Applied Physics Letters dergisinde araştırmacılar tarafından acıklanan yeni bir yonteme gore buz tutmuş yuzeyler, cok hızlı ve onceki yontemlere gore daha az enerji kullanarak buzdan kurtulacak.
Uzerinde calışılan yontem sayesinde, geleneksel buzun yukarıdan aşağıya doğru cozdurulmesi işleminin yerine buz ve yuzey arasındaki temas bolgesinde gercekleşecek işlem ile buzun cozdurulmesi sağlanacak.
Araştırmacılar, bu yeni yontemde buz ile yuzey arasına yuksek bir akım gondererek buzdan kurtulmak uzerine calışıyor. Bu yuksek akımın gecişini sık sık olmasını sağlamak icin ince bir indiyum kalay oksit kaplaması kullanılacak. Akım gonderildikten sonra geri kalan iş, yercekimine bırakılacak. Butun bu işlem ise saniyenin yuzde biri kadar bir surede gercekleşecek.
Yeni calışmadan once kullanılan yontemlerde, ısıtma aracılığıyla yapılan işlemde sırasıyla ısıtma ve soğutma işlemleri kullanılıyordu. Araştırmacılara gore bu işlem asıl enerjiyi buzun cozdurulmesine kullanmak yerine sistemin ısıtılmasına harcıyordu. Sistem ısıtılması işlemi ise boşa enerji harcanmasını sağlıyordu. Uzerinde calışılan yontem ise bu yonteme gore cok daha verimli bir enerji kullanımı sunuyor.

Uzerinde calışma yapılan yontemin deneyleri, Antartika’nın en soğuk kısmından daha soğutulmuş bir buz uzerinde gercekleştirildi ve başarıya ulaşıldı. Yapılan deneylerde uygulama bir saniyeden daha kısa surede gercekleştirildi.
Havalandırma, iklimlendirme ve havacılık sektorlerinde kullanılacak bu yeni buz cozdurme yontemi henuz ucaklar gibi karışık yuzeyleri olan araclarda denenmedi. Ancak calışmanın bu sektorlerde buyuk bir zaman ve enerji verimi sağlayacağı duşunuluyor.