2009-2010 Universite Harc Fiyatları
2009-2010 Universite katkı payları belli oldu..
Oğrenci katkı payları ve 2. oğretim ucretleri Resmi Gazetede yayımlandı.
Yuksekoğretim kurumlarında eğitim goren oğrencilerin 2009-2010 oğretim yılında odemesi gereken katkı payları belirlendi.
BAKANLAR KURULU KARARI
Karar Sayısı : 2009/15308
''Ekli “2009-2010 Eğitim-Oğretim Yılında Yuksekoğretim Kurumlarında Cari Hizmet Maliyetlerine Oğrenci Katkısı Olarak Alınacak Katkı Payları ile İkinci Oğretim Ucretlerinin Tespitine Dair Karar”ın yururluğe konulması; Milli Eğitim Bakanlığının 6/8/2009 tarihli ve 21850 sayılı yazısı uzerine, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Kanunun 46 ncı maddesi ile 19/11/1992 tarihli ve 3843 sayılı Kanunun 7 nci maddesine gore, Bakanlar Kurulu’nca 10/8/2009 tarihinde kararlaştırılmıştır.''
Buna gore, yuksekoğretim kurumlarında oğretim goren oğrencilerden 71 TL ile 591 TL arasında katkı payı alınacak.
Oğrenci katkı payları tıp fakultesinde 591, devlet konservatuvarında 589, diş hekimliği ve eczacılık fakultelerinde 494, veteriner fakultesinde 386, hukuk fakultesinde 313, fen-edebiyat ve iletişim fakultelerinde 284 TL olarak belirlendi. En duşuk katkı payını ise 71 TL ile acık oğretim fakultesi oğrencileri odeyecek.
“2009-2010 Oğretim Yılında Yuksekoğretim Kurumlarında Cari Hizmet Maliyetlerine Oğrenci Katkısı Olarak Alınacak Katkı Payları ile İkinci Oğretim Ucretlerinin Tespitine Dair Esaslar”a ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı, Resmi Gazete'nin bugunku sayısında yayımlandı.
Karara gore, oğrenci katkı payları 71 TL ile 591 TL arasında değişiyor.
Oğrenci katkı payını suresi icinde odemeyen oğrencilerin kayıtları yapılamayacak ve yenilenmeyecek. Ancak, yuksekoğrenim kurumları, verilen sure icinde kaydını yaptırmayan oğrencilere ek sure verebilecek.
Oğrenci katkı payı, bizzat oğrenci tarafından karşılanacak. Oğrenci tarafından odenecek katkı payının bir kısmı veya tamamı normal oğrencinin talebi halinde oğrenim gorduğu yuksekoğretim kurumunun normal oğretim suresi kadar sure ile Yuksek Oğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunca butce imkanları cercevesinde kredi olarak verilebilecek.
Oğrenci katkı payı iki eşit taksitte odenecek. İlk taksit eğitim oğretim yılı başında kayıt olma ve yenileme sırasında, ikinci taksit ise ikinci yarı yıl başında kayıt yenilenirken, yarıyıl sistemi uygulanmayan eğitim programlarında ise Şubat ayında kayıt yenileme sırasında odenecek.
Katkı kredisi almak icin muracaat ettiğini belgeleyen ve 2009-2010 eğitim oğretim yılında yuksekoğretim kurumlarına ilk defa kayıt yaptıran oğrencilerden, kayıt sırasında birinci taksit katkı payı alınmayacak. Kurumca yapılan değerlendirme sonucunda katkı kredisi almaya hak kazanamayan oğrenciler, katkı paylarının tamamını ikinci taksitle birlikte odeyecek.
Oğrenci katkı payları, ders sayısı ve yarı yıl suresine gore hesaplanmayıp yıllık olarak alınacak. Ancak, disiplin cezası alan oğrenciler haric olmak uzere, yarıyıl sistemi uygulanan eğitim programlarında en az 2 yarı yıl, yıl esası uygulananlarda ise en az 1 oğrenim yılı sure ile kayıtlarını donduran oğrencilerden, kayıt dondurulan yıl icin katkı payı alınmayacak. Kayıt dondurulan sure ile ilgili olarak daha once odenmiş olan katkı payları varsa bu miktar iade edilmeyecek.
Lisans ustu oğrenimde oğrenci katkı payı oğrenci tarafından iki eşit taksitte odenecek. İlk taksit kayıt olma ve yenileme sırasında, ikinci taksit ise ikinci yarı yılın başında odenecek.
