“Aslında insanın aradığı her şey, her şekil, her suret sadece duşuncelerden meydana gelir.
O nedenle, iyi, guzel şeylerden başka bir şey duşunme!
Cunku duşunce, suret dokumasının ipliğidir.”
“Beden topraktan yaratılmıştır. Duşunceler tohum gibidir,
ne ekersen onu bicersin.” Hz. Mevlana
Maddi manevi tum yaşantımızı yonlendiren, bizleri mutlu, mutsuz, başarılı, başarısız, kul veya sultan eden, insani, hayvani cumle duyguların merkezinde sadece duşunceler vardır.
İnsanı bir anda Arş-ı Ala’ya cıkaran duşunce, aynı hızla esfel-i safiline de duşurebilir. Kainatta var olan her şey, kulli ve cuzi duşuncenin yeryuzune yansıyan farklı goruntuleridir.
Hz. Mevlana, Mesnevi’de, “Ey insan sen bir duşunceden ibaretsin. Gerisi et, kemik, kıldır” der. Fakat burada sozu edilen duşunce de salt faydasız, kuru bir duşunce değildir.
Cunku hayvanların da kendine gore bir duşunce mekanizması vardır. Onlarda akıl ve duşunceleri sayesinde bu alemde yaşarlar. Muhyiddin Arabi Hazretleri “İnsan konuşan hayvandır” der.
Bu cerceveden bakıldığında, insanı hayvandan ayıran tek şey, sadece husn-u zandır. Yani tumuyle Rabbani olan pozitif duşunce.
Cunku duşunce vardır rahmani, duşunce vardır hayvani…İnsandaki sesi, sozu kıymetli ve ozel kılan, o sozleri meydana getiren, guzel duşuncelerdir.
Efendim yine son Mesnevihan (Hz. Mevlana’nın eseri Mesnevi’yi her yonuyle en iyi bilen kişi) sevgili Hayat Nur Artıran Hanımefendi’nin “Aşk Bir Davaya Benzer” isimli kitabından bir alıntı ile başladık.

Duşunce var Rahmani, duşunce var Şeytani…
Rahmani duşunceler insana ferahlık verir, kendini iyi hissettirir. Mesela, şu hasta komşuma bir hediye alıp gideyim, onu seviyorum, moral vereyim, gibi icimizden gelen sesler rahmanidir.
Şeytani duşunceler ise insanı huzursuz eder, sıkıntı verir ve olumsuz, negatif duşunmeye sevk eder, neticede kul hakkına yol acan buyuk gunah Su-i Zann’a duşurur.
PozİTİf duşunmek neden onemlİDİr?
Cok onemlidir, cunku bunu yazının sonundaki Hz. Mevlana’nın bir beytinden anlıyoruz.
Ve o beyitle aşağıda gecen Hz. Mevlana’nın cenazesindeki olayın hakikatini anlıyoruz.
Bana neden hep pozitif duşunduğumu ve neden herkese guvendiğimi soruyorlar.
Seksenlerdeki cizgi film kahramanı Polyanna gibi herşeyin mutlaka iyi tarafını goruyorum ve surekli hayra yoruyorum.
Cunku, pozitif, olumlu, muspet, guzel duşununce, yani HUSNUZAN ile icim sevgiyle, huzurla doluyor ve yaşama sevinci geliyor.
Buyuk islam alimi Bediuzzaman Said Nursi (1876 - 1960) şoyle der:
“Guzel goren guzel duşunur, guzel duşunen de hayatından lezzet alır.”
Laptopıma oyun kopyalamak icin neden flaş takdırdığımı soranlara derim ki; nolacak ki, cocuk kendisine guvenmediğimi sanmasın.
Sevdiklerimize guven, vefa, hoşgoru, olmazsa olmaz islam ahlakıdır.
İsterse virus bulaşsın, hem zaten antivirus programım (Nod32) var, en fazla formatlarım.
Birisi bana dostlarım hakkında dedikodu anlattığında, onu neden susturduğumu soranlar oluyor. Susturuyorum cunku uzaklaşamıyorum.
Cunku olumsuz, negatif duşunmek istemiyorum.
Onceden dedikosunu işittiğim kişinin hakkında şeytan hemen vesveseye başlıyordu. Dinlediğim dedikodu ozellikle şahsımla ilgiliyse, şeytan daha cok hucum ederdi.
Sonucta bazen o vesveseler oyle boğuyordu ki, hemen istemsiz Suizann’a başlıyordum. Yani, surekli negatif olumsuz duşunceyle kafamda kurgu senaryoları uretiyordum.
Evet, olumsuz, negatif duşunmek istemiyorum. O yuzden susturuyorum.

Pekİ negatİf duşununce ne oluyor? PozİTİf duşununce ne oluyor?
Başlıkta yazdık, pozitif duşuncelerimizden Allah, Huri ve Melekler yaratıyor; Negatif duşuncelerimizden ise koca koca şeytanlar…
Sevgili H. Nur Artıran hocamız bir TV sohbetinde Hz. Mevlana’nın cenaze namazındaki kalabalıktan bahsetti. Ve cenaze namazını kıldıran Sadrettin Konevi’nin bayıldığını anlattı.
Nur hocamız, kitaplarda bu olayın, Konevi hazretlerinin cok sevdiği Hz Mevlana’yı kaybetmenin acısına dayanamayıp bayıldığı şeklinde gecer, dedi.
Sevgili H. Nur Artıran hocamız olayın hakikatini şoyle aktardı:
Allah butun guzel duşuncelerimizden birer melek yaratır. Yani duşuncelerimiz meleklere donuşur. Onlar kabirde ve mahşerde bizi yalnız bırakmazlar. (Tabi kotu duşuncelerimizden oluşan varlıklardan Allah korusun. )
İşte Konevi hazretleri kalp gozu acık bir Allah dostuydu. Cenaze namazına katılan o kalabalık insan cemaatiyle birlikte, -belki milyonlarca- melekleri de gordu ve dayanamayıp bayıldı.
“Hayattayken yaptıklarının ve duşuncelerinden doğan cocuklarının, mezarının etrafında suret bularak, baba baba diye dolaştıklarını gorursun. Guzel duşuncelerinden huriler, guzel delikanlılar doğar; cirkin duşuncelerinden ise koca koca şeytanlar meydana gelir.”
(Hz. Mevlana – Divan-ı Kebir)

Aslında daha yazacak cok şey var fakat yazı cok uzadığı icin burada bitiriyoruz.
Husnuzan’nınız daim olsun, efendim.
Celalin Penceresinden