Konumuz, cocuk, genc, yaşlı herkese korku salan şeytan.
Kopekten korkan insanın salgıladığı kokudan sonra kopek korkana nasıl saldırırsa, şeytanda kendisinden korkanlara hep korku vermiştir. Onun peşini bırakmamıştır.
Şeytandan korunmayan, şeytana kapı acan, her zaman şeytandan zarar gormuştur.
Biz bu sohbetimizde şeytanın istediğine zarar veremeyeceğini, şeytana karşı caresiz olmadığımızı anlatmaya calışacağız.
Ayrıca şeytanın nasıl bir duşman olduğunu korunma yollarını dile getireceğiz. Manevî boşluk nedeniyle şeytanın tuzağına duşenlerden bahsedeceğiz.

ŞEYTAN NASIL BİR VARLIKTIR?
Şeytan, ilahi rahmetten nasipsiz lÂnetli, kovulmuş bir varlıktır. Halk arasında guclu bir varlık olmadığı halde korkutan, zarar veren bir varlık olarak bilinir.
Cenab-ı Allah ‘‘Adem’e boyun eğin dediği halde şeytan boyun eğmeyip isyan etmiş, ustunluk taslamıştır, ‘‘Ben ateşten yaratıldım. Adem ise topraktan yaratıldı’’demiştir. Cenab-ı Allah: ‘‘sen aşağılık bir varlıksın defol git’’ diye kovmuştur. (A’raf:11-13)
Kur’an, zehirli ateşten yaratıldığını bildirir. (Hıcr:27) Cenab-ı Allah insanı topraktan, melekleri nurdan, şeytanı da ateşten yaratmıştır.
Şeytanın eli ayağı vardır. Peygamber (as) ‘‘şeytan sol eliyle yer’’ buyurur.
Şeytan, insanları sapıtacağını dair yemin etmiş, Cenab-ı Allah’da tovbe ettikleri muddetce affedeceğini vaad etmiştir. Şeytan, son ana kadar muhlet istemiş, buda ona verilmiştir. (A’raf:14-15)
Şeytan, Peygamber (as)’ın bildirdiğine gore ‘‘Kemik, gubre ve uzerine besmele cekilmemiş şeyleri yer. (Ramuz el-Ehadis:396/9+102/5)
Birde israf edilen şeyleri yer, onlarla guclenir. İsraf edenler, şeytanla baş edemezler.

Peygamberimizin ifadesine gore;
- ‘‘Şeytan Allah’a sorar,
- Benim kitabım ne?
- Senin kitabın dovmedir.
- Yemeğim nedir?
- Uzerine besmele cekilmeyen şeydir.
- İceceğim nedir?
- İckidir.
- Evim neresidir?
- Evin hamam, tuzağın kotu kadın, cağırıcın calgı, eğleşeceğin yerler, carşı-pazardır.’’ (Ramuz el-Ehadis:332/4) denmiştir.

Herkesin bir şeytanı vardır. İnsanı sapıtmak icin onunde, ardında, sağında, solunda dolaşır durur.
Peygamberimiz: ‘‘Şeytan insanın icinde kanın dolaştığı gibi dolaşır’’ buyurmuştur.
Hz. Aişe validemiz, peygamberimizi kıskanmıştı.
Peygamberimiz ona:
- ‘‘Sana şeytanın gelmiş olmalı’’ demiştir.

Şeytanın sembolleri nelerdir?
Şeytanla ilgili figurler; kedi, kan icen insan, boynuzlu şeytan, kuru kafa, yıldız, siyah
elbise ve vahşeti ifade eden resimlerdir.
Satanistlerin sloganı ‘‘Ataist olma, satanist ol’’ ‘‘Vur kır oldur. Bunu yapamazsan
kendini oldur’’ şeklindedir.

