erkek kız ayrımı yok
İslÂm Dîni’ne gore, cocuklar arasında kız ve erkek ayırımı yapmak, birini diğerinden ustun tutmak, cÂiz değildir. Cunku kız evlÂdı da, erkek evlÂdı da insana veren AllÂh’dır. Kulun burada hicbir rolu yoktur. Kur’Ân-ı Kerîm’de:
"Goklerin ve yerin mulk ve tasarrufu AllÂh’ındır. O, dilediğini yaratır. Kimi dilerse, ona kızlar bağışlar, kimi dilerse ona erkekler lutfeder. Yahut (cocukları) erkekler-dişiler olmak uzere cift verir. Kimi de dilerse, onu kısır bırakır. Muhakkak ki, O Âlimdir, herşeyi bilir. KÂdirdir, herşeye gucu yeter." (75) buyurulur. Hic bir musluman, cocuğunun erkek olmasıyla ovunemeyeceği gibi, kız olmasıyla da yerinemez. Cunku onemli olan, cocuğun "kız veya erkek" olması değil, "hayırlı bir evlÂd" olmasıdır. (76)
İslÂmiyyet’ten once Arabistan’da yaygın olan kız cocuklarını diri diri gomme Âdeti, İslÂmiyyet’le tamamen ortadan kaldırılmıştır. Kur’Ân-ı Kerîm, kız evlÂdının oldurulmesini şiddetle yasaklamıştır:
"EvlÂdlarınızı fakirlik korkusuyla oldurmeyin; onları da, sizi de biz rızıklandırırız! Muhakkak ki onları oldurmek, buyuk bir suctur." (77)
Ayrıca Kur’Ân-ı Kerîm’de kıyÂmetin dehşeti tasvir edilirken şoyle buyurulur:
"... diri diri gomulen kızın hangi sucundan dolayı oldurulduğu sorulduğu zaman..." (78)
Hz. Peygamber (s.a.v.) de bir hadîs-i şerîflerinde:
"Cocuklarınız size AllÂh (c.c.)’ın bir hîbesi (hediyyesi) dir; dilediğine kız, dilediğine erkek verir." (79) buyurmuşlardır.
O halde AllÂh (c.c.) ’ın bu bağışına karşı cok şukretmeli ve O’nun emÂneti olan cocuklarımızı en guzel bir şekilde terbiye etmelidir.
İslÂm Dîni, ana-babaların cocuklar arasında kız-erkek ayırımı yapmadan eşit muÂmelede bulunmalarını emreder.
Peygamber (s.a.v.) Efendimiz:
"Kimin kızı doğar da, onu gommez, horlamaz, oğlan cocuğunu ona tercih etmezse, AllÂh o kimseyi, bu kızı sebebiyle cennetine kor."(80) buyurur.
Ebû Hureyre (r.a.)’ın haber verdiği bir hadîs-i şerîfde:
"İcinde kız cocukları olan eve, hergun gokten on iki rahmet iner. Ve meleklerin o evi ziyÂreti hic kesilmez. Her gece-gunduz anne ve babalarına bir senelik ibÂdet sevÂbı yazarlar." (81) buyurulur.
Hz. Enes (r.a.) ’ın rivÂyet ettiğine gore:
"Bir adam Hz. Peygamber (s.a.v.)’in yanında otururken, oğlunun biri gelir. Adam cocuğu oper ve dizinin ustune oturtur. Az sonra kızı gelir. Adam onu opmeksizin onune oturtur. Bunun uzerine RasûlullÂh (s.a.v.) Efendimiz;
"Aralarında eşit davranmıyor musun?" diye adamı uyarır." (82)
Cocuklara eşit davranmaya cok onem veren Peygamber (s.a.v.) Efendimiz: "Bağış ve ihsanda cocuklarınızın arasını eşit tutun. Eğer ben birini ustun tutacak olsaydım, kızları ustun tutardım." (83)
alıntıdır.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Sohbetler
- erkek kız ayrımı yok
-
12-09-2019, 07:26:28