Eğitim Bir Sen’in araştırmasına gore devletin memura cocuk yardımı olarak aylık 13.98 TL verdiği bir donemde, bir oğrencinin velisine eğitim maliyeti aylık ortalama 73 TL’ye ulaştı

EĞİtİm Bir Sen’in araştırmasına gore bir oğrencinin velisine eğitim maliyeti aylık ortalama 73 TL’ye ulaştı. Araştırmaya gore okul oncesi eğitime kayıt olacak bir oğrencinin velisine başlangıc masrafı 250 TL’yken, ilkoğretime başlayan bir oğrencinin 400 TL, ortaoğretime başlayan bir oğrencinin ise 525 TL. Araştırmayı değerlendiren Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Halil Etyemez, cocuğu ilkoğretime giden memurlar icin, maaşlarında yer alan 6 yaş ustu cocuk yardımı olan 13.98 TL’nin en az 69 TL’ye cıkarılması gerektiğini ifade ederek, “Gelir duzeyi duşuk olan ailelere ise, ilkoğretime giden her cocuğu icin devlet en az 69 TL yardım yapmalıdır” dedi.

İlkoğretim maliyeti 7.455 TL

Eğitim-Bir-Sen Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin araştırmasına gore, bir oğrenci icin, okul oncesi eğitimden ilkoğretimin sonuna kadarki eğitimi boyunca sadece okul ihtiyacları icin ortalama 7 bin 455 TL harcama yapılıyor. Bu rakam, ayda ortalama 69 TL olarak veliye yansıyor. Ortaoğretimdeki eğitimi boyunca bir oğrenci icin ortalama 3 bin 960 TL, ayda ise ortalama 83 TL harcama yapılırken, oğrenciye kantin-yemekhane icin para ayrıldığında, bu rakam okul oncesi ve ilkoğretimde aylık ortalama 143 TL, ortaoğretimde 166 TL’ye cıkıyor.

Servisle masraf aylık 266 TL’ye yukseliyor

* Veli, cocuğunu okula servisle gonderdiğinde, okul oncesi eğitim ile ilkoğretimde aylık ortalama 226 TL masraf yaparken, ortaoğretimdeki cocuğuna ise 246 TL masraf yapmak durumunda kalıyor.

* Veli, SBS ve OSS icin cocuğunu 6-7-8 ile 11 ve 12’inci sınıflarda dershaneye gonderdiği zaman, okul oncesi eğitim ile ilkoğretimde aylık ortalama 166 TL, ortaoğretimde ise aylık ortalama 371 TL masraf yukuyle karşı karşıya kalıyor.