Şeytan nerelerde eğleşir?
Şeytan, daha cok tuvalette, banyoda, copluklerde, kuytu yerlerde, carşıda pazarda, besmelesiz yerlerde, kumar, icki, fuhuş ortamlarında, ibadet yapılmayan, Kur’an okunmayan evlerde, kopek bulunan evlerde, sovup, lÂnet okuyanların yanında, cunup, abdestsiz gezenlerin yanında, yalnız olan kadın ve erkeğin arasında eğleşir, ucuncusu olur.
Şeytan, Kur’an okunan yerden kacar. (Ramuz el-Ehadis:467/10) Namaz kılanlardan ‘‘Belimi kırdın’’ der uzaklaşır. Ezan sesinden kacar. (Age:102/7)

Bir Allah dostuna şoyle demiştir.
- ‘‘Senin yanına geldiğimde deve gibiydim. Namazla, ibadetle beni erittin, zayıf ve gucsuz kaldım.’’

Şeytan hangi şekillere girer, nasıl gorunur?
Şeytan, her yerde her zaman değişik şekillerde insanın karşısına cıkabilir.
Daha cok şeytan, kedi, kopek, keci, yılan şekline girer. Adem’le Havva’yı yılan şeklinde kandırmıştır.
Şeytan, kotu insan şekline de girer. Ancak peygamberimiz ‘‘benim şeklime giremez’’ demiştir.

Şeytanın dostları kimlerdir?
Şeytanın telkinlerine acık olan, şeytana uyanlar, şeytanın dostlarıdır. Şeytan abdestsiz, ibadetsiz, besmelesiz insanları pek cok sever ve onlardan ayrılmaz. Onlara istediğini yaptırır.
Adamın biri şeytanı goruyor. Şeytan, bazı insanlara yular takmakla meşgul. Ona diyor ki: ‘‘Benim yularım var mı?’’ Şeytan ona: ‘‘sana yulara ne gerek var, sen her zaman benim peşimdesin’’ diyor.
Biri de şeytanı gormek istemiş, şeytan ona gorunmuş. Şeytana: ‘‘Benim kac yıl omrum var?’’ demiş. Şeytan 40 yıl’’ demiş. Adam: ‘’20 yıl istediğim gibi yaşarım 20 yılda ibadet ederim’’ diye duşunmuş.
Fakat 19 yıl sonra olum doşeğin de şeytan onu aldatınca ‘‘Hani benim 40 yıl omrum vardı?’’ demiş. Şeytan: ‘‘Ben seni aldattım demiş.
Bir gun şeytan peygamberimize: ‘‘Son anda bende Kelime-i şehadet getirir kurtulurum’’ deyince peygamberimiz cok uzulmuş. Cenab-ı Allah: ‘‘Habibim sen uzulme o anda biz ona Kelime-i Şehadeti unutturur, soyletmeyiz’’ buyurmuş.
Bu konuda peygamber (as): ‘‘İnsan nasıl yaşarsa oyle olur, nasıl olurse oyle haşrolunur’’ buyurmuştur.

O, – Benim kalbim temiz.
- Allah’ın ibadete ihtiyacımı var.
- Benim işim cok.
- Calışmak da ibadettir’’ diye telkinde bulunur.
Şeytan, tehlikeli işler yaptırır. Utanacağı pişman olacağı gunahlar işletir. Faydasız, boş işler yaptırır. Allah’a kulluğu bıraktırır. İnsanı nefsine kul eder. Kula kul eder. Kediye, kopeğe kul eder. Onların hizmetin de kullanır.
Şeytana kapı aralayan, ona fırsat veren, memnun eden şeytanın dostudur.

Kur’an’da
- ‘‘Kim Rahmanı zikretmekten gafil olursa, yanından ayrılmayan şeytanı ona musallat ederiz. O şeytan onu doğru yoldan alıkor da onlar kendilerini doğru yolda olduklarını sanır.’’ (Zuhruf:36-37)
Bir ayette de: ‘‘sacıp savuranlar, şeytanın dostlarıdır.’’ (İsra:27) buyrulur.
Peygamber (as) da: ‘‘Bir genc kızla bir genc erkeği beraber gordum. Fakat onları şeytandan emin gormedim.’’ (Ramuz el-Ehadis:287/5) buyurmuştur.

