HAZRET-İ OSMAN
Cennetle mujdelenenlerdendir. Ucuncu halîfedir. Resûlullahın 2 kızını aldığı icin, Zinnureyn denir. İlk once Musluman olanların, dorduncusudur. Hanımı Rukayye “radıyallahu anha” ile 2 defa Habeşistan’a ve sonra, Medine’ye hicret etti.
Hadîs-i şerîflerle methedilmiştir. Orta boylu, gur sakallı, sarışın, guler yuzlu, doğan burunlu, yuzunun eti az, iri kemikli, uzun kollu idi.
Cok zengin tuccar idi. Butun malını İslÂm dini icin sarfetti. HayÂsı ile meşhurdur. Hicretin 24. yılı başı olan Muharrem ayının 1. gunu halîfe secildi. Kur’Ân-ı kerîm okurken ve 35. senede Zilhicce ayında şehit edildi.
Resûlullahın peygamberliğinin ilk gunlerinde, teyzesi Hazret-i Osman’a dedi ki:
- Ey bahtiyar yeğenim! Sana oyle bir hatun nasip olacak ki, o hanım guzel yuzlu, zÂhide ve Peygamber kızı olacak.
Bu soze cok şaşıran Hazret-i Osman dedi ki:
- Ben evlenmek istiyorum ama, oyle bir kimse yok ki.
- Mekke’de Abdullah oğlu Muhammed’e Peygamberlik verildi. Herkes ilerde onun dinine girecek.
Hazret-i Osman, dostu Hazret-i Ebû Bekir’e gitti. O da sordu:
- Ey dostum! Hic insan eli ile yapılan putlar ilÂh olur mu?
- Doğru soyledin Y Eb Bekir, peki, ne yapalım?
- Gel beraberce Resûlullahın yanına gidelim.
Yolda giderken, Resûlullah ile Hazret-i Ali’nin kendilerine doğru gelmekte olduğunu gorduler. Resûlullah buyurdu ki:
- Ey Osman! Ben Rabbimizin Peygamberiyim. Allah seni Cennetine davet ediyor.
Hazret-i Osman bu mubÂrek yuz ve sozler karşısında, Hazret-i Ebû Bekir’den oğrendiği Kelime-i şehÂdeti soyledi.
Teyzesi bu habere cok sevindi ve şu şiiri okudu:
Sozlerim sebebiyle, Hak teÂl Osman’a,
Doğru yolu gosterip, hidÂyet etti ona.
Kendi fikrini bırak, uy Peygamber emrine!
Her sozu doğru olan, Allahın Resûlune.
Kısa bir muddet sonra da, vahy gelerek, Peygamberimiz, kızı Rukayye’yi Hazret-i Osman’a nikÂh ettiler.
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Sohbetler
- Hazret-İ Osman
-
12-09-2019, 07:28:00