Dumansız hava sahaları
19 Temmuz'dan itibaren kamu hizmet binaları, koridorları dahil olmak uzere her turlu eğitim, sağlık, ticaret, sosyal, kulturel, spor ve eğlence yerlerinin kapalı alanlarında sigara icilemeyecek.
19 Temmuz da hayatımız değişecek, dumansız gunler başlayacak. Yasak nerelerde uygulanacak diyorsanız, sıralayalım;
-ULAŞIM: Kara, demir, deniz ve hava yolu ile taksiler dahil olmak uzere tum toplu taşıma araclarında sigara yasak.
-EĞİTİM: Okul oncesi eğitim kurumları, dershaneler, ozel eğitim ve oğretim kurumları dahil olmak uzere ilk ve orta oğrenim kurumlarının kultur ve sosyal hizmet binalarının kapalı ve acık alanlarında sigara yasak...
-STATTA SINIRLI ALAN: Statlarda sigara icilmesine de sınırlama getirilecek. Buna gore, sigara icilebilecek bolumler, statların acık alanlarında olacak. Acık havadaki her turlu spor, kultur, sanat ve eğlence faaliyetlerinin yapıldığı yerler ile bunların seyir yerlerinde ise tutun urunleri kullanılamayacak. Ancak, bu tesislerde tutun urunlerinin tuketilmesine mahsus alanlar oluşturulacak.
-SERBEST ALANLAR: Yaşlı bakım evlerinde, ruh ve sinir hastalıkları hastanelerinde, cezaevlerinde, şehirlerarası ve uluslararası guzergahlarda yolcu taşıyan deniz yolu araclarının guvertelerinde sigara serbest olacak. Turistik otellerde ise sigara icenlere ozel odalar yapılacak.
-BİR YIL SERBEST OLAN YERLER: Lokanta, kahvehane ve kafeterya gibi yerler icin yasaklar ise 19 Temmuz 2009'da yururluğe girecek.
REKLAM YASAK: Tutun urunlerinin ve uretici firmaların isim, marka veya alametleri kullanılarak her ne suretle olursa olsun reklam ve tanıtım yapılamayacak. Bu urunlerin kullanılmasını ozendiren veya teşvik eden kampanyalar duzenlenemeyecek.
Tutun urunleri ureten ve pazarlamasını yapan firmalar, her ne suretle olursa olsun hicbir etkinliğe isimlerini, amblemlerini veya urunlerinin marka ya da işaretlerini kullanarak sponsorluk yapamayacak.
DİZİ YASAĞI: Televizyonda yayınlanan programlarda filmlerde, dizilerde, muzik kliplerinde reklam ve tanıtım filmlerinde tutun urunleri kullanılamayacak, goruntulerine yer verilemeyecek. Ancak, tarihi belge niteliğindeki goruntuler icin bu yasak gecerli olmayacak.
CEZALAR: Yasak bulunan yerlerde sigara icenlere 50 YTL, sigara izmariti ve paketini yere atana ise 20 YTL ceza verilecek.
Tutun yasağı olan acık ve kapalı alanlarla spor, kultur, sanat ve eğlence yerlerinde sigara icenlere para cezası ilgili idari birim amirinin yetkili kıldığı kamu gorevlilerince verilecek.
Sigara yasağının uygulanması ve tedbir alınmasıyla ilgili yukumluluklerini yerine getirmeyen işletmeler once yazılı olarak uyarılacak. Bu uyarıya rağmen yukumluluklerini yerine getirmeyenlere belediye sınırları icinde belediye encumeni, belediye sınırları dışında ise mahalli mulki amir tarafından 500 YTL ile 5 bin YTL arasında ceza verilebilecek.