Ateşin alev kısmından yaratılan, her şekle girebilen; evlenme, yeme-icme, coğalmaları bulunan ve gozle gorulmeyen varlıklar. FÂrisî dilinde cine peri denir.
Allahu teÂl Kur'Ân-ı kerîmde meÂlen buyuruyor ki:
Cinleri ve insanları ancak beni bilip ibÂdet etmeleri icin yarattım. (ZÂriyÂt sûresi: 56)
Ey Habîbim! Onlara de ki: "Cinlerden bir grubun Kur'Ân-ı kerîm dinlediği bana bildirildi. Onlar şoyle demişlerdi." Muhakkak ki biz doğru yola goturen, akıllara durgunluk ve hayranlık veren bir Kur'Ân (-ı kerîm) dinledik. O'na inandık. Rabbimize hic bir şeyi ortak koşmayacağız. (Cin sûresi: 1,2)
Cinler ceşitli şekillere girip şaşılacak işler yaparlar. Bunlar tenÂsuh (rûhun başka bedene gecmesi) değildir. Cinler insanlar gibi Peygamber efendimizin getirdiği İslÂm dînine uymakla mukelleftir. (İmÂm-ı RabbÂn&#238
Cinlerin insanlara zarar verdikleri, yardım ettikleri, insanların isteklerini yerine getirdikleri, ceşitli zamanlarda bir cok musluman ve kÂfir tarafından gorulmuş ve haber verilmiştir. İbn-i SinÂ, KÂnun adlı kitabında Sar'a hastalığını anlatırken, c inden bahs etmektedir. Diyor ki: "Hastalıklara bir cok maddeler (mikroblar) sebeb olduğu gibi, cinnin hÂsıl ettiği hastalıklar da vardır ve meşhûrdur." (Abdulhakîm ArvÂs&#238
Cin hakkında bilgi, her peygamberin kitabında vardır. SuleymÂn aleyhisselÂmın emri ile iş gorurlerdi. İnsanların yanlarında bulunan MuhÂfaza melekleri insanı cinden koruduğu gibi, Âyet-i kerîme ve du okuyup Allahu teÂlÂya sığınanlara da birşey yapam azlar. (Abdulhakîm ArvÂs&#238