Kapalı mekanlarda sigara icme yasağı getiren Tutun Urunlerinin Zararlarının Onlenmesi ve Kontrolu Hakkında Kanun bugun itibarı ile yururluğe girdi.
Dumansız gunler başladı, sigara yasağı cadıra da girdi..
Sigara yasağı kapalı alan ozelliği taşıyan alanlarda uygulanacak. Cadır ve guneşlikler “kapalı alan” ozelliği taşıyacak. Yasak bulunan yerlerde sigara icenlere 50 YTL ceza verilecek.
KAPALI mekanlarda sigara icme yasağı getiren kanun dun geceyarısı itibarı ile yururluğe girdi. Boylece sigara tiryakileri kamu hizmet binaları, koridorları dahil olmak uzere her turlu eğitim, sağlık, ticaret, sosyal, kulturel, spor ve eğlence yerlerinin kapalı alanlarında sigara icemeyecek. “Tutun Urunlerinin Zararlarının Onlenmesi ve Kontrolu Hakkında Kanun”a gore, taksi hizmeti verenler dahil olmak uzere butun toplu taşıma araclarında da sigara icme yasağı uygulanacak. Okul oncesi eğitim kurumları, dershaneler, ozel eğitim ve oğretim kurumları dahil olmak uzere ilk ve orta oğrenim kurumlarının kultur ve sosyal hizmet binalarının kapalı ve acık alanlarında tutun ve tutun urunleri tuketilemeyecek.
Balkonda serbest
Sigara yasağının uygulanabilmesi icin belirlenen alanlar, “kapalı alan” ozelliği taşıyacak. Bunun icin de kapalı alanın oncelikle tavanı veya catısı olması gerekecek. Bu yer, bir bina, hatta cadır da olabilecek. Soz konusu alanların kapısı, pencereleri ve giriş yolları dışındaki butun yan yuzeyleri tamamen kapatılmışsa burası yine kapalı alan sayılacak. Tavanı, catısı olup, yan yuzeylerinin toplam alanının yarısından daha azı acık bulunan yerler de, kapalı alan şeklinde değerlendirilecek. Sigara icme yasağı bulunan kapalı mekanların balkonları ve yangın merdivenleri, ustu kapalı olsalar da acık alan sayılacak ve tiryakiler buralarda sigara icebilecek.
Reklam da yasak
Ancak, yaşlı bakım evlerinde, ruh ve sinir hastalıkları hastanelerinde, cezaevlerinde, şehirler arası ve uluslararası guzergahlarda yolcu taşıyan deniz yolu araclarının guvertelerinde tutun urunleri tuketilmesine mahsus alanlar oluşturulabilecek. Bu alanlara 18 yaşını doldurmamış kişiler giremeyecek. Tutun urunlerinin ve uretici firmaların isim, marka veya alametleri kullanılarak her ne suretle olursa olsun reklam ve tanıtım yapılamayacak.
Once yazılı uyarı
Turkiye Radyo ve Televizyon Kurumu ile ulusal, bolgesel ve yerel yayın yapan her kategoride televizyon ve radyolar, ayda en az 90 dakika tutun urunleri alışkanlığının zararları konusunda uyarıcı, eğitici yayın yapacak. Sigara yasağının uygulanması ve tedbir alınmasıyla ilgili yukumluluklerini yerine getirmeyen işletmeler once yazılı olarak uyarılacak. Bu uyarıya rağmen yukumluluklerini yerine getirmeyenlere belediye sınırları icinde belediye encumeni, belediye sınırları dışında ise mahalli mulki amir tarafından 500 YTL ile 5 bin YTL arasında ceza verilebilecek. Sigara yasağı bulunan yerlerde sigara icenlere 50 YTL, sigara izmaritini ve paketini yere atanlara 20 YTL ceza verilecek. Lokanta, kahvehane ve kafeterya gibi yerler icin yasaklar ise 19 Temmuz 2009’da yururluğe girecek.
