Sohbete gitmek
Sual: Sohbete gitmenin ne faydası olur?
CEVAP
Cok faydası olur. İmam-ı Rabbani hazretleri, (Sohbetin fazileti, butun faziletlerin ustundedir. Buyuklerin sohbetini ganimet bilmelidir) buyuruyor. Buyuk zatlar, (Bu yolun temeli sohbettir) buyururdu. Gunah lekeleriyle kalbi paslanan kimse, salihlerin sohbetinde bulunursa, kalbinin pası silinir, gunah işlemesi zorlaşır, iyilik etme isteği artar. Sohbete giderken, her adımına sevab yazılır. Melekler, kanatlarını onun yoluna sererler. Gokteki kuşlar, yerdeki hayvanlar, denizdeki balıklar, onlar icin dua ve istiğfar ederler. Muslumanlar, Allah rızası icin bir yere toplansalar, hic konuşmasalar da yine cok sevab kazanırlar. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Azıcık fıkıh bilgisi oğrenmek, cok ibadet etmekten daha iyidir.) [Taberani]
(Bir kimsenin işiteceği bir hikmetli soz, bir yıl ibadetten ve bir saat ilim meclisinde oturması, bir kole azat etmesinden hayırlıdır.) [Deylemi]
(Muminin oğrendiği bir mesele, bir yıl ibadetten ve bir kole azat etmekten evladır. İlim oğrenen, kocasına itaat eden kadın, ana babasına iyilik eden evlat, peygamberlerle beraber, hesap gormeden Cennete girerler.) [İ. RÂfiî]
(İlim oğrenene, denizdeki balıklara kadar her şey istiğfar eder.) [İ. Abdilber]
(Melekler, ilim oğreneni sevdikleri icin, kanatlarını onların uzerine gererler.) [İ. Abdilber]
(Bazı melekler, Hak teÂlÂyı ananları gorunce, kanatlarıyla onları, sevgiyle sararlar. Allahu teÂl bu meleklere, “Şahit olun, bu kullarımı affettim” buyurur. Melekler, “İclerinde başka bir iş icin gelen gunahkÂr kotu biri var. Onu da mı affettin y Rabbi?” derler. Allahu teÂlÂ, “Evet, onu da affettim. İyilerle beraber olan kotu olmaz” buyurur.) [Buhari]
Sohbet ehli Âlim bulunmadığı zaman, eskiden yaşamış, Ehl-i sunnet Âlimlerinin kitaplarını okumak gerekir. (Kitap okumak, sohbetin yarısıdır) buyuruluyor. Yani, bir buyuk zatın kitabını muhabbetle okuyan, sohbet etmiş gibi ondan istifade eder.
http://www.dinimizislam.com/detay.asp?Aid=3987
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Sohbetler
- Sohbete gitmek (İSLAM TİM)
-
12-09-2019, 07:26:05