YABANCI DİLLE EĞİTİM
Yabancı dille eğitim yapan eğitim fakulteleri haric olmak uzere, yabancı dille oğretim yapan yuksekoğretim kurumlarında oğrenci katkı payı iki katı olarak alınacak.
Yabancı uyruklu oğrencilerden, mutekabiliyet esasına bağlı olarak universiteler arasında yapılacak işbirliği protokol hukumleri saklı kalmak kaydıyla, oğrenci katkı payının uc katı odeme gunundeki kur uzerinden doviz olarak defaten alınacak. Ancak, yabancı uyruklu statusundeki Turk asıllı oğrencilerden alınacak oğrenci katkı payı miktarları Yuksekoğretim Kurulunca belirlenecek.
Turk Cumhuriyetleri ve Akraba Toplulukları oğrencilerinden, devlet (Milli Eğitim Bakanlığı) burslusu olarak yuksek oğrenim goren oğrenciler, 90 TL katkı payı odeyecek. Bunların odeyecekleri katkı payları Maliye Bakanlığınca, Milli Eğitim Bakanlığı butcesine odenek olarak konulacak ve Milli Eğitim Bakanlığınca yıl icerisinde ilgili yuksekoğretim kurumuna defaten aktarılacak.
MEZUN OLAMAYAN OĞRENCİLER
Hazırlık sınıfı veya yabancı dil geliştirme programı haric olmak uzere, on lisans veya lisans duzeyindeki yuksekoğretim programlarından, program sureleri sonunda mezun olamayan oğrencilere devlet katkısı odenmesi surdurulecek.
Ancak normal oğrenim sureleri icinde mezun olamayanlardan oğrenci katkısı birinci yıl icin yuzde 50, muteakip yıllar icin yuzde 100 fazlasıyla alınacak.
Mezuniyet veya staj durumunda olup da oğrenimleri 1 yıl sonraya sarkan oğrencilerden ise ilk yarı yılda mezun olmaları halinde ikinci yarıyıl icin katkı payı alınmayacak.
Lisansustu oğrenim yapan araştırma gorevlilerinden oğrenci katkı payı alınmayacak. Ancak, vakıf universitelerinde calışıp devlet universitelerinde lisansustu eğitim yapan oğrenciler ile ikinci oğretimde lisansustu eğitim yapan oğrenciler katkı payı odeyecek.
ACIK OĞRETİM PROGRAMI
Anadolu Universitesinde acık oğretim programı uygulayan fakulte ve yuksek okulların 2009-2010 eğitim oğretim yılında tahsil ettikleri oğrenci katkı paylarının toplamının yuzde 20'sine kadar olan kısmı, soz konusu fakulte ve yuksek okullara akademik danışmanlık ve eğitim hizmeti veren oğretim kurumlarına aktarılacak.
Konu ile ilgili uygulama, Maliye Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığı ve Anadolu Universitesinin birer temsilcisinden oluşan komisyon tarafından belirlenen usul ve esaslara gore yapılacak.
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun, Yurt Dışında Gorevli Personele Nakdi Tazminat Verilmesi ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun, Ucuş, Paraşut, Denizaltı, Dalgıc ve Kurbağa Adam Hizmetleri Tazminat Kanunu ve Terorle Mucadele Kanunu kapsamındaki gorevlerini ifa ederken hayatını kaybedenler, Terorle Mucadele Kanunu kapsamındaki maluller ile İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkında Kanun kapsamında şeref aylığı alanların cocuklarından oğrenci katkı payı alınmayacak.
İKİNCİ OĞRETİM OĞRENCİLERİ
Kararla, ikinci oğretim oğrencilerinden alınacak oğrenim ucretleri de belirlendi.
Bu oğrencilerin oğrenim ucretleri iki eşit taksitte odenecek. İlk taksit eğitim oğretim yılı başında kayıt olma ve yenileme sırasında, ikinci taksit ise yarı yıl başında kayıt yenilenirken, yarıyıl sistemi uygulamayan eğitim programlarında ise Şubat ayında kayıt yenileme sırasında odenecek.
Oğrenim ucretleri ders sayısı ve yarı yıl suresine gore hesaplanmayıp yıllık olarak alınacak. Ancak, disiplin cezası alan oğrenciler haric olmak uzere, yarı yıl sistemi uygulanan eğitim programlarında en az 2 yarı yıl, yıl esası uygulananlarda ise en az bir oğrenim yılı sure ile kayıtlarını donduran oğrencilerden kayıt dondurulan yıl icin oğrenim ucreti alınmayacak. Kayıt dondurulan sure ile ilgili olarak daha once odenmiş olan oğrenim ucretleri varsa bu miktar iade edilmeyecek.
