İnsan olunce amel defteri kapanır. Ancak şu ucu bundan mustesnadır: Sadaka-i cariye, faydalı ilim ve kendisine dua eden salih evlat bırakan.) [Buhari]


Burada bildirilen uc amel:

Sadaka-i cariye, devam eden hayır hasenat demektir. Cami, vakıf, ceşme, yol yapmak, ağac dikmek, okul, su kanalları yapmak gibi, insanlara faydası olan her şey.

Faydalı eser bırakmak, dinimize dunyamıza faydalı olan her eser buna dahildir. Mushaf, fıkıh kitabı, tefsir kitabı, ilmihal kitabı, tıp kitabı, fizik, kimya kitabı faydalı kitaplardandır. Kasetler, CD’ler, filmler faydalı olmak şartı ile hepsi sadaka-i cariye hukmundedir. Faydalı bir radyo, faydalı televizyon, faydalı gazete, faydalı dergi, faydalı bir internet sitesi gibi her ceşit yayın, sadaka-i cariyeye dahildir.

Salih cocukların duası ve istiğfarları, birer sadaka-i cariyedir. Yani ana babanın defterine hep sevap yazılmasına sebep olurlar. Cocuklar, olmuş ana babaları icin, kurban keserse, Fatiha okursa, sadaka verirse, yemek yedirirse, yahut dua ederse ana babasının gunahları affolur, amel defterlerine sevap yazılır. Mesela İbrahim aleyhisselam (Ey Rabbimiz, [Kıyamette] hesaba cekildiği gun, beni, ana-babamı ve butun muminleri mağfiret et) diye dua etmiştir. (İbrahim 41)


Bir hadis-i şerif meali:

(Şu yedi şeyi yapan, oldukten sonra da devamlı sevap kazanır:

1- [Dine uygun] ilmi bir eser yazan,

2- Bir ceşme yapan,

3- Bir su kuyusu acan,

4- Bir meyveli ağac diken,

5- Bir cami yapan,

6- Bir Mushaf yazan,

7- Geriye salih bir evlat bırakan.) [Ebu Davud]

Olen bir muslumanın hicbir sadaka-i cariyesi olmasa bile, onun icin diğer muslumanlar dua ederse, o kabirde sevapları coğalır. Kabrinde gunahsız hale gelebilir. Bir hadis-i şerif meali:

(Dirilerin de olulere hediyesi, onlar icin dua ve istiğfar etmektir.) [Deylemi]

İlim yolunda iken olenin de ameli oldukten sonra devam eder. Hatta ilim oğrenirken olen şehittir. Bu konudaki hadis-i şeriflerden bazıları şoyledir:

(İlim oğrenirken olen şehiddir. Şehid, olum acısı duymaz, kabirde uzulmez, kıyametin dehşeti, hesap, mizan, sırat onu rahatsız etmez, doğruca Cennete gider.) [Hatib, Beyheki]

(İlim yolunu tutana, Allahu teÂl Cennet yolunu acar.) [Tirmizi]

(Mumine, oğrendiği, yaydığı ilmin sevabı, olumunden sonra da devam eder.) [İbni Mace]

İlim yolunda gibi hac yolunda olene bile, dirilene kadar sevapları yazılır. İşte bir hadis-i şerif meali.

(Hac yolunda olene, kıyamete kadar hac sevabı yazılır.) [Ebu Ya’la]

Gorulduğu gibi adam hacca gitmek istiyor gidemiyor yolda oluyor. Hep Allah yolunda olduğu icin oldukten sonra da ameli yazılıyor. İlim oğrenmek, ilmi yaymak da hep boyledir. Bir hadis-i şerifte de, (İlim yolunda olen, kabre cahil girse de, Âlim olarak dirilir) buyuruldu. Dinimizde, onemli bir husus da şudur. Bir insan hicbir iyilik yapmasa da, bir iyiliğe sebep olmuşsa, o iyiliği yapmış gibi kendisine sevap verilir. Bir hadis-i şerif meali.

(Hayra, iyiliğe vesilen olan onu yapan gibi sevaba kavuşur.) [Tirmizi, İ. Ahmed]

Mesela bir cahil, bir ilim talebesinin okumasına sebep oluyor, o da okuyor Âlim oluyor. Bu cahil olunce, Allahu teÂlÂ, ilme vesile olan bu kimseyi kabrinden Âlim olarak diriltiyor. Kendimiz yapamasak bile, o işe vesile olmamız, nimetlere kavuşmamıza sebep oluyor.

Allah-u Teala bizi oldukten sonra amelleri devam eden kullarından eylesin.. Amin..



__________________