8 bin 848 metre yuksekliğiyle "Dunyanın catısı" sayılan Everest tepesinde tehlike canları calmaya başladı.

Everest'e sık sık tırmanan Nepalli dağcı rehberi Apa Sherpa "Orada en son gorduklerim beni korkuttu. Cunku artık tepelerde bile karlar incelmeye başladı. Bazı tepelerde kar tabakası artık kayalıkları yeterince kaplamıyor. Kar olmayınca bu ozel tırmanma ayakkabılarıyla tırmanmak cok zorlaşıyor. 19 kez dunyanın catısına cıktım oraralı hic boyle gormedim" dedi.

Bilim adamları da Nepalli rehberi doğrulayan acıklamalar yaptı. Bilim adamlarına gore kuresel ısınma Everest'i de etkilemeye başladı ve bu tehlikeli bir gelişme sayılıyor. Cunku tepedeki devasa buzullar ve karlar erimeye başladı. Dolayısıyla ileride, bu buzullardan oluşan akar suların olumu demektir ve pek cok bolgede kuraklık ortay acıkacak.

İklim değişikliğin şimdiye kadar etkilemediği sanılan Everest'i iyi tanıyan dağcılar da son aylarda bazı bolgelerde kar katmanlarının incelmesi nedeniyle tırmanışın cok zor olduğunu soylediler. Tırmanışların yapıldığı Nepal'de yetkililer, dağcıları korumak icin bazı kısıtlamalar getirmeyi duşunuyor.
Everest'in buyusu

Dunyamızın dengesi bozuldu
bakalım daha neler cıkacak