Aynı zamanda, mezuniyet veya staj durumunda olup da oğrenimleri 1 yıl sonraya sarkan veya erken mezun olan oğrencilerden ilk yarı yılda mezun olmaları durumunda ikinci yarıyıl icin oğrenim ucreti alınmayacak.
OĞRENİM UCRETİ TAKSİTİNİ ODEMEYENLER HAKKINDA YAPILACAK İŞLEM
Oğrenim ucretlerinin birinci taksitini odemeyenlerin kayıtları yapılmayacak ve yenilenmeyecek.
İkinci taksitlerini odemeyen oğrencilere ise bir aylık ek sure tanınacak. Bu sure icerisinde de oğrenim ucretini kanuni faiziyle birlikte odemeyen oğrencinin yuksekoğretim kurumu ile ilişkisi kesilecek.
İkinci oğretimdeki oğrencilerden sureleri sonunda mezun olamayanların oğrenim ucretlerinde herhangi bir artış yapılmayacak.
FAKULTE VE PROGRAMIN ADI OĞRENCİ KATKISI YTL
------------------------- ----------------
Tıp Fakulteleri 591
Diş Hekimliği Fakultesi 494
Eczacılık Fakultesi 494
İTU İşletme Fakultesi Muh. 402
Muhendislik Fakultesi 387
Mimarlık Fakultesi 387
Muh.-Mimarlık Fakultesi 387
Muhendislik ve Tekn. Fak. 387
Mimarlık ve Tasarım Fak. 387
İnşaat Fakultesi 387
Makina Fakultesi 387
Maden Fakultesi 387
Elektrik-Elektronik Fak. 387
Kimya Metalurji Fak. 387
Ucak ve Uzay Bil. Fakultesi 387
Ziraat Fakultesi 387
Orman Fakultesi 387
Veteriner Fakultesi 386
Gemi İnş. ve Deniz Bil. Fak. 316
Deniz Bilimleri Fakultesi 316
Su Urunleri Fakultesi 316
Denizcilik Fakultesi 316
Sanat ve Tasarım Fakultesi 316
Guzel Sanatlar Fakultesi 316
Tekstil Tekn. ve Tasarım Fak. 316
Hukuk Fakultesi 313
İktisat Fakultesi 313
İşletme Fakultesi 313
Siyasal Bilgiler Fakultesi 313
İktisadi ve İdari Bilimler Fak. 313
Fen Fakultesi 284
Fen-Edebiyat Fakultesi
(Fen Programı) 284
Dil Tarih ve Coğrafya Fak. 284
İlahiyat Fakultesi 284
Eğitim Fakultesi 284
Mesleki Eğitim Fakultesi 284
Sağlık Eğitim Fakultesi 284
Endustriyel San.Eğt. Fak. 284
Ticaret Turz.Eğt. Fakultesi 284
Eğitim Bilimleri Fakultesi 284
Sağlık Bilimleri Fakultesi 284
Edebiyat Fakultesi 284
Fen-Edebiyat Fakultesi
(Edebiyat ve Sos.Prog.) 284
İletişim Bilimleri Fakultesi 284
İletişim Fakultesi 284
Tıbbi Biyolojik Bil.Prog. 281
Fizik Tedavi ve Reha.Prog. 281
Teknik Eğitim Fakultesi 281
Acıkoğretim Fakultesi 71
Yabancı Dil Destek Birimleri, Yabancı Dil Hazırlık Sınıfları ve Yabancı Dil
Hazırlık Okulları icin kazanılan fakultenin, yuksekokulun ve bolumun katkı payı
odenecek.
