Guncel bolumunde islam ve uygarlık ilişkisini bir kac konuya cevap olarak yazdım. Ama bu bolumde başlı başına bir konu acmak istdim.
Turkiye'de dahil olmak uzere dunyadaki butun islam devletlerine bakarsak geri kalmış bir tablo ortya cıkıyor. Cok şukur ulkemiz iclerinde en iyi durumda olanıdır. Diğer islam ulkelerinde ne teknoloji ne bilim ne de insan hak ve ozgurlukleri vardır. Oysa islam bilimi reddetmez aksine teşvik ederi. İslam aynı zamanda sevgi ve hoşgoru dinidir. Kuran aynı zamanda ilmi bir kitaptır da 1400 yıl once ortaya cıkmasına rağmen icerisinde ki bilimsel gercekler daha yeni yeni keşfediliyor. Dunyanın oluşumu evrenin oluşumu yapısı, insan dna'sının yapısı gibi... Batının ahlaki yapısı bozuk olabilir. Ama bilimsel ve teknolojik guc onlarda olduğu surece islam dunyası batı'nın bir somurgesi durumunda kalacaktır. Bakınız Turkiye tamamen dışa bağlı, Irak desenız ABD işgali altında hergun yuzlerce musluman birbirini boğazlıyor.
Osmanlının yukselme devrine dikkat ederseniz islamda kuranı okuyup gunun şartlarına gore yorumlama vardı. Tabiki kuranın ozune bağlı kalarak yorumlama yapılıyordu. Cunku kuran bir ozdur. Sadece gonderildiği donemi kapsamaz, kuranın iceriği butun zamanı kapsar. Bu yuzden din bilginlerince anlaşılıp yorumlanması gerekmektedir. Osmanlıya donersek işte o donemde muthiş bir gelişme sağlandı, matematik, astronomi, mimari bilimin her alanında sonra bu kaldırıldı. Her şey gunah dendi. Hazanfer Ahmet Celebi kanat takıp uctu. İslami gucler padişaha hazanfer icin o gokte şeytan ile buluştu ve sizin tahtınızı ele gecirecek dediler. Adam cezalandırıldı. Bunun gibi binlerce ornek cıkar. Matabaa'yı hepiniz biliyorsunuz. Yazmaya gerek bile yok!
Yapılması gerken islam ve kuranı tekrar bilime ve gelişmeye acmamız gerekiyor. Aksi takdirde Allah buyuk!
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Sohbetler
- İslam ve Uygarlık
-
12-09-2019, 07:38:52