Turkiye tubitak'ta aselsanda iş birliği icinde 6 muhendisimiz amerikan savaş ucağı F-16'ların yazılımlarıı cozduler (ruhları şaad olsun şehid edildiler gizli guclerce)
buda hack oluyor sonucta siz kilitlive kodlanmış bir yazılımın kodlarını cozuyorsunuz ama 2 nedenden.
1. Turk savaş gemileri ve savaş araclarımızla optimize edip birlikte kullanabilmek icin
2 Amerikanlar yazılımlarında istediği zaman duşman ucakları(kendi ucaklarını) yeşil yani dost ucağı olarak gosteriyor ve bunu bu yazılımla sağlıyor bunu kırıp şifre cozulduğunde bu sorunu ortadan kaldırmış oluyorlar. Ama ne olıursa olsun bu zorla yapılmış bişey yani onların emek harcayarak duşunerek tasarladıkları tum algoritmalar okunup oğreiyor hatta geliştirip karşı saldırı icin daha guclu hale getirilibeliyor buda her ne kadar gereklide olsa emek hırsızlığı yani guah oluyor( mu?)
2. sorum şu
Bu askeri ve ya milliyetci bi soru değil daha masum

mesela whatsapp gibi sosyal medya araclarında mesajlaşıyoruz ve bu bilgiler facebook'un whatsapp'In ve hangisini kullanıyosak onlarında sunucularında kalıyor ama biz bilgileri sildikten sonra geri getiremiyoruz. Ben whatsapp database(veritabanı) olarak kullanılan ve telefona kaydedilen dosyaları bilgisayar ortamında gerekli yazılımlarla acıp okuyabiliyorum yani silsem bile yeniden erişebiliyorum ama whatsapp buna izin vermiyor ben kendi doğrultumda belili yazılımlarla hackleyerek yapıyorum aynı şekilde son gorulme ozelliğği var arkadaşlarımın en son ne zaman girdiklerine bakabiliyoruz ben bu ozelliği kapattığımda beni goremiyolar ama bende onları goremiyorum şimdi yeni cıkan resmi olmayan whatsapp + var bununla hem kendimizi gizlerken başkalarını gorebiliyoruz ama onlar bunu yapamıyor bu gayet masum bişey bana gore ama hem whatsapp'ın kendi uygulamasında bizi verdiği yetkileri aşıyoruz hemde arkadaşlarımızın bzi gormesini engellerken biz onları gorebiliyoruz burda onların yada whatsappın haklarına girmiş sayılıyor muyuz yoksa fazla mı duşunuyorum

her yorum icin teşekkurler arkadaşlar tek tek cevaplarsanız cok sevinirim