinizi guzelleştirmeye calışınız. Yani teganni yapınız fakat ağır değil normal hızda okuyunuz. Aşır okuyuşuyla (Cok ağır ve makamlı okuyuşla) ezber yapmak zor olur.
• Birinci ayeti ezberledikten sonra ezberinizden en az uc defa tekrar ediniz.
• İkinci ayeti ezberleyin ve onu da uc defa tekrar ediniz. Sonra da her iki ayeti uc defa tekrar ediniz.
• Daha sonra sıradaki ayeti ezberleyip ezberden uc defa tekrar ederiz. Bu defa, ezberlediğiniz bu uc ayeti uc defa tekrar ederiz. Sayfayı veya sureyi bitirinceye kadar aynı metodu uygulayınız.
• Sonunda da sayfayı ya da sureyi ezberden en az on defa tekrar ederek iyice pekiştiriniz.
• Bu pekiştirmeyi sakın ihmal etmeyin. “Demir tavında dovulur” atasozunu hatırlayın.
• Ezberlediğiniz yerleri namazlarınızda okuyunuz.
• Mubarek olsun. Artık ezberlediniz… Sıra, ayetlerdeki kurtuluş mesajlarına kulak vermeye, uzerinde duşunmeye ve hayatımıza taşımaya gelmiştir. Bir de insanlara tebliğ edip kurtuluşlara vesile olmaya…
• Yetiştirdiği hafızların sayısı dort bine ulaşan, Kur’an hadimi Merhum Hasbekli Mu’min Hocaefendi’nin oğrencilerine devamlı soylediği şu guzel sozle bu oğutleri noktalayalım : “ Siz, Kur’an-ı Kerim’e kullunuzu vermezseniz o size bir cuz’unu vermez” Yani Siz Kur’an’a her şeyinizi verin ki (Uzerinde kalbinizle ve zihninizle yoğunlaşın ki) O’ndan bir bolumu oğrenebilesiniz.” (Nazif Yılmaz)
Kaynak: Sorularla Islamiyet
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Sohbetler
- Kur'an-i Kerim Ezberlemede ALTIN OGUTLER (ISLAM TIM)
-
12-09-2019, 07:45:08