15 ulkeden 700 oğrencinin katıldığı 7. Turkce olimpiyatlarının finali bugun yapılıyor. Turkiye'nin onde gelen isimleri bu olimpiyatları ove ove bitiremedi. İşte o goruşler...

Olimpiyatlar 7'den 70'e butun Turkiye'nin desteğini ve ilgisini goruyor. Kamuoyunca tanına pek cok isim bu organizasyonla ilgili duygu ve duşuncelerini dile getiriyor. Bunlardan biri de Sanat yonetmeni olan Mustafa Erdoğan. Erdoğan Turkce Olimpiyatları'nın ne anlama geldiğini gittiği ulkelerde daha iyi anladığını soyluyor.
Turkce Olimpiyatları'nın Turkiye'nin son yıllarda yaptığı en etkili uluslararası tanıtım ve eğitim calışmalardan biri olduğunu belirten Erdoğan şoyle konuşuyor: "Bu soylu cabanın etkilerini yurtdışında da sık sık yaşayan biri olarak, bu etkinliği gercekleştirenlere teşekkur borcluyum. Japonya turnesinde bizi karşılayan Japon cocuklarla Turkce konuşmak, Cin turnesinde biz isimlerini telaffuz edemeyiz diye isimlerini bile Turkceleştiren rehberlerle Cin'i gezmek (Cinli rehberlerden birinin adı Fatih, otekinin adı Dilek'ti. Bu isimleri kendileri secmişler) gurur vericiydi. Afrikalı cocukların Silifke halk dansları yapmaları ve guzelim Anadolu turkulerini soylemeleri de muziğin evrenselliğini vurgulayan, ulusal kulturumuzun de uluslararasılaştığını gosteren en sempatik orneklerdi. Anadolu kulturu bu tip calışmalarla buyuk insanlık ailesinde hak ettiği yeri kazanacak ve dunya kulturune katacağı eşsiz renklerle zenginlik verecektir. Tum caba gosterenlere sonsuz saygılar ve başarılar dilerim..
Turkce Olimpiyatlarının gonulleri fetheden yarışmacıları, marka ve iletişim uzmanı Necla Zarakol'a gore Turkiye'nin gonullu marka elcileri olacak. Bu Turkiye icin hicbir reklam filmiyle ya da lobi faaliyetiyle elde edilemeyecek bir başarı.
Zaten olimpiyatların ustlendiği bu misyonun farkına varan herkes organizasyonun Turkiye'nin itibarını artırdığını soyluyor. İşadamı İshak Alaton da Turkce Olimpiyatları'nın Turkiye'nin saygınlığını artırdığını duşunenlerden yalnızca biri. Gazeteler, televizyonlar, haber bultenleri, siyasiler, kamu kurum ve kuruluşlarının yoneticileri herkes Turkce Olimpiyatları'nın marka haline geldiğini soyluyor. Cunku "Turkceyi en guzel ben konuşuyorum" iddiasıyla olimpiyatlara gelen cocukların her biri, kendi ulkesinde yapılan ve bazıları 2 binin uzerinde oğrencinin katıldığı on elemelerden seciliyor. Mesela Turkmenistan'da yapılan 2009 Turkce Olimpiyatları'na iki bin oğrenci katıldı. Ukrayna'da elemeler Kiev'in en prestijli universitesinde yapıldı.
Rusya'nın başkenti Moskova'da gercekleşen ve 185 oğrencinin katıldığı Turkce Olimpiyat secmelerinde juri koltuğunda Turkoloji bolumu hocaları vardı. Seyirciler arasında da Rusya'nın onde gelen siyasileri.
Amerika'da 6 farklı eyalette yapılan on elemelere toplam 2 bin 500 oğrenci katıldı. Teksas elemeleri ABC, NBC ve FOX TV gibi tanınmış kanallarda yayınlandı. Yarışmayı izleyenler arasında Teksas ve civar eyaletlerin tanınmış siyasileri, yazarları ve unluleri vardı.
