Turkiye'de ortak ATM (otomatik para makinesi) donemi 26 bankanın katılımıyla 1 Ekim 2009'dan itibaren başlayacak. Avrupa'da ilk kez Turkiye'de gercekleşecek uygulama ile ATM'lerin işlem hacmi artacak, Turkiye ekonomisine 300 milyon dolarlık katkı sağlanacak.
Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Yonetim Kurulu Başkanı Hasan Unal, basın toplantısında, Avrupa'da ilk kez bir ulkede ATM hizmeti veren tum bankaların, kart kullanıcılarının işlemlerini kolaylaştıracak ortak bir hizmet protokolune imza attığını soyledi. BKM'nin 'Ortak ATM' projesi icin mevcut altyapısını geliştirdiğini ve yatırımlar gercekleştirdiğini ifade eden Unal, ATM lokasyon bilgilerinin tumunu kullanıcılara tek bir platformdan sunmayı sağlayacak bir yapı hazırlandığını kaydetti. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Muduru Sertac Ozinal da ATM paylaşımının, ortak POS kullanımı konusunda daha somut adımların atılması icin onemli bir kılavuz olacağını duşunduğunu bildirdi. Tuketicilere yarar sağlamak amacıyla gercekleştirilen proje ile tum banka kartı kullanıcılarının, dilediği bankanın ATM'sinden bakiye sorgulama ve nakit cekim işlemleri yapabileceğini, paylaşım sistemi ile Altın Nokta ve Ortak Nokta'ların tarihe karışacağını soyledi. Calışmaların 2007 yılında başlatıldığını hatırlatan Ozinal'ın verdiği bilgiye gore, kullanıcıların tum ATM'lerin adres bilgilerine web uzerinden ve cep telefonlarından ulaşılmasını sağlayan bir yapı kuruldu. Ozinal, tum banka kartı kullanıcılarının; banka kartları ile Turkiye'deki tum ATM'lerden bakiye sorgulama ve para cekim işlemini gercekleştirebileceğini, ATM bulamama endişesi ile gerektiğinden fazla nakit taşıma riskinin minimize olacağını, en yakın ATM'yi web sitesinde yer alan bir harita uzerinden ya da cep telefonları ile tespit edebileceğini dile getirdi.
Banka kartlarının yurtici ATM'lerde kullanım işlem adedine bakıldığında yıllık artışın ortalama yuzde 10 duzeyinde olduğunu belirten Ozinal, 1 Ekim 2009 sonrası artan işlem hacmi ile birlikte 2009 sonunda yıllık toplam işlem adedinin artacağını ongorduklerini, 2010'daki artışın da yuzde 30-40'lara cıkabileceğini duşunduklerini kaydetti. Mevcut 22 bin 714 adet ATM'nin 35 bin adet ATM kadar etkinlik gosterecek olmasından oturu 300 milyon dolarlık verim elde edileceğini bildiren Ozinal, 1 Ekim 2009 tarihi itibarıyla basın ve outdoor mecralarının kullanılacağı bir iletişim kampanyasının da hayata gecirileceğini soyledi.
ATM'LERDEN SONRA POS CİHAZINDA ORTAKLIK GELİYOR
Gazetecilerin sorularını da cevaplayan BKM Genel Muduru Ozinal, ATM'ler konusunda butun bankaların artık hangi noktalarda yoğunlaşma olduğunu daha net gorebildiğini ifade etti. Ziraat ve İş bankalarının bu projeye katılımı icin nasıl ikna edildiklerine ilişkin bir soru uzerine Ozinal, "Olumlu baktılar. Son 2 yıllık surecte butun uyeler olumlu bir yaklaşım icindeydiler. İlk donem icin 300 milyon dolarlık bir maliyet tasarrufu olduğunu goruyoruz. Her yıl 100-200 milyon dolar daha bu tasarrufun devamı gelecek." diye konuştu. Ozinal, 'ATM'deki bu işbirliği POS'ta da mumkun olacak mı?' sorusuna ise şu cevabı verdi: "Yıllardır 2 tane onemli ruyam kaldığını soyluyorum. Biri ATM paylaşımı. Onun gercekleştiğini gormek tum sektoru olduğu gibi beni de cok sevindiriyor. POS paylaşımında da cok onemli gelişmeler olduğunu goruyoruz. Bu konuda cok onemli adımlar oluyor. Sektor olarak ATM paylaşımı, ortak POS kullanımı konusunda daha somut adımların atılması icin onemli bir kılavuz olacak."
BKM Yonetim Kurulu Başkanı Unal, ortak ATM kullanımının tuketiciye maliyetine ilişkin olarak, ucretlendirmenin kartı veren banka ile muşteri arasında belirleneceğini ifade etti. Unal, "Banka, kendi ucretlendirme politikası ve pazarlık stratejisi doğrultusunda kart sahiplerinden belirli ucret talep edecektir veya etmeyecektir." dedi. Butun bankaların, ATM ve kart sayıları ne olursa olsun programdan aynı şartlarda faydalanmış olduğunu belirten Unal, "Kart ve ATM sayısı ne olursa olsun butun bankalar aynı hizmeti alacak. Birbirlerine aynı ucreti odeyecekler ve giriş ucreti de odenmeyecek.'' diye konuştu. EKONOMİ SERVİSİ
Gucbirliği yapan 26 banka
Alternatifbank, Akbank, Albaraka Turk, Anadolubank, Bank Asya, Citibank, Denizbank, Eurobank Tekfen, Finansbank, Fortis, Garanti Bankası, Halkbank, HSBC, ING Bank, Kuveyt Turk, Millennium Bank, Şekerbank, TEB, Tekstilbank, Turkish Bank, T-Bank, Turkiye Finans, İş Bankası, Vakıfbank, Yapı Kredi Bankası, Ziraat Bankası.
3,6 milyar kez ATM'ye gidildi
İlk ATM 1987'de kullanılmaya başlandı.
1993'te 3 bankanın katılımı ile ATM'lerini hem kredi kartları hem de banka kartları icin ortak kullanma kararı ile Altın Nokta ATM paylaşım grubu kuruldu.
1998'ın Mart ayında da 16 bankanın katılımıyla Ortak Nokta oluşturuldu.
Turkıye, ATM adetsel buyumesinde Avrupa'da birinci.
44 milyon kredi kartı, 61 milyon banka kartı bulunuyor.
Bugune kadar yapılan ATM yatırımı 600 milyon dolar.
Turkıye'de son 5 yılda 3,6 milyar kere ATM'ye gidildi, her bir milyon kişiye duşen ATM sayısı 264, işlem başına nakit cekim miktarı ise ortalama 190 lira. ZAMAN ATM'ler Ortak Kullanılacak !!
Bu cok iyi olmus ben ziraat kart kullanıyorum atm bulamıyorum

Bu sayede atm aramak zorunda kalmayacam.