Turkiye’de yaşanabilecek illerin listesi
34 kriter esas alınarak hazırlanan araştırmada Turkiye’nin en yaşanabilir illeri sıralandı. Araştırmada esas alınan kriterler uzerinden ”yaşanabilir iller” sıralaması şoyle:
Turkiye’nin en yaşanabilir illerinin başında Ankara geliyor. Listenin sonunda ise Ağrı ili yer alıyor.
CNBC-e Bussines dergisi tarafından 34 kriter esas alınarak hazırlanan ”Turkiye’nin yaşanabilir illeri araştırması”nın sonucları acıklandı.
-YAŞAMAK İCİN İDEAL 10 İL-
Araştırmaya gore yaşamak icin ideal gorulen 10 il ve gerekceleri sırasıyla şoyle:
- Ankara: Başkent ekonomi, sağlık ve eğitim altyapısı en gelişmiş il. Sanatla ilgili aktivitelerde ikinci sırada. Ekonomik olarak guclu, arac yoğunluğu İstanbul’dan daha yuksek. Kişi başına duşen kamu yatırımında İstanbul ile başabaş, mevduatta İstanbul’un onunde. Hava kalitesi orta duzeyde, trafiği İstanbul’dan kotu durumda. Suc oranı cok yuksek değil.
- Eskişehir: Okur-yazar oranı en yuksek ucuncu il olan Eskişehir’de en dikkat cekici olan sanata ilgi. Şehir, sinema izleyici sıralamasında beşinci sırada ve kentte yeni sinema ve tiyatro sahnelerine ihtiyac var. Zengin bir kent, suc ve trafik dışında tum verileri iyi gorunuyor. Belediyecilikte son beş yılda onemli adımlar atan kent, iki basamak yukselerek ikinci sıraya yerleşti.
- İstanbul: Turkiye’nin en pahalı kenti ve ulkedeki toplam banka mevduatının yuzde 45,6’sına sahip. Suc oranı sanıldığı gibi yuksek değil. Hava kalitesi acısından ilk 10 şehir arasında ve uc yetişkinden biri arac sahibi. İşsizlik, Ankara ve İzmir’e gore daha az.
- Antalya: Turkiye’de nufusa oranla en cok arac Antalya’da. İki yetişkinden birine otomobil duşuyor, buna rağmen trafiği kotu değil. Turizmin gozdesi, ekonomik parametrelere gore gayet iyi sırada ancak kişi başına vergide ilk 10′da yok. Hava kalitesi en yuksek ikinci il. Opera ve baleye olan ilgide ise ucuncu il konumunda.
- Trabzon: Trabzon’da eğitim verileri orta duzeyde. Yalnız, acilen anaokulu oğretmenine ihtiyacı var. Anaokulu oğretmeni acığının en yuksek olduğu ikinci il. Kent kilometre kare başına en uzun asfalt yola sahip. Buna rağmen trafiği kotu. Sinemaya ilgi sıralamasında Turkiye’nin dorduncu ili. Kent hayatındaki ve ekonomik verilerindeki gelişimle on plana cıkıyor.
- Edirne: Edirne’de can sıkıcı tek şey suc oranı. 2007′de cezaevine giren kişi sayısı bin 414′tu. Bu sayı nufusa oranlandığında Edirne’yi suc oranı en yuksek ikinci il yapıyor. Eğitim ve sağlık altyapısında ilk 5 kentten biri olması en buyuk avantajı. Hava kalitesi kotu, orman alanı az. En cok vergi veren iller arasında 19. sırada.

