yetimliğinde dedesi yanında iken bir kavga gorur...ebu leheb ebu talibi altına almış hırsla yumruklamaktadır...hemen koşar ve ebu lehebi butun gucuyle iter sonra ebu talip ust olurr ve ebu lehebe kısas kadar vurur ve gider...ebu leheb cok şaşkın olarak Hatem-ul Enbiya'ya (SAV) bakar:"o senin amcam ben de senin amcanım hic bir sebep yokken onu kayırdın vallhi omrum boyunca seni sevmeyeceğim...
----------------------------------------------------------------------
Yunus Emre Hazretleri "mesneviyi cok uzun yazmışsın ben olsam,ete kemiğe burundum yunus diye gorundum" derdim demiş midir?
yunus emre hazretleri Hak Erenleri gezmek icin cıktığı yolculukta konya ya da uğramıştır ve Hz Mevlana'yı gorunce "gokte aradığım ayı yerde buldum demiştir"
Hz Mevlana onun guzel sozlerini bilir ve der ki:"ateş ateşi yakmaz ama ateşinde ateşe soyliyecek sozleri vardır"
ancak Hz Mevlana eserini yabancı diller ile yazdığı ve halkın coğu anlıyamadığı icin(eserlerimi iki zumreden başkası anlayamaz da demiştir) onu uzak yunusu yakın bilmişlerdir...mesela heryerde sağlığında unu yayılan Yunus icin Hz Mevlana der ki:"hangi turk eline vardımsa karşıma yunus cıktı" onun ununu oylece anlatır...ama halk zamanla bu sozu şoyle değiştirmiştir: "hangi mana makamına vardımsa karşıma yunusun ayak izleri cıktı onu bir turlu gecemedim"
mesele halkın Yunus Emre yi daha yakın tutmasından ve Hz Mevlana yı anlamakta zorluk cekmesinden kaynaklanmaktadır(onun en alt mertebede muridi yuzlerce zunnun yuzlerce mansur idi-Hz Veled)
Hz Mevlanaın makamına Hz Yunus erişememiş fakat hayatının son 5 ya da 10 yılında(1320 lerde terk-i diyar etmiştir) Hz Mevlana nın buyuk makamını anlamaya başlamış ve bunu eserlerine de yansıtmıştır...anlayanlar eselerinde ki bu farkı sezerler...Yunus emre nin makam-ı manevisi Sultanveled de n ileri Hz Mevlana dan cok gerideydi... ve onun gibi mutevazi birinin mesneviyi boyle eleştirdiğinin duşunlemsi zaten akıl karı değildir
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Sohbetler
- Ebu Talib-Ebu Leheb-Bir Yetim(SAV) ve Yunus Emre
-
12-09-2019, 07:18:45