Peygamber (as) soruyor şeytan cevap veriyor:
- Senin dostların kimlerdir?
- Adaletle hukmetmeyen zalim,
- Kibirli zengin,
- Aldatan satıcı,
- İcki icen,
- Muslumanların arasını acan fitneci,
- Gosterişe duşkun riyakÂr,
- Hak yiyen,
- Namazı kılmayan, ağırdan alan,
- Zekatı vermeyen zengin,
- Oleceğini duşunmeyen, habire mal toplayan kimse’’ der.

Atalarımız: ‘‘Şeytanın dostluğu darağacına kadardır’’ demiştir. İnsanı aldatır, suyunu ısıtıvermez.
Şeytan inancı zayıf ameli zayıf kimselere yaklaşır. ‘‘İsraf edenlerle yer icer. Besmelesizlerin yanında guclenir.
Şeytan, dost gibi gorunur en buyuk kotuluğu yapar. Son anda bile imansız gondermeye calışır. ‘‘İmanla Kur’an’la’’ diye dua boşuna değildir.

Hocam rahmetli son anlarında birden doğrulur:
- Defol, beni bir bardak su ile mi kandıracaksın’’ der ve ruhunu teslim eder.

1997 yılında biri ağır trafik kazası gecirir. Doktor ‘‘Bunun işi bitmiş’’ der, morga
kaldırılır. Fakat adamın şuuru acıktır. O sırada biri yanına gelir. Buz gibi bir bardak su uzatır. ‘‘Ver imanını al suyu’’ der. Meseleyi bilen inanclı biridir, direnir, şeytana kanmaz. Nihayet, adamın yaşayacak omru varmış, kendine gelir. Başından geceni bu şekilde anlatmıştır.

Şeytan istediğini Zarar verebilir mi?
Şeytanın tuzak kurma, aldatma, kandırma ve isyan ettirme, kufre duşurme, gunah işletme gucu vardır.
Şeytan buna rağmen Cenab-ı Allah’a sığınana, şeytana kapı aralamayana, umit vermeyene, şeytani işler yapmayana asla zarar vermez.
Yeni dine girenle, yeni ibadete başlayanla, yeni ortunenle, caydırmak icin cok uğraşır. Eğer kararlı davranırlarsa, umidini kesip ondan ayrılır.
İnancsız, inancı zayıf, ameli olmayanla şeytan niye uğraşsın, onu ne yapsın?…
Şeytan, gunah işleyen, haram yiyenle vakit kaybetmez…
Şeytan, cocuklara, hayızlı, nifaslı bayanlara cok yaklaşır. Akli dengesi bozuk olanlara hep istediği gibi yonlendirir. Dini bilgisi zayıf olanların hep kafalarını karıştırır, duşunce bulanıklığı verir.
İtikadı duzgun ameli guzel olanlara zarar veremez. Hep onlardan uzak durur.
Allah, insanı şeytanın eline bırakmamıştır. Şeytan, insana telkinlerde bulunur. Kotuluğu guzel gosterir. Zorlayamaz.
Cenab-ı Allah: ‘‘Kullarım uzerinde şeytanın hakimiyeti yoktur. ancak azgınlardan ona uyanlar mustesna!’’ (Hıcır:42)
- ‘‘Biz şeytanı inanmayanların dostları kıldık’’ (A’raf:27)
- Muşriklerin arkadaşı şeytan der ki: ‘‘Rabbim, ben onu azdırmadım o kendisi derin bir sapıklık icindeydi.’’ (KÂf:27)
- ‘‘Şeytanın kurduğu duzen zayıftır.’’ (Nisa:76)
- ‘‘Kıyamet gunu şeytan diyecek ki: Benim size karşı gucum yoktu. Ben sizi inkÂra cağırdım, sizde benim davetime koşuverdiniz. Siz sucu kendiniz de arayın’’ (İbrahim:22)
- ‘‘Benim ihlaslı kullarım uzerinde senin hic bir ağırlığın olmayacaktır. Onları koruyucu olarak Rabbin yeter. (İsra:65)
- Şeytan gunaha, iftiraya duşkun olanlara musalla olur. (Şuara:221) buyurur.