Meksika, Finlandiya, Guney Afrika, Endonezya, Yunanistan ve Zambiya gibi farklı ulkelerden ve kulturlerden toplam 115 ulkede yıl boyunca Turkiye'dekinin heyecanını aratmayan Turkce Olimpiyat secmeleri duzenlendi. Buralarda dereceye girenler, ulkelerini temsilen Turkiye'ye geldi.
Her ulkedeki elemeler oranın gazetelerinde, televizyonlarında haber oldu. Turkce ve Turkiye uzerine yazılar cıktı. Turkce Olimpiyatları sayesinde cocuklar Turkceyi, dunya Turkiye'yi oğreniyor. İşte bu buyuk gerceğin farkında olanlar yedincisi duzenlenen Turkce Olimpiyatları'nın markalaştığının, dolayısıyla Turkiye'nin dunya milletleri nezdindeki saygınlığının arttığını soyluyor.
Turkiye'nin gorduğu en buyuk organizasyon
Ahmet Ozhan (Sanatcı): Turkce Olimpiyatları, Turkiye ve Turkce icin yapılanların estetik ve sanatsal gostergesidir. Turkce Olimpiyatları, Turkiye'nin gorduğu en buyuk organizasyon. Cunku butun dunyayı kapsayan bir yapıya ulaştı. Katılan ulkeler olimpiyatların cesametini de ortaya koyuyor. Bu, devasa bir organizasyon. Bunun bizler farkındayız, dunya da farkında.
Bu organizasyon dunyada Turkiye'nin saygınlığını artırıyor
İshak Alaton (İşadamı): Turkce Olimpiyatları, her sene yukselen bir heyecanla kutlanıyor. Bir hafta boyunca hayatımız daha da renkleniyor. Bu eğitim cabasının dunya barışına cok onemli bir katkıda bulunduğuna ve Turkiye'nin saygınlığını artırdığına inanıyorum. Bu yolda katkıda bulunanları candan kutluyorum.
Turkce Olimpiyatları bir gosteriden ibaret değil
Hilmi Yavuz (Şair-yazar): 'Turkce Olimpiyatları'nın bir gosteriden ibaret olmadığını yurtdışında eğitim veren okulları yakından gorduğumde anladım. Tanık olduğum icin, rahatlıkla şunu soyleyebilirim: Turkce Olimpiyatları, bu okullarda verilen eğitimin ne kertede başarılı olduğunu ortaya koyan somut orneklerdir. Turkceyi bir dunya dili yapmak gorevini, layıkıyla yerine getiren idealist oğretmenlere selam olsun!
Sadece dunyada değil ulkemizde de Turkceye ilgiyi artırdı
Elif Şafak (Yazar): Olimpiyatları iki acıdan onemli buluyorum. Birincisi, tum dunyada Turkceye olan ilgiyi artırdı. Sadece yurtdışında değil, yurticinde de Turkceye duyulan ilgi ve gosterilen ozeni artırdı. Bunu son derece kıymetli buluyorum. Biz dilimize ne kadar sevgi, emek ve ilgi gosterirsek Turkce de o denli zenginleşir. Dil ne kadar zenginleşirse bir toplumun hayal gucu, kulturu ve ufku da o denli genişler ve derinleşir.
Olimpiyatlar sayesinde kulturler kaynaşıyor
Yaşar (Sanatcı): Turkce Olimpiyatları dunyada Turkiye'nin tanınırlığını ve marka değerini artırdı. Olimpiyatların Turk dilini yaygınlaştırmasının yanında başka bir guzelliği daha var; kulturleri kaynaştırması. Ayrıca geniş olcekte duşunursek: Turkcenin onumuzdeki ya da daha erken bir zamanda dunyanın en cok konuşulan ilk uc dili arasında olmayacağını kim soyleyebilir.
Turk kulturunun tanıtımı icin buyuk bir hizmet
