Oruc tutmayanlar
Mazeretsiz oruc tutmamak gunahtır, İslÂmî değerlerin sosyal ağırlığının bulunduğu yerlerde bu davranış ayıp da sayılır. Gunahlara ve ayıplara karşı toplumun tepki gostermesi tabîidir ve kacınılmazdır, ancak bu tepkinin amacı, nefret ettirmek, insanı mesel gunahkÂr iken kÂfir (inkÂrcı) kılmak, toplumun duzenini bozmak ve fitne cıkarmak değil, irşÃ‚d ve ıslÂh etmek, duzeltmek, eğitmek, yola getirmek, sevdirerek benimsetmek olmalıdır.
Orucu acıkca, gostere gostere yiyenlere karşı bazı zamanlarda ve mekÂnlarda aşırı tepki gosterildiği, mesel bunların oruc tutanlar tarafından dovulduğu medyada ileri suruluyor. Bunun yaygın olmadığı acık bir gercek; cunku oruc tutmayanların onda biri bile oruc tutanlar tarafından dovulseydi ulkemizde her gun binlerce vak'a meydana gelirdi. Nadir de olsa aşırı tepkiler bulunabilir, bu tepkilerde oruc tutanların kusurları da bulunabilir, ancak meşhur deyişle “Hırsızın hic sucu yok mudur?” Hatt bazıları sırf hÂdise cıksın, İslÂm'ın ve Muslumanların imajı cirkin gorunsun diye tertip ve tahriklerde bulunmuş olamazlar mı? Bu sorulara cevap teşkil eden bir hikÂye, bir de şiir nakletmek istiyorum:
Yahudi'nin biri mahallelerde dolaşıp incik boncuk, şeker, sakız vb şeyleri, mal karşılığı satıyor ve Muslumanları kandırıyormuş. Akıllı bir Musluman cocuk durumun farkına vararak arkadaşlarını uyarmaya kalkışınca Yahudi satıcı, cocuğu caktırmadan cimdiklemiş, canı acıyan cocuk ağlamaya başlayınca da ondan daha yuksek sesle kendisi ağlamış, gurultuye buyukler gelmişler, Yahudi –cocuğun ağzını acmasına fırsat vermeden- “Bu cocuk beni cimdikledi” diye şikÂyette bulunmuş, cocuk bir tokat da buyuklerden yemiş, ağlayarak evinin yolunu tutmuş, bir daha aklını kullanmamaya azmetmiş.
Orucluyu tahrik etme kastına yonelik bir davranış ve bunun sonucunu M. Akif şoyle dile getirmiş:
Saat on bir sularındaydı vapur beklerken
Yolcular Bafra'yı tellendirivermez mi sana...
Hayır oğlum, nasıl olduysa apıştım kaldım
Cocuğun tavrı değişmişti. Dedim: “Bak Asım,
Dalaşırsan bu heriflerle uzersin babanı.”
İclerinden biri, hem şuphesiz en kaltabanı
Uc nefes pufleyerek burnuma : “Sen soyle hoca!
Neye bağlanmalı hayvan gibi hÂl oruca?”
Deyivermez mi, tabîî senin oğlan tokadı,
Herifin yırtılacak ağzına kalkıp yamadı...
Galiba pek canı yokmuş ki yuvarlandı leşi
Asıl itler gerideymiş, koşarak dordu beşi
Ansızın serdiler evlÂdımı karşımda yere
Ben şaşırmış “Aman oğlum” demişim bir kere...
Bu comarlarda o vaz'iyyete gelmişlerdi
Hepsinin hakkını Allah icin oğlan verdi!...
Muslumana duşen hikmet, merhamet, hoşgoru ve sevgi...
Her duyduğunu doğru sanmak ve hemen Muslumanları suclamak da yanlış.
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Sohbetler
- Oruc tutmayanlar
-
12-09-2019, 07:08:07