Allah izin vermedikten sonra şeytan, insana zarar veremez. İnsanı saptıramaz. İmanını alamaz. Ancak telkin eder, vesvese verir, kotuluğu guzel ve cazip gosterir.

Neler Telkin eder?
İnsan, şeytanı dinlerse, şeytan ona cok şeyler soyler. Bazıları, ‘‘şeytan diyor ki’’ der. Soyleyeceğini soyler. İnsanı kızdırır, sovdurur, lÂnet okutur. İnsanı şeytan, gunaha inkara davet eder. Gunah işletir, birde Allah’ın rahmetinden umit kestirir.
Şeytan tuzak kurar zayıf olanları o tuzağa duşurur.

Şeytan şoyle der: ‘‘Kandırdığım kimseler icin:
- Malı helal olmayan şekilde edinmesine calışırım.
- Parasını helal olmayan yere harcatmaya calışırım.
- Mala karşı aşırı sevgi veririm ki, onu hayra harcamasın.’’ (Ramuz el-Ehadis:332/3)
Kur’an’da
- ‘‘Şeytan sizi fakirlikle korkutur size cimriliği telkin eder.’’ (Bakara:268)
- ‘‘Şeytan, icki kumarla aranıza kin ve duşmanlık sokmak sizi Allah’ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister.’’ (Maida:91)
Şeytan, Abdulkadir Geylani Hazretlerine:
- ‘‘Ey kulum sen iyice olgunlaştın senden ibadet sorumluluğunu kaldırdım. Nefsinle uğraşmaktan vazgec’’ der. Geylani Hz.leri der ki:
- Ey iblis defol! Allah peygamberden bu sorumluluğu kaldırmamıştır. Benden mi kaldıracak!’’
Şeytan daima kotuluğu telkin eder. Peygamber (as) şoyle demiştir.
- ‘‘İcinizden hayra davet eden bir ses duyarsanız bilin ki, o meleğin sesidir. Ona uyunuz. İcinizden şerre davet eden bir ses duyarsanız bilin ki o şeytanın davetidir. Ona uymayınız.’’

Şeytanın gorevi nedir?
Şeytan, izine cıkmaz. Tatil yapmaz. Her an her yerde.
- Allah’a isyana cağırır.
- İmandan, nikahtan eder.
- Bid’at ve hurafeler işletir.
- Buyuk gunah işletemezse, kucuk gunahlarla oyalar durur.
- Haramı, gunahı guzel gosterir.
- Boş faydasız işler yaptırır.
- İbadetten, sevaplı işlerden alıkor.
- ‘‘Daha gencsin’’ der. İbadetten alıkor. Allah: ‘‘şeytan sizi aldatır, ateş ehlinden olmaya cağırır’’ (Fatır:6) buyurur.
- Muslumanlar arasına fitne sokar.
- İnsanı uc şeyle avlar denmiştir:
1- İşlenilen ameli buyutur.
2- Kendini beğendirir.
3- Gunahı unutturur.
- Şeytan. Ahireti, sorguyu unutturur.
- Şeytan, insana iyi şeyleri gostermez. Hayırdan sevaptan alıkor. Cehennem ehlinden olmaya cağırır.