Sigara yasağına uymayanlara kimler mudahale edecek
SİGARA icme yasağı getirilen yerlerde, ust duzey yoneticiler, yasakların uygulanması konusunda bir yetkili gorevlendirecek. “Sigara İcilmez” levhalarının altındaki “Şikayet İcin” bolumune bu kişinin ad ve soyadı ile telefon numaraları da yazılacak. Aynı şekilde taksiler dahil, toplu taşım araclarına da, taşıtın buyukluğune gore, tum yolcuların gorebileceği ve okuyabileceği şekilde, “Sigara İcilmez” yazıları asılacak.
Trafik cezası gibi tahsil edilecek
Sigara yasaklarına aykırı hareket edenlere verilecek cezalar, trafik cezaları gibi tahsil edilecek. Once kişiye tebligat yapılacak ve cezayı yatırması istenecek. Yatırmazsa, o zaman cebr-i icra yontemlerine başvurulacak. Bu yontemler arasında, cezanın kişinin maaşından kesilerek tahsili de bulunuyor.
Sigara icmek nerelerde yasak nerelerde serbest olacak
Cadır ve guneşlik
Sabit veya seyyar bir tavanı ya da catısı (cadır, guneşlik v.b) olan, kapıları, pencereleri ve giriş yolları dışında butun yan yuzeyleri gecici veya kalıcı olarak tamamen kapatılmış alanlar ile aynı şekilde tavanı veya catısı olup, yan yuzeylerin toplam alanının yarısından daha azı acık bulunan yerler, ’kapalı alan’ olarak değerlendirilecek ve bu alanlarda tutun urunleri tuketilmesi onlenecek.
Kamu binaları
Kamu hizmet binalarının kapalı alanlarında, koridorlar dahil, her turlu eğitim, sağlık, uretim, ticaret, sosyal, kulturel, spor, eğlence ve benzeri amaclı ozel hukuk kişilerine ait olan, birden cok kişinin girebileceği (ikamete mahsus konutlar haric) binaların kapalı alanları ve taksi hizmeti verenler dahil, karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu tolu taşım araclarında tutun urunleri tuketilmeyecek. Bu alanlarda tutun urunlerinin tuketilmesi icin tahsis edilmiş alanlar varsa, bunlar kaldırılacak.
Bakımevi ve hapishane
Yaşlı bakım evlerinde, ruh ve sinir hastalarının yatarak tedavi gorduğu birimlerde ve ceza infaz kurumlarında, şehirlerarası veya uluslararası guzergáhlarda yolcu taşıyan denizyolu araclarının guvertelerinde toplam alanın yuzde 10’unu gecmeyecek şekilde tutun urunleri tuketilmesine mahsus alanlar oluşturulabilecektir. Bu alanlar, koku ve duman gecişini onleyecek şekilde tecrit edilmiş ve standartlara uygun havalandırma tertibatı ile donatılmış, tavanı, kapı ve pencereleri dışında dort tarafı sert zemin veya duvarla kaplı olacak.
Eğitim kurumları
Dershaneler, ozel eğitim ve oğretim kurumları dahil olmak uzere ilk ve orta oğrenim kurumları ile okul oncesi eğitim kurumlarının, kultur ve sosyal hizmet binalarının kapalı alanları ile birlikte acık alanlarında da tutun urunleri tuketilmeyecek.
Stadyumlar
Kapalı alanlarında tutun urunleri tuketilmesi mumkun olmayan ticaret merkezi, iş hanı, sinema, tiyatro, havaalanı, otogar, spor ve eğlence tesisi, alışveriş merkezi ve benzeri yerlerin icinde olup tutun urunlerinin tuketilmesine musaade edilmeyen alanlardan tecrit edilmemiş ve hava gecişi engellenmemiş şekilde faaliyet gosteren lokantalar ile kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti veren işletmelerde tutun urunleri tuketilmeyecek.
Hurriyet’te uc aydır yasak
KAPALI mekanlarda sigara icme yasağı, Hurriyet Medya Towers’da 25 Şubat’tan bu yana uygulanıyor. Hurriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı’nın isteğiyle iki yıl once bina icinde sadece belirlenen alanlarda sigara icilmesine izin verildi. 25 Şubat Pazartesi gununden itibaren bina icinde tum kapalı mekanlarda sigara yasaklandı.
