Kuran-ı kerimi teybe, kasete, VCD veya CDye almak caiz midir? Alınca saygı gerekir mi? Bunları dinlemek ibadet olur mu?
Bunlara Kur'an-ı kerim almak, kağıt uzerine yazmak gibidir. Teyp, kaset ve cd, muzik, şarkı, keyif, oyun ve eğlence icin kullanılıyor ise de, kağıt da, roman, acık resim, eğlence ve fuhuş dergileri olmaktadır. Kur'an-ı kerim kağıda yazılınca Mushaf olur. Mushaf, Kur'an-ı kerimin okunmasına ve oğrenmesine ve ezberlenmesine sebep ve vasıta olduğu icin kıymetlidir. Kaset ve diğerleri, Kur'an-ı kerimin benzerini işiterek oğrenilmesine ve ezberlenmesine vasıta olmaktadır. Kur'an-ı kerimi, bu niyet ile, teyp, cd ve kaset uzerine almak caiz olur. Bunlara da, Mushaf-ı şerife olduğu gibi hurmet etmek, bunlara başka şeyler doldurmamak, yukseğe koymak, uzerlerine bir şey koymamak, abdestsiz tutmamak, kÂfirlere, fasıklara vermemek, başka şeyler bulunan bantlar ve plaklar arasına koymamak, fısk, oyun, eğlence yerlerinde calmamak lazımdır.
Kur'an-ı kerim dinlemek icin kullanılan teyp, hicbir zaman fısk meclislerine [gunah işlenen yerlere] goturulmemeli, bunlarda hicbir zaman, haram olan cirkin şeyler calınmamalı. Calgı calmakta kullanılan bir teybin Kur'an-ı kerim dinlemek icin de kullanılması, şarkı, turku okuyan fasık bir hafızın okuduğu Kur'anı dinlemeye benzer ki, bu da caiz değildir.
Kısacası, Kur'an-ı kerim bulunan bantlar ve kasetler Mushaf-ı şerif gibi kıymetlidir. Bunlara da saygısızlık yapmamalıdır. Şu kadar var ki, bunlardan Kur'an-ı kerimi dinlemek, hafızdan dinlemek gibi olmaz. Tam benzerini dinlemek olur. Kur'an-ı kerimi dinlemek sevabı hasıl olmaz. Cunku İbni Âbidin hazretleri buyuruyor ki:
Kur'an-ı kerimi tilavet etmek [okumak] demek, şuurlu bir kimsenin, Kur'an-ı kerim okuduğunu bilen insanın okuması demektir. Benzerini de saygı ile dinlemek farzdır. Kucuk cocuğun şuursuz olarak okuduğunu dinlemek de lazımdır. (Redd-ul-muhtar)
Benzeri ile ibadet olmaz ise de, okunan Allah kelamıdır, saygı durmak şarttır.
Dini bir siteden aldım muzik calan bir teyb de kuran dinlenmesi caiz değildir diyor bilgisayarımı duşundumde yabancı,oyun havaları,Kuran-ı Kerim vs ne ararsan bir arada hard diskimde bence ameller niyetlere goredir Kuran dinlemek istediğimde Kuran Muzik vs.dinlemek istediğimde muzik dinliyorum şimdi Kuran icin başka bilgisayarmı almalıyım veya cd lerde hepsi ust uste duruyor muzik Kuran vs.sizinle paylaşmak istedim bu konuyu.
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Sohbetler
- Kuran-ı Kerimi teybe, kasete, VCD veya CD ye almak caiz midir?
-
12-09-2019, 07:38:48