Şeytan nasıl bir insan tipi ister?
Şeytan, samimi, doğru durust, itikadı duzgun, ameli guzel insana tahammul edemez.
- ‘‘İnandım’’ diyen, inancını yaşamayan,
- Allah’a kulluktan zevk almayan,
- Allah’ın, Resûlunun sunnetine uymayan,
- İmanın esaslarında şupheleri olan,
- İslam’ın şartı beş diyen ve bunları yerine getirmeyen, kafası karışık, şuuru bozuk tip ister.
- Muslumanlarla kavgalı olan,
- Harama kılıf bulup, helal sayan,
- Telkinlerine uyan,
- Kur’an okuyan Kur’an’a uymayan,
- Cennete girmek isteyen fakat kendini cennete goturecek iş yapmayan tip ister.
Şeytan insanın duşmanıdır.
Cenab-ı Allah; Şoyle buyurur:
- ‘‘Sakın şeytanın peşinden gitmeyin. Cunku o apacık duşmanınızdır.’’ (Bakara:208) diye bizi uyarmıştır.
Şeytan, Cenab-ı Allah’a ‘‘Kullarını azdıracağım’’ diye yemin etmiştir. Cenab-ı Allah’da:
- ‘‘Kim şeytanı dost edinirse, bilsin ki, şeytan onu saptıracak ve cehennem ateşine surukleyecektir.’’ (Hac:5)
- ‘‘Kullarıma soyle! Sozun en guzelini soylesinler. Sonra şeytan aralarını bozar. Cunku o insanın apacık duşmanıdır.’’ (İsra:53)
- ‘‘Şeytan, etkisi altına aldığı yandaşlarını Allah’ı anmayı unutturdu. Şeytanın yandaşları hep kayıptadır.’’ (Mucadele:19)
- ‘‘Şeytan sizin duşmanınızdır. Sizde onu duşman bilin. O kendi taraftarlarını cehennem ehlinden olmaya cağırır.’’ (Fatır:6)
Şeytan, insanın kotuluğunu ister. Once kotuluğe cağırır, davetine uyanları kotuluk işletri. Sonra da yapayalnız bırakır.
Şeytanın tuzağına duşen Mevlana’nın dediği gibi kendine yazık etmiş olur.
Şeytan, kalbe kotu şeyler atar, akla kotu şeyler getirir. İnsana tuzaklar kurar.
Şeytanın insana en buyuk kotuluklerinden biri de insana vesvese vermesidir. Bircok konuda vesvese verir.

Vesvese şeytandandır.
Şeytan, vesvese vererek insanı cileden cıkarı, insanlığını unutturur. Dunyasını altust eder.
Vesvese, şeytanın en buyuk tuzağıdır. Dini hayatı olmayanı Âdeta oynatır.
Once imanî konularda vesvese verir. İnancı tam, inancını hayatına taşıyana şeytan vesvese veremez.
Peygamber (as): Bir vesvese orneğini şoyle verir.
- ‘‘Sizden birine şeytan gelir. İcinizden sorar:
Seni kim yarattı? Allah dersiniz. Peki Allah’ı kim yarattı? der. Boyle durumda ‘‘Ementu Billahi ve Resulihi’’ deyin. O, durmaz kacar.’’ (Ramuz el-Ehadis102/8) - Şeytan, Namaz da cok vesvese verir. Abdest tam mı değil mi? Kac rekÂt kıldım? Namazım oldu mu? Ne okudum? gibi. Eğer abdest namaz da vesvese veremezse, acele ettirir, zevksiz namaz kıldırır.
- Kul, şeytanın vesvesine kulak vermez. ‘‘Biz ibadet etmekle, namaz kılmakla mukellefiz’’ derse, şeytan onun yakasını bırakır.
- Şeytan, ahiret, kabir hakkında sorular sordurur. Tartışmalar yaptırır.
- Şeytan, Allah’ın affına guvendirerek gunah işletir. Sonra da Allah seni affetmez der. Umit kestirir.
- Şeytan insana eşi hakkında şuphe verir. Yuva yıkar, cinayet işletir.
- Abdestte, gusulde vesvese verir.
- Yiyecek-icecek konularında vesvese verir. Ekmeyi sabunla yıkatır.
- Yediğim, ictiğim helal mi? haram mı? icinde ne var? gibi vesveseler verir.

