Ey iman edenler, Allah'tan korkun. Herkes yarın icin neyi takdim ettiğine baksın. Allah'tan korkun. Hic şuphesiz Allah, yaptıklarınızdan haberdardır. Kendileri Allah'ı unutmuş, boylece O da onlara kendi nefislerini unutturmuş olanlar gibi olmayın. İşte onlar, fasık olanların ta kendileridir. (Haşr Suresi, 18-19)

Kuran'da muminler, onceki sayfalarda anlattığımız şekilde tarif edilir. Allah'ın kendilerinden hoşnut olduğunu ve onları cennetine koyacağını bildirdiği insanlar bahsettiğimiz ozelliklere sahiptir. Peki acaba kendimize hic sorduk mu, biz onlara ne kadar benziyoruz?

Kuran'da tarif edilen mumin modeli acıkca gostermektedir ki, sorulduğunda "elhamdulillah Muslumanım" demek ve arada sırada bazı ibadetleri yerine getirmek Allah katında yeterli değildir. Bu "bir ucundan ibadet" etmektir ki, Kuran'da "Allah'a bir ucundan ibadet edenler"in durumu şoyle anlatılır:

İnsanlardan kimi, Allah'a bir ucundan ibadet eder, eğer kendisine bir hayır dokunursa, bununla tatmin bulur ve eğer kendisine bir fitne isabet edecek olursa yuzuustu donuverir. O, dunyayı kaybetmiştir, ahireti de. İşte bu, apacık bir kayıptır. (Hac Suresi, 11)

Kendilerini yeterli goren bu insanların yanıldıkları bir diğer konuda, iyilik sever olmalarını kafi gormeleridir. Oysa Kuran'da Allah katında nelerin değerli, nelerin gercek iyilik olduğu şoyle anlatılır:

Yuzlerinizi doğuya ve batıya cevirmeniz iyilik değildir. Ama iyilik, Allah'a, ahiret gunune, meleklere, Kitaba ve Peygamberlere iman eden; mala olan sevgisine rağmen, onu yakınlara, yetimlere, yoksullara, yolda kalmışa, isteyip-dilenene ve kolelere (ozgurlukleri icin) veren; namazı dosdoğru kılan, zekatı veren ve ahidleştiklerinde ahidlerine vefa gosterenler ile zorda, hastalıkta ve savaşın kızıştığı zamanlarda sabredenler(in tutum ve davranışlarıdır). İşte bunlar, doğru olanlardır ve muttaki olanlar da bunlardır. (Bakara Suresi, 177)

Kuran'da mumin tarifi acıkca verildiği halde, "benim kalbim temiz, kimseye kotuluğum yok, Allah tabii ki beni seviyordur" gibi duşuncelerle kendini kandırmanın hicbir anlamı yoktur. Allah insanlardan, Kendisine kulluk etmelerini istemektedir, yalnızca "kimseye zarar vermeyen kalbi temiz insan" olmalarını değil. Kaldı ki, Allah'a kulluk etmeyen, imandan uzak bir insanın kalbi hicbir şekilde "temiz" olamaz. Kalbin temiz olması ancak, Allah'ın Kuran'da bildirdiği tum hukumleri yerine getirmek, sınırlarını korumakla mumkun olabilir.