İmanın belirtisi olumu hoş karşılamaktır
A genc, îmÂnın belirtisi şudur: O sırada ecelin gelip catsa, gene de gozune gorunmez, bir hoş halde karşılarsın olumu.
A benim canım, îmÂnın boyle değilse, olgunlaşamamıştır; yuru, dinini olgunlaştırmaya uğraş.
Hangi işe girişir de o işe koyulduğun sırada olum bile gozune gorunmezse, işte o iştir sevdiğin iş.
Cunku tiksinmek, kotu gelmek ortadan kalkarsa o olum, olmu değildir ki. Gorunuşte olumdur, gercekteyse gocuş.
Tiksinmek gitti mi olum, fayda veren birşey olur; şu halde gercekten de anlaşılmıştır ki olum, gecip gitmiştir.
Sevgili, Hak'tır, bir de, Hakk'ın, sen benimsin, ben de seninim dediği kişidir.
Gercekte buyuk Âlemsin
Demek ki sen, gorunuşte, kucuk Âlemsin; fakat gercekte buyuk Âlemsin sen.
Gorunuşte o dal, meyvanın temelidir; fakat ic yuzde dal, meyva icin var olmuştur.
Meyva elde etmeyi dilemeseydi, meyvayı ummasaydı bahcıvan hic ağac diker miydi?
Oyleyse, gorunuşte meyva ağactan doğmuşsa da gercekte o ağac, meyvadan doğmuştur.
Mustaf (a.s.m.) bunun icin, Âdem de, peygamberler de benim ardımdadır; benim sancağımın altındadır dedi.
Olcu Kur'Ân'dır
A yiğit, akıl, şehvetin tersidir; şehvet cevresinde donup dolaşanda akıl var deme.
Şehvete kul olana vehim sahibi de; vehim, gecer altınlara benzeyen akıllara gore kalp akcedir.
Meheng olmadıkca vehimle akıl belirmez; tez ikisini de meheng taşına gotur.
Bu meheng Kur'Ân'dır, peygamberlerin halleridir; onlar da meheng gibi kalpa gel derler;
Fırsatı ganimet bil
Kendine gel, bari bundan sonra cekin; cunku Allah'ın lûtfuyla tovbe kapısı acıktır.
Tovbenin batı tarafından bir kapısı vardır; kıyamete dek halka acıktır.
Guneş batıdan baş gosterinceye dek o kapı acıktır; o kapıdan yuz cevirme.
Allah'ın rahmetiyle cennetin sekiz kapısı vardır; oğul, o sekiz kapının birisi tovbe kapısıdır.
Obur kapılar, kimi cağda acıktır; kimi cağda kapalı; o tovbe kapısıysa hep acıktır, hic kapanmaz.
Aklını başına al, fırsatı ganimet bil, tovbe kapısı acık; tez pılını-pırtını oraya cek; cek de hasetci kor olsun gitsin.
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Sohbetler
- Biraz dini sohbet
-
12-09-2019, 07:09:17