- Isparta: Kent ozellikle eğitim ve sağlık altyapısının iyiliğiyle one cıkıyor. Trafiği rahat, eğitim duzeyi Turkiye ortalamasının ustunde. Sinemaya ilgi iyi ama tiyatroya ilgi konusunda aynı şeyi soylemek mumkun değil. Hava kalitesini iyileştirirse listede daha da yukseleceği kesin. En cok vergi veren iller sıralamasında 19. sırayı paylaşıyor.
- İzmir: İzmir’in kişi başına mevduatta ucuncu sırada, ancak mevduat tutarı İstanbul’un yarısı kadar değil. Kişi başına kamu yatırımında da İstanbul’un yarısını ancak alıyor. Yine de ekonomik parametreleri iyi. En cok hane elektriğini İzmirliler tuketiyor. 10 yetişkinden biri universite mezunu, suc ciddi problem.
- Artvin: Artvin kişi başına kamu harcamasında Turkiye’nin lideri. Devlet gecen yıl her Artvinliye 1.710 lira yatırım yaptı. Ekonomik verileri Turkiye ortalamasının biraz uzerinde olan Artvin’de işsizlik oranı cok duşuk. Kentin tek problemi pahalı olması gibi gorunuyor.
- Kırklareli: Turkiye’nin en iyi eğitim altyapısına sahip ikinci ili olan Kırklareli, aynı zamanda anaokulu oğretmeninin en yoğun olduğu yer. Okur-yazar oranında ikinci sıradaki kent, sanat etkinliklerine cok duyarlı. Turkiye’de tiyatroya ilginin en yoğun olduğu kent konumunda. Ulaşım imkanlarının kara yoluyla sınırlı olması dışında kentin onemli bir problemi yok.
-”İDEAL BULUNMAYAN” 10 İL-
Araştırmada esas alınan kriterler uzerinden yaşamak icin ”ideal bulunmayan” 10 il ve araştırmacıların yorumları sırasıyla şoyle:
- Ağrı: Eğitim altyapısı en kotu şehir. Ekonomi parametresinden bakıldığında sondan bir onceki sırada. Universite mezunu oranının da en duşuk olduğu il. Her 47 yetişkinden ancak biri universite bitirebilmiş. Okur-yazar oranı en duşuk il de Ağrı. En iyi iki ozelliği, işsizlik oranının duşukluğu ve ucuzluk.
- Diyarbakır: Diyarbakırlı tum olumsuz şartlara rağmen sanata yoğun ilgi gosteriyor. Tiyatroya ilgi acısından 15., sinemada 19. sırada. Sorunların başında eğitim ve sağlık altyapısı geliyor. Kent, eğitimde 73., sağlıkta ise 76. sırada yer alıyor. Kaza oranı da yuksek ve trafiğe bir cozum bulunması gerekiyor.
- Hakkari: Hava kalitesinin en kotu olduğu il olan Hakkari’nin ekonomik verileri hic parlak değil. Kişi başına en duşuk kamu yatırımı Hakkari’ye yapılıyor. Oğretmen acığı var, orta oğretim oğretmen sayısının en yetersiz olduğu il. Bir yandan da okur yazar oranı en duşuk olan ucuncu il.
- Şanlıurfa: Turkiye’nin en ucuz illerinden biri. Fiyatlar ortalamanın yuzde 4,4 gerisinde. Kişi başına mevduat sadece 477 lira. Konut sahipliğinde yoksulluğun izleri acıkca goruluyor. 10 kişiden biri konut sahibi. İşsizlik yuksek, okur-yazar oranı duşuk. İlkokul oğretmeni sayısının en yetersiz, sporcu sayısının en az olduğu il.
- Şırnak: Kişi başına en az vergi odeyen ucuncu il. İşsizliğin en yuksek olduğu dort kentten biri. Eğitim acısından da kotu durumda. Okur yazar oranı en duşuk ikinci, ilkokul oğretmeninin en az olduğu ucuncu, orta oğrenim oğretmeni sayısının en yetersiz olduğu ikinci il.
- Batman: Turkiye petrollerinin kalbi Batman’da zenginlik ve yoksulluk birarada. Petrol kuyularından cıkan servete rağmen işsizliğin en yuksek olduğu dort ilden biri. Sekiz yetişkinden biri otomobil sahibi olabiliyor. Turkiye’nin en ucuz dort kentinden birisi ve suc oranı duşuk.
- Muş: Muş, sporcu sayısı en seyrek olan ucuncu il. Evlerde en az elektrik tuketilen ikinci il. Kişi başına en az vergi odeyen il. Universite mezunu oranı en duşuk ikinci il. Tek avuntusu suc oranının duşukluğu.
- Kars: Turkiye’de tiyatroya ilginin en yoğun olduğu kent. Genelde kulture onem veren kentler zengin olur. Ama Kars orneğinde durum boyle değil. Toplam mevduatın ancak binde 1′ bu kentte. En cok kamu yatırımı yapılan kentler arasında 44’uncu sırada.
- Ardahan: Ardahan işsizliğin en duşuk olduğu dort ilden biri ama yine de cok yoksul. Turkiye’de kişi başına banka mevduatının en duşuk olduğu ucuncu kent. Ancak bu yoksulluk sucu tetiklememiş, suc oranı epey duşuk. Kentin ucuzluk ve istihdam oranı dışında olumlu bir verisi yok gibi.
- Mardin: Muhteşem mimarisi ve turizm potansiyeline rağmen yoksulluğu bir turlu kıramadı. Rakamlar olumlu şeyler soylemiyor. Konutlarda en az elektrik tuketimi bu kentte. İşsizliğin en yoğun olduğu dort kentten biri. En olumlu tarafı, suc oranının en duşuk olduğu il olması. Turkiye’de yaşanabilecek illerin listesi

Bilmiyorum Anakara konusunda bir yanlışlık olmalı.Ankara trafiği nasıl İstanbul dan kotu durumda olur anlamıyorum? Ankara cok duzenli bir şehirdir.. Turkiye’de yaşanabilecek illerin listesi

ben ankarayıda istanbuluda gormedim bilmiyorum
haklı olabilirsin Turkiye’de yaşanabilecek illerin listesi

Doğunun buyuk illerinden bildiğimiz Diyarbakır icler acısı durumda maalesef.