YILBAŞI VE NOEL KUTLAMANIN HUKMU:



Noel (christmas), Hristiyanların Hz. İsa'nın doğumu sebebiyle kutlamalar yaptıkları dini bayramlarıdır.


Hristiyanların coğunluğuna gore bu tarih 25 Aralık'tır. 24 Aralık'ta kutlamalara başlanır.


Hristiyanların coğunlukta olduğu ulkelerde noel tatili, yılbaşı tatili ile birleştirilir.


Ortodokslar ise 7 Ocak'ı noel olarak kutlarlar.


Yeni yıl kutlamaları ise eski Romalıların bir Âdetidir. Bu Âdet, noel kutlamalarıyla birleştirilerek bugun tum dunyada yaygınlaştırılmıştır.


O gunlerde, hindi katliamı, cam ağaclarını kesmek, noel baba kostum ve oyuncakları alım-satımı, parti şapkaları almak, mum yakmak ve hediyeleşmek gibi Âdetler uygulanır.


Hristiyanlara ait olan noel bayramı yada yılbaşı kutlamalarından Musluman kacınmalıdır.


Ozellikle halkında Musluman olan ulkelerde bile yılbaşı kutlamalarının yaygın olduğu ve o gun icin, hindiler alınıp satıldığı, cam ağacları katliamı yapıldığı, cetnevirler hazırlanıp ozel eğlenceler duzenlendiği, ulke genelinde sabahlara kadar icki, kumar, dans eşliğinde eğlence kuluplerinde taşkınlıklar ve israflar yapıldığı bilinmektedir.


Evlerde bile insanların en basitinden cerez ve kolalar eşliğinde TV izleyerek o gunu ozel olarak gecirme cabasına girdikleri gorulmektedir.


Yılbaşı arefesinde hindi, cam ağacı, icki, ceşitli kumar aracları, cerez ve yiyecek satışları patlamaktadır.


Noel yada yılbaşını kutlamak, yılbaşı gecesi diğer gunlerden farklı eğlenceler duzenlemek, tebrik kartlarıyla kutlamalar yapmak haramdır.


Yılbaşı ve noel gibi merasimlere iştirak etmenin ve kutlamanın haram olduğunun delilleri:


1) Muşriklere ait bayramları kutlamak, onlara teşebbuh (benzemek)'tir.


Peygamberimiz şoyle buyurur:


"Kim, (giyindikleri gibi giyinmek, onların gittikleri yoldan gitmek ve bazı fiillerinde onları taklit etmek suretiyle) bir topluluğa benzerse, o da onlardan olur."


(Ebu DÂvud)



2) KÂfirlerin bayramlarına katılmak, onlara bir tur sevgi ve muhabbet beslemektir. "Ey iman edenler, yahudileri ve hristiyanları dostlar edinmeyiniz. Onlar birbirlerinin dostlarıdırlar. İcinizden kim onları veli (dost) edinirse, muhakkak o da onlardandır. Şuphesiz Allah zalimler topluluğunu hidÂyete erdirmez."


(MÂide: 51)



3) Bayram, akide ile ilgili dinî bir meseledir, gelenek ve goreneklerle ilgili dunyevî bir mesele değildir.


"Şuphesiz her kavmin (milletin) bir bayramı vardır. Bu da bizim bayramımızdır."


(BuhÂri ve Muslim)



4) "Ve onlar zûr (yalan)'a şahitlik etmezler. Lağv (boş ve bÂtıl şeyler)'e rastladıklarında da şereflice yuz cevirip gecerler." (FurkÂn: 72)



Bazı mufessirler bu Ayetin ilk cumlesi "zûr'a şahitlik etmezler" yada "yalan şahitlik yapmazlar" ifadesini, "Onlar, muşriklerin bayramlarında hazır bulunmazlar"


şeklinde tefsir etmişlerdir.

__________________