Universite harcları acıklandı
YUKSEKOKULLAR
Yuksekokullar icin belirlenen katkı payları da şoyle:
FAKULTE VE PROGRAMIN ADI OĞRENCİ KATKI PAYI YTL
------------------------ -------------------
Devlet Konservatuvarı 589
Sivil Havacılık Yuksekokulu 470
Mesleki Teknoloji Y.O. 227
Tutun Eksperliği Y.O. 227
Ev Ekonomisi Y.O. 227
Bankacılık ve Sigorta. Y.O. 190
Uygulamalı Bilimler Y.O. 190
İlahiyat Meslek Y.O. 190
Sağlık Yuksekokulları 190
Endustriyel Sanatlar Y.O. 190
Takı Tek. ve Tasarımı Y.O. 190
Beden Eğit. ve Spor Y.O. 190
Spor Bilimleri Tek. Y.O. 190
Fizik Ted. ve Reh. Y.O. 190
Hemşirelik Yuksekokulu 190
Ulaştırma Y.O. 190
Ormancılık M.Y.O. 190
Engelliler Entegre Y.O. 190
Tapu Kadastro M.Y.O. 190
Meslek Yuksekokulları 190
Sağlık Hizmetleri M.Y.O. 190
Turz.ve Otelcilik İşl.Y.O. 190
Turz.İşl.ve Otelcilik Y.O. 190
Sivil Havacılık M.Y.O. 190
Sosyal Bilimler M.Y.O. 190
Teknik Bilimler M.Y.O. 190
Su Urunleri M.Y.O. 190
Uzaktan Eğitim M.Y.O 190
Adalet Yuksekokulu 190
Denizcilik Y.O. 190
Deniz İşl.ve Yon.Y.O. 190
Lisansustu Oğretim 258
İKİNCİ OĞRETİM
Yuksekoğretim kurumlarında yapılacak ikinci oğretimde oğrencilerden alınacak oğrenim ucreti ise şoyle belirlendi:
FAKULTE VE PROGRAMIN ADI OĞRENİM UCRETİ YTL
------------------------ ---------------
Veteriner Fakultesi 2.134
Tıbbi Biyolojik Bil.Prog. 2.134
Fizik Tedavi ve Reha.Prog. 2.134
Gemi İnş. ve Deniz Bil. Fak. 1.924
Deniz Bilimleri Fakultesi 1.924
Su Urunleri Fakultesi 1.924
Denizcilik Fakultesi 1.924
Sanat ve Tasarım Fakultesi 1.924
Guzel Sanatlar Fakultesi 1.924
Tekstil Tekn.ve Tas. Fak. 1.924
Muhendislik Fakultesi 1.529
Mimarlık Fakultesi 1.529
Muh.-Mimarlık Fakultesi 1.529
Muhendislik ve Tekn. Fak. 1.529
Mimarlık ve Tasarım Fak. 1.529
İnşaat Fakultesi 1.529
Makina Fakultesi 1.529
Maden Fakultesi 1.529
Elektrik-Elektronik Fak. 1.529
Kimya Metalurji Fak. 1.529
Ucak ve Uzay Bil. Fakultesi 1.529
Ziraat Fakultesi 1.529
Orman Fakultesi 1.529
Fen Fakultesi 1.281
Fen-Edebiyat Fakultesi
(Fen Programı) 1.281
Hukuk Fakultesi 1.155
İktisat Fakultesi 1.155
İşletme Fakultesi 1.155
Siyasal Bilgiler Fakultesi 1.155
İktisadi ve İdari Bilimler Fak. 1.155
Teknik Eğitim Fakultesi 1.147
Dil Tarih ve Coğrafya Fak. 1.027
İlahiyat Fakultesi 1.027
Eğitim Fakultesi 1.027
Mesleki Eğitim Fakultesi 1.027
Sağlık Eğitim Fakultesi 1.027
Sağlık Bilimleri Fakultesi 1.027
Endustriyel San.Eğt. Fak. 1.027
Ticaret Turz.Eğt. Fakultesi 1.027
Eğitim Bilimler Fak. 1.027
Edebiyat Fakultesi 1.027
Fen-Edebiyat Fakultesi
(Edebiyat ve Sos. Prog.) 962
İletişim Bilimleri Fakultesi 962
İletişim Fakultesi 962
YUKSEKOKULLARDA İKİNCİ OĞRETİM
Yuksekoğretim kurumlarında yapılacak ikinci oğretimde oğrencilerden alınacak oğrenim ucretleri de şoyle:
FAKULTE VE PROGRAMIN ADI OĞRENİM UCRETİ YTL
------------------------ ---------------
Devlet Konservatuvarı 4.268
Sivil Havacılık Yuksekokulu 4.268
Engelliler Entegre Y.O. 1.924
Mesleki Teknoloji Y.O. 1.923
Tutun Eksperliği Y.O. 1.923
Ev Ekonomisi Y.O. 1.923
Bankacılık ve Sigorta. Y.O. 1.155
Uygulamalı Bilimler Y.O. 1.155
İlahiyat Meslek Y.O. 1.155
Sağlık Yuksekokulları 1.155