Dunyada sigara yasakları nasıl
ABD: ABD’nin Kaliforniya eyaleti, dunyada en sıkı ve geniş caplı sigara yasağının uygulandığı yerlerden biri. 1993 yılında devlet binalarının icinde ya da 1.5 metre yakınında sigara icmek yasaklandı.
FRANSA: Fransa, 2003’de, halka acık alanlarda sigara tuketimini duşurmek icin sigara fiyatlarını yuzde 20 arttırdı. 1 Şubat 2007’de iş yerlerinde sigara yasaklandı.
KANADA: Kanada’da 15 yaşın uzerinde sigara icenlerin oranı yuzde 21. Toplum sağlığı uzmanlarına gore bunun sebebi, ulkede uygulanan sert sigara icme yasağı.
İRLANDA: İrlanda 2004 yılında publar, restoranlar ve kapalı iş yerlerinde sigara icilmesini yasakladı. Hukumet, bu mekanlarda sigara icerken yakalanan kişilere 3 bin Euro para cezası verilmesini kararlaştırdı.
HOLLANDA: 16 milyonluk nufusunun yuzde 30’u sigara icen Hollanda, 1 Ocak 2004’ten itibaren, tren istasyonları, umumi tuvaletler, iş yerleri de dahil olmak uzere halka acık bir cok yerde sigarayı yasakladı.
İSPANYA: İspanya’da iş yerleri, hastaneler, kultur merkezleri ve toplu taşıtlarda sigara yasağı, 1 Ocak 2006 itibariyle yururluğe girdi. Yasa, 100 metrekareden geniş iş yerlerinde, kahvehane ve restoranlarda icilen bolum bulundurulmasına izin verse de, kucuk mekanlarda yasadışı sigara tuketimi devam ediyor.
AVUSTRALYA: Avustralya’da havaalanları, devlet daireleri, klinikler ve işyerlerinde sigara icmek yasak. Ulkede bir cok eyaletteki restoranlar ve alışveriş merkezlerinde de sigara icilmiyor.
İTALYA: İtalya’da sigara yasağı iki yıldır yururlukte. Hukumet, sigara icmenin yasak olduğu mekanlarda kuralı ihlal eden kişiye yaklaşık 2 bin Euro para ceza kesiliyor.
NORVEC: 1 Haziran 2004’te restoran, bar ve kafelerde sigara icmek yasaklandı. Norvec’te tutun urunlerinin reklamını yapmak, 30 senedir yasak. Bir paket sigaranın fiyatı ise yaklaşık 6 Euro.
İSVEC: Mayıs 2005’ten bu yana ulkede bar ve restoranlarda sigara icmek yasak. Sigaraya izin vermek isteyen işletmelerin ise ozel havalandırma sistemi bulundurmaları ve sigara icilen bolumde yiyecek-icecek servisi yapmamaları gerekiyor.
PORTEKİZ: Portekiz’de sigara yasağı sadece hastane, okul ve devlet binaları icin gecerli. Toplu taşıtlarda seyahat suresi bir saati gecmiyor ise, taşıt icinde sigara icmek yasak. Portekiz hukumeti barlara ve restoranlara bu kararın getirilmemesine karar kıldı.
İNGİLTERE: İngiltere’de gectiğimiz yıldan beri, umuma acık alanlarda sigara icmenin cezası 50 sterlin. Londra İmperial Koleji’nin araştırmasına gore, 65 yaşının altında sigara icen kişilerin oranı yuzde 30. Sigara Yasağı Cezaları 2009
iste ben buna bayıldım gercekten cok iyi oldu:alkis:
onlar iciyordu ama bizide zehirliyorlardı
paylasımın icin tskler....
emeğine sağlık..:f16:
Sigara Yasağı Cezaları 2009
Gündemdeki Konular - Haberler0 Mesaj
●45 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Sigara Yasağı Cezaları 2009
-