Hotfix veya QFE update olarak bilinen, bilgisayar suruculerinde sıklıkla karşılaşabileceğiniz terim, aslında bir yazılım urunundeki yazılım sorununu belirlemek ve duzeltmek icin kullanılan, bir veya daha fazla dosyadan oluşan toplu bir pakettir. Genellikle belli başlı bazı kullanıcı hatalarını duzeltmek icin kullanılır.
Hotfix teriminin kaynağı, aslında calışan sistemlerde yapılan yazılım yamalarından ve duzeltmelerinden gelmektedir. ‘Hot’ kelimesiyle, sistemin calışmaya devam ettiği belirtilerek 'hotfix' kavramı doğmuştur. Bunu yerine ‘quick-fix engineering update (qfe update)’ terimi de kullanılarak sistemde yapılan hızlı guncellemeler ve hata ayıklamaları kast edilmiştir.
[h=2]Hotfix ne ifade ediyor?[/h]
Programcılar icin bu terim, sistemdeki guncellemenin hızlı bir şekilde yapıldığı ve sorunun test sureclerinin dışında gercekleştiğinden yeni eklentiler olabileceği anlamına gelmektedir. Hotfix, olağan surecin dışında bir calışma olduğundan ve hızlı mudahale gerektirdiğinden dolayı maliyeti fazladır.
Kullanıcılar icin ise riskli olarak değerlendirilmesinin yanı sıra problemlere kalıcı cozum sunmayabilir. Gecici cozum sunma ihtimali olsa da yanlış bir mudahalenin sisteme kalıcı zararlar vermesi de oldukca muhtemel olduğundan dolayı sistemdeki hatanın buyukluğune bağlı olarak hotfix guncellemelerini yapmamak ve kalıcı cozum bulana