Almanya Wuezberg Universitesi tarafından koordine edilen bir araştırma genclerin din eğitiminden beklentilerine yonelik ilginc beklentilerini ortaya cıkardı. Araştırma sonuclarına gore Turkiye’de eğitim goren liselilerin yuzde 70’i, din dersinin kendilerini dinî inanclarına daha cok yakınlaştırmasını istiyor.
Aralarında Turkiye’nin de bulunduğu 10 ulkeden yaklaşık 10 bin lise oğrencisi uzerinde yapılan din ve değerler araştırması, genclerin din eğitiminden neler beklediğini ortaya koydu. Almanya, Fransa, İsrail gibi ulkelerin katıldığı araştırma, din kulturu ve ahlak bilgisi dersinin zorunlu, secmeli ya da isteğe bağlı olarak okutulmasının tartışıldığı Turkiye’de din eğitimi acısından onemli ipucları veriyor. Turkiye’de eğitim goren liselilerin yuzde 70’i din dersinin kendilerini dini inanclarına daha cok yakınlaştırmasını istiyor. Ayrıca araştırma sonucları, Turkiyeli liselilerin hem geleneksel hem de modern din eğitimi almak istediklerine işaret ediyor.
Almanya Wuezberg Universitesi tarafından koordine edilen ‘uluslararası genclik, din ve değerler’ (Religion, Life Perspectives Among Adolescent) konulu araştırma, Turkiye, Almanya, İngiltere, Finlandiya, İsvec, İrlanda, Hollanda, Polonya, Hırvatistan ve İsrail’de eğitim goren liselilerin din eğitiminden beklentilerini belirledi. Araştırmanın Turkiye’deki proje yurutuculuğunu ise Sakarya Universitesi İlahiyat Fakultesi Din Eğitimi Anabilim Dalı Oğretim Uyesi Doc. Dr. Recep Kaymakcan yaptı. Geleneksel ve modern din eğitimine yaklaşımın sorgulandığı rapor icin her ulkenin sadece orta buyuklukteki şehirlerinde bulunan başarılı liselerinden gencler secildi. Araştırmanın Turkiye ayağında ise 901 başarılı lise oğrencisi din eğitiminden beklentileri konusunda goruşlerini aktardı. Turkiyeli liselilerin yuzde 50,6’sı ‘din eğitimi dindar olmamıza yardımcı olmalı’ derken yuzde 74,3’luk kesim ise din eğitiminden ‘hayatın anlamı’ noktasında yardım bekliyor.
Araştırma, Batı Avrupa ulkelerinde eğitim goren liselilerin geleneksel din eğitimi yerine modern din eğitimi almak istediklerini gosteriyor. Batı Avrupalı liselilerin buyuk oranı, din eğitiminin sadece dinler hakkında bilgi vermesi gerektiğini belirtiyor. Geleneksel din eğitimini onaylamayan Batı Avrupalı liselilerin aksine, Turkiye’nin de icinde bulunduğu Doğu Avrupalı ve İsrailli gencler hem modern hem de geleneksel din eğitiminden yana tavır koyuyor. Projenin Turkiye ayağını yuruten Doc. Dr. Recep Kaymakcan, Doğu Avrupa ve İsrailli liselilerin modern ve geleneksel din eğitimine olumlu bakmalarını, “Bu durum, soz konusu ulkelerdeki din derslerinin gelenekselden modern din eğitimine doğru bir geciş surecinde olduğunu gosterebilir.” şeklinde değerlendirdi. Din dersinin Turkiye icin buyuk onem taşıdığını ifade eden Kaymakcan, “Din eğitiminin sosyal barışı sağlama acısından buyuk bir işlevi vardır.” dedi. Turkiye’de din eğitimi noktasında belirgin bir değişim ihtiyacının bulunduğuna dikkat ceken Kaymakcan, belirli bir donem icin geliştirilen din eğitimi politikasının değişen şartlar goz onune alınarak yeniden geliştirilmesi gerektiğini belirtti. Kaymakcan, raporun yaklaşık iki ay sonra kitaplaştırılacağını da bildirdi.