Care Ne?
Once sağlam bilgi, sağlam iman, duzgun itikad, vesveseyi onler.
Vazifemiz, emri yerine getirmek, ibadeti ihlasla yapmak, yapılan işten şuphe duymamak vesveseye yer bırakmaz.
- HelÂl lokma vesveseyi onler.
Allah ne diyor:
- ‘‘Kuşkulananlardan olma!’’ (Bakara:147)
- ‘‘Şuphecilerden olma!’’(AL-i İmran:60)
- ‘‘Eğer şeytandan gelen kotu bir duşunce seni durtecek olursa, hemen Allah’a sığın’’ (Fussılat:36)
- Vesvese onemsenmezse, yapılan iş sağlam yapılırsa, şeytan umidini keser.
- NÂs, FelÂk surelerini okumak ve dua etmek şeytanın vesvesesinden, şerrinden Allah’a sığınmak vesveseden koruyacaktır.
- İbadetlere sarılmak, strese, vesveseye caredir.

Cenab-ı Allah kullarını bakın nasıl uyarıyor:
Şeytan insanı sapıtmak icin yeminlidir. İnsanı sapıtmak icin fırsat kollar, insanın peşini hic bırakmaz. Hele biraz zayıf gorurse…
Peygamberimiz: ‘‘Şeytan insanoğlunun damarlarında kan gibi dolaşır. Peşini bırakmaz.’’ buyurur. (Ramuz el-Ehadis:102/1)
Kul, Allah’a: Beni şeytan aldattı diyemeyecek. Ozur beyan edemeyecektir. Cunku Cenab-ı Allah insanoğlunu uyarmıştır. ‘‘Aldanmasaydın!’’ Ben seni uyarmadım mı? diyecektir.
Bir kac uyarı şoyledir:
- ‘‘Şeytanın peşine duşmeyin O sizin duşmanınızdır. O size kotuluğu, cirkini emreder.’’ (Bakara:168)
- ‘‘Sakın şeytanın peşinden gitmeyin’’ (Bakara:208)
- ‘‘Şeytanın adımlarını takip etmeyin. O size yuzunuzun kızaracağı şeyleri emreder.’’ (Nur:21)
- ‘‘Sakın sizi şeytan Allah’ın affına guvendirerek kandırmasın. Dunya ile sizi aldatmasın.’’ (Lokman:33) Kıyamet gunu şoyle diyecek:
- ‘‘Şeytan sizi ateş ehlinden olmaya cağırır’’ (Fatır:6)
- ‘‘Şeytana tapmayın o sizin duşmanınızdır (Yasin:60) demedim mi?
Bu uyarılara kulak asmayan, şeytanın hile ve tuzaklarını bilmeyen, onun tuzağına duşer.

Şeytana karşı caresiz değiliz:
Hayrı şerri yaratan Allah’tır. Hur iradesiyle hayra da şerre de yonelen insanın kendisidir.
Kur’an’da: ‘‘Allah kimseye zulmetmez. İnsanlar kendi kendilerine zulmederler.’’ (Yunus:44)
Şeytan zorla sapıtamaz. Her insanı kandıramaz. Allah insanı şeytanın onune bırakıvermemiştir. Şeytanın hakimiyeti, şeytana uyan, onu dost edinen ve ona tapanlaradır. İman sahipleri icin şeytanın hilesi zayıftır. (Nisa:76)
İman sahibinin ‘‘Euzu-besmele’’ gibi bir silahı vardır. Namaz gibi kalkanı vardır.
Bir hadiste: ‘‘Namaz, şeytanın yuzunu karartır. Sadaka belini kırar. Allah icin sevmek ve salih amel kokunu kazır. Bunları yaparsanız şeytan sizden uzak durur.’’ (Ramuz el-Ehadis:218/8) buyrulmuştur.

