1. ŞEYTAN

Şeytan; muhalefet etmek, bağlamak, uzak olmak manalarına gelir.

Ayrıca şeytan, rahmetten, ilÂhî feyzden nasibsiz demektir.

Şeytanın telkinden başka bir gucu olmamasına rağmen halk arasında guclu, zarar veren, kotuluk eden ve kotuluklerin sembolu olarak bilinir.

Meleklerin hocası iken, Adem (AS) yaratıldıktan sonra Cenab-ı Allah “Adem’e secde edin (tanıyın, boyun eğin) diye emretmiştir. Melekler bu emre uydukları halde, şeytan uymamıştır. Ustunluk iddiasında bulunmuştur. “Ben ateşten yaratıldım, Adem ise camurdan yaratıldı” demiştir. Cenab-ı Allah da: “Buyukluk taslamak senin haddin değildir. İn oradan, cık git. Sen aşağılıklardansın” demiş, şeytanı kovmuştur. (Bak: A’raf sûresi : 11-13).

Şeytan, cinlerin inanmayanlarıdır. Kur’anda “İblis” de denir.

2. ŞEYTANIN VARLIĞI

Şeytanın varlığı, Kur’an ve hadislerle sabittir. İslÂm Âlimleride varlığını kabul etmişlerdir. Varlığı inkÂr edilemez.

Gorunmez, insanları sapıtır, hep cirkin işler icin yol gosterir. Hatta kendine taptırır.

“Gozle gorulmeyen, varlığı kesin, azgınlık ve kotulukte cok ileri giden, kibirli, Âsi, insanları saptırmaya calışan varlıklardır.” (Divantaş, İlmihal:1/89).

Kur’an’da : “Zehirli ateşten yaratılmıştır.” (Hıcr Sûresi : 27) buyurur.

“Şeytan Allah’a sorar:

-Benim kitabım ne? Allah (cc) :

-Senin kitabın dovmedir. Şeytan :

-Yemeğim nedir? Allah (cc) :

-Uzerine besmele cekilmeyen şeylerdir. Şeytan :

-İceceğim nedir? Allah (cc) :

-İckidir. Evin hamam, tuzağın kotu kadın, cağırıcın calgı, eğleneceğin yerlerde carşılardır” der. (Ramuz : 332/4).

Şeytan, gorulmuyor diye inkÂr edilemez.

3- NEDEN YARATILMIŞTIR?

Şeytan, boşuna yaratılmamıştır. Onun yaratılışında hikmetler vardır.

Şeytanın yaratılması şer değildir. Kotu değildir. Şer ve kotu olan, şeytana uyup şer ve kotu iş yapmaktır.

«İnsan, herşeyi kendi dar dairesinde ve elindeki kucuk neticelere gore değerlendirme meylindedir. Oysa Allah’ın yaratması, umum netice ve faydalara bakar”. (M. Fethullah Gulen, İnancın Golgesinde: 1/77).

Bazıları, “Şeytan kotude neden yaratılmıştır?” diyor. Herşey zıddı ile kıymet bulur. Dunyada dengenin kurulabilmesi icin hayrında şerrinde, iyinin de kotunun de temsil edeni olacaktır.

Mevlana Hz.lerine:

-“Efendim mahallemizde kotu kadınlar turedi. Dua edinde onlardan kurtulalım” derler. MevlÂna:

-Onlar olmasa, evlerinizdeki iffetli ve namuslu kadınların kıymetini nasıl takdir edeceksiniz? Der.

Şeytanın yaratılmış olması, aslında nimettir. Neden mi? Şeytandan kacılacak, Cenab-ı Allah’a sığınılacaktır. Boylece kul, hem Allah’ın rızasını kazanmış, hem de Allah’a yaklaşmış olacaktır.

Şeytanın yaratılmış olmasındaki bir neden de : imtihandır. Cenab-ı Allah: “Ben cinleri ve insanları, ancak bana kulluk etsinler diye yarattım” (ZÂriyat sûresi : 56) buyurmuş, şeytanı imtihana tabi tuttuğunu bildirmiştir.

Bir de şeytan sebebiyle Allah (c.c), butun insanları imtihana tabi tutmuştur. Kim kime tapacak, kim kime kulluk yapacak ortaya cıksın istenmiştir. (Bak Hac Suresi : 52-53)

Cenab-ı Allah’ın yarattıklarında kotuluk yoktur. Hirbir şeyi boşuna yaratmamıştır. Allah, şeytanı yaratmış, bize de “şeytana uymayın, aldanmayın” demiştir. Yani insan, şeytana uymazsa, şeytan ona zarar vermez ve şeytan onun icin kotu olmaz.

Şeytan yaratılmamış olsaydı, Ebû Bekir (ra) ile Ebû Cehil aynı seviyede olacaktı.

Cin ve şeytanın yaratılış sebeplerinden biri de Kur’an’da şoyle ifade edilmiştir.

“Cinler ve insanlardan bir coğu Cehennem icin yaratılmıştır. (A’raf Sûresi : 179) + (Hûd Sûsesi : 119).

Demek ki, yeryuzunde hic bir şey manasız ve boşuna yaratılmamıştır. Herşey bir sebebe, bir hikmete dayalı olarak yaratılmıştır.

4- ŞEYTAN NASIL BİR VARLIKTIR?

İnsanın gozu, bazı şeyleri gormeye musaid değildir. İnsanın goremediği şeylerden biri de şeytandır. İnsanlar onu değişik varlıklar ve şekillerde gorurler. Ama şeytan gorduklerinin farkında değillerdir.

Allah, melekleri nurdan, insanı topraktan, şeytanı da ateşten yaratmıştır.

Şeytanların erkekleri dişileri vardır. Urerler. Eli ayağı vardır. Hz. Peygamber: “Şeytan sol eliyle yer” buyurmuştur. Onlar da yerler, icerler.

İnananları vardır, inanmayanları vardır. Hızlı hareket ederler, değişik şekillere girme kabiliyetleri vardır.

Şeytan, kıyamete kadar yaşama imkÂnını elde etmiştir. “Şeytan: Bana; insanların tekrar dirilecekleri gune kadar muhlet ver” dedi. Allah da; Haydi, sen muhlet verilenlerdensin “Buyurdu! (A’raf Sûresi 14-15).

Şeytan, hep insanların kotuluğunu ister, işi gucu vesvese vermektir, kotu telkindir, hiledir, aldatmaktır. İnsanların ruyalarına girerler.

Şeytan, gubre yer, kemik yer. (Bak : Ramuz’el Ehadis : 376/9-İ.Caran, Hadis Ans. 6/230).

Bir de Allah’ın adının anılmadığı yiyecekler, şeytana aittir. (Age : 3/128).

Hz. Peygamber: “Şeytan, besmele cekilmemiş yiyeceği kendine helÂl gorur” buyurmuştur. (Ramuz el Ehadis : 102/5).

Bir de israf edilen yiyecekleri şeytan yer ve onlarla guclenir.

Araştırmacı Yazar
Mustafa OSELMİŞ

alıntı