Dinle neyden kim hikÂyet etmede
Ayrılıklardan şikÂyet etmede
Beni kamışlıktan kestiklerinden beri
Ahımdan herkes inlemede.
(Kamışlık: Cennet, Ney: İnsan, Ayrılık: Dunyaya iniş, Ozlem: Allah)
--------------------------------------------------------------------------
Lokman iyi bir kole idi. Efendisi onda bereket sezdi de her yemeği once ona verir sonra onun artığını yerdi. Bir gun karpuz aldı efendisi ve lokmana yollamadı, onu huzuruna cağırdı. 'Lokman al karpuz ye 'dedi bir dilim verdi. Lokman iştahla yedi. Bir daha kesti onu da yedi. Derken son dilime gelindi. Efendi 'Bunu da ben yiyeyim 'dedi. Isırması ile tukurmesi bir oldu. Efendi 'Lokman bu karpuz zehir, nasıl yedin, niye demedin bize ? 'dedi.

Lokman 'Efendim, bana bugune değin oyle cok ihsan ettiniz ki, bu karpuz acı diyemezdim. Bu edebe ters olur, size nankorluk olurdu 'dedi.

Hak 'tan gelen belaları acı karpuz bil. Sana ne nimetler verdi. Acı karpuz verdi diye hemen kızacak mısın, yoksa Lokman olma niyetin var mı?

Musa, dağda bir cobana uğradı. Coban aklınca Allah 'ı zikrediyordu. Şoyle diyordu:

'Hey koca Tanrı!.. Gel bana sakalını tarayayım, gel bitini ayıklayayım, gel sana sut icireyim, gel de kulubemde dinlen '

Musa hiddetlendi:

'Behey sersem, Allah 'la nasıl konuşursun? Dua ederken kÂfir oldun gitti, behey akılsız '

Coban bir feryat etti ki, ağlayarak tası tarağı bıraktı collere duştu. Allah Musa 'ya vahyetti;

'Kulumla arama girmeye utanmaz mısın? O ne guzel beni kendi aklı ve gonlunce anardı. Ey Musa sen Allah 'a yaklaştırmaya mı geldin uzaklaştırmaya mı? '

Musa hatasını anladı ve uzuldu de cobanın ardına duştu. Coban collerde idi artık. Musa 'Hakkını helal et, surunun başına don 'dedi. Coban 'Sen beni azarlayana dek ben dunyada idim. Şimdi Rabbim beni oyle bir nurla ateşledi ki durmam artık, perde acıldı ey Musa! 'dedi ve gozden kayboldu.

Can, sevgiden nurdur. Allah can ehlinin diline bakmaz kalbine bakar. KÂbe 'nin icine girene 'Kıbleye don 'demek ne kadar abestir.
Adamın biri ağac altında uyurken ağzına yılan girdi. Bunu uzaktan goren yiğit bir atlı koştu ve hemen uyuyan adamı uyandırıp kırbaclamaya başladı ve ona yerden curuk elmaları yemesini emretti. Adam korkudan yedi. Sonra yiğit adamı kırbaclayarak koşturuyordu. Zavallı adam collerde saatlerce koştu. Kan ter icinde kalmıştı. Nihayet yere diz coktu ve başladı kusmaya. Yılan cıkıverdi. Adam yiğite minnetle baktı ve 'A yiğidim bunu neden baştan demedin, sana duşman kesilmiştim şimdi minnettarım, canım kurtuldu . 'dedi.

Yiğit 'Baştan desem odun patlar yaşayamazdın. Kurtulman icin kırbac, curuk elma ve koşma gerekiyordu 'dedi.

İyi anla! Yılan giren adam sensin. Yiğit, Hak Nebi...Kırbaclar dunyevi eza ve belalar. Curuk elma fakirliktir. İcinden cıkan yılan ise nefsin. Onu defetmeden kurtulamazsın.
Anne yavrusuna sut vermek icin cocuğu cağırsa cocuk delil ister mi, guvenerek hemen koşar. Peygamber anadır, hÂl sozlerinde delil ve mantık mı ararsın?
Dunya zindan biz mahpususuz; zindanı del kurtul.Ten bir gemi, dunya denizdir. Dunyayı tenine koyarsan, gemi batar. Ayaklarının altına al ki yuzup gidesin.
İnsanlardan gorduğun zulumler senin huyundur.Sen kendi huyunu onların aynasında seyredersin!...
Akıl hakim iken Omer'le Ebulhakem bir idi.Omer can Âlemine gecti Halife oldu.Ebulhakem akıl aleminde kaldı.Ebucehil oldu.
Padişahlar onlerinde eğilene ikram ederler. Cok bilenlere değil.
Aşığın vergisi, can vermektir.Hak uğruna ekmek verene ekmek verilir. Can verene can katılır.