Şeytandan korunma yolları:
İnsan, şeytana ve insan şeytanlarına karşı caresiz değildir. Tedbir alır, uyanık durursa, şeytan insana hicbir şekilde zarar veremez.
‘‘LÂnet olsun’’, ‘‘gozu kor olsun’’ ‘‘Kahrolsun’’ demekle şeytan kahrolmaz. Atalarımız: ‘‘sovmekle şeytanın sayısı artar’’ demişlerdir.
Bir hoca efendi şeytana meydan okuyarak: ‘‘Haydi gel, gucun yetiyorsa, bana zarar ver’’ diyerek bize guzel bir ders vermiştir.
Şeytandan korunmak icin careler:
- İslam’ca yaşamak.
- Yalnız yaşamamak.
- Abdestli olmak, cunup gezmemek.
- Besmelesiz iş yapmamak
- ‘‘Bir zaman gelecek şeytan insanların evlatlarına ortak olacak’’ der. Ashab-ı Kiram sorar:
- O zaman evlatlarımızı onun evladından nasıl ayırt edebileceğiz?
Peygamberimiz:
- Hay ve merhamet azlığından anlarsınız’’ buyurur. (Ramuz el-Ehadis:504/4)

Atalarımız:
- ‘‘Besmelesiz işe şeytan karışır’’ demiştir.
Bil hassa cocuklarını yatırırken, kaldırırken, emzirirken anaların besmeleyi ihmal etmemeleri cok onemlidir.
Yıkanması gereken anneler, cocuğu emzirmesi gerekiyorsa, meme uclarını yıkarlarsa iyi olur.
- İbadetli bir hayat yaşamak, Kur’an okumak.
- Allah’a sığınmak. Kur’an’da: ‘‘Eğer şeytandan gelen kotu bir duşunce seni durtecek olursa. hemen Allah’a sığın’’ buyrulur. (Fussılat:36)
- ‘‘Eğer şeytanın fitlemesi seni durterse hemen Allah’a sığın’’ (A’raf:200) buyrulur.

NÂs, FelÂk, Ayetel Kursi, Fatiha gibi sûreleri okumak korunmak cok onemlidir.
Bilhassa istiÂze (sığınma) duasını okumak cok etkili olur. ‘‘Eûzubillahimineşşeytanirracim L havle vel kuvvete ill billahil aliyyil azim’’ diyen Allah’a sığınmış olur. Allah’a sığınana ve Allahın koruduğuna kimse zarar veremez.
- Bir onemli husus da şeytana kapı aralayıp işini kolaylaştırmamaktır. Kotu duşunup kotu işler yapanların şeytan ortağı olur.

Son olarak; bir hususa işaret etmek istiyorum. Ne yazık ki, Muslumanlar kendilerini yaratan yaşatan Allah’a taparken, kulluk yaparken, hidayet nasip olmayanlar, Allah’a kul olamayınca şeytana tapmakta, şeytana kul olmaktadır.
Şeytana kulluk da ahlak, namus ve butun kutsal değerler red edilir. Şeytanı memnun edebilmek icin kedi, keci ve insan kurban edilir.
Şeytanın kullarına emri şudur: ‘‘Vur, kır, oldur. Satanist intiharı gorev bilir. Uyuşturucu, alkol alarak ayinler yaparlar.
Dine, dini değerlere saldırmak gorevleridir. Boylece bu yolla da dinsizlik yayılmak istenir.

Genc neden satanist olur?
- Din eğitimi ve dini bilgi yetersizliği varsa,
- Yanlış arkadaş ve kotu ortamlarda,
- Ailenin ilgisizliği,
- Kotu alışkanlıklar,
- Psikolojik rahatsızlıklar,
- Sapık eğlenceler, satanizmin eğlence gibi gosterilmesi gibi nedenler gencleri satanizme itiyor.

Psikologlara gore satanist belirtileri şunlardır:
- Din, ahlak kurallarına karşı olmak,
- Aileye, topluma isyan etmek,
- Alkol, uyuşturucu ve eğlence duşkunluğu,
- Şuphe ve guvensizlik,
- Satanizmin sembollerini cizmek, uzerinde taşımak satanizmin belirtileridir.

Allah genclerimizi bu sapıklıktan korusun. Şeytana değil Allah’a kul olanlardan etsin.
Şeytanın şerrinden de hepimizi korusun.
KAYNAK