Ebru Gundeş (Sanatcı): Turkce Olimpiyatları'nı ilk yıllarında da duymuştum ama gecen yıl, ilk yapıldığında 20 civarı, şimdi ise 100 ulkenin katıldığına dair bir haber okuduğumda dikkatimi cekmişti. Farklı dil, din, ırk ve coğrafyadan olan onca cocuğun bir araya gelip kaynaşması ve tabii ki Turkcemizi oğrenmeye calışması, Turkiye'de bir araya gelmeleri muthiş bir şey.
Boyle devam ederse itibar kazanır, markalaşır
Betul Mardin (Halkla İlişkiler Uzmanı): Uzun sureli izleyemiyorum ama televizyonda gorunce "aferin cocuklar!" diyorum. Organizasyonun aynı tempoda devam etmesini dilerim. Cunku biliyorsunuz, cok guzel yapılan bir olay, ertesi yıl olmuyor. Dolayısıyla surekli ve planlı olarak devam ederse Turkce Olimpiyatları'nın itibarı artar ve markalaşır. Ve Turkiye icin cok buyuk bir katkısı olur.
Bu cocuklar, Turkiye'nin marka elcisi olacak
Necla Zarakol (Zarakol Halkla İlişkiler şirketinin sahibi): Bu tur etkinliklerin bir ulkenin markalaşmasında etkisi olur. Olimpiyatların Turkiye'de yapılması ve oğrencilerin dilini okudukları ulkeyi tanıması, hissetmesi de cok onemli. Burada gorduklerinden etkilendiklerinde, gercekten Turkiye'nin marka elcisine donuşeceklerdir.
Bu soylu cabanın faydalarını yurt dışında goruyorum
Mustafa Erdoğan (Sanat Yonetmeni): Turkce Olimpiyatları Turkiye'nin son yıllarda yaptığı en etkili uluslararası tanıtım ve eğitim calışmalarından biridir. Bu soylu cabanın etkilerini yurtdışında da sık sık yaşayan biri olarak, bu etkinliği gercekleştirenlere teşekkur borcluyum. Japonya turnesinde bizi karşılayan Japon cocuklarla Turkce konuşmak, Cin turnesinde biz isimlerini telaffuz edemeyiz diye isimlerini bile Turkceleştiren rehberlerle Cin'i gezmek (Cinli rehberlerden birinin adı Fatih, otekinin adı Dilek'ti. Bu isimleri kendileri secmişler) gurur vericiydi. Afrikalı cocukların Silifke halk dansları yapmaları ve guzelim Anadolu turkulerini soylemeleri de muziğin evrenselliğini vurgulayan, ulusal kulturumuzun de uluslararasılaştığını gosteren en sempatik orneklerdi. Anadolu kulturu bu tip calışmalarla buyuk insanlık ailesinde hak ettiği yeri kazanacak ve dunya kulturune katacağı eşsiz renklerle zenginlik verecektir. Tum caba gosterenlere sonsuz saygılar ve başarılar dilerim... Dev Final Bugun.

Ya Ne Kadar Guzel ßi Organizasyon 15 Buyuk Ulke Guzel Dilimizi Konuşuyor Dimi Arkadaşlar Dev Final Bugun.

evet cok guzel bi organizasyon şuan izliyoruz cok guzel soyluyolar. Dev Final Bugun.

Ozellikle bazıları cok duzgun soyluyorlar :alkis: Dev Final Bugun.

Gecen yıl izlemiştim. Bu yıl izleyemedim. Tekrarını izlerim artık.
Ama dikkatimi ceken gecen yıla nazaran bu yılın katılımcı ulke sayısının arması. Bu da grur verici bir şey :f16: Dev Final Bugun.

gecen hafta ozel davet uzerine ankara gittik ve bu sanatcı kardeşlerimizle bizat ben goruştum ve inanın insan gozyaşlarını tutamıyor.

inşallah bu yarışmayı dunyada bir ilk olur ve de herkes bu organizasyonu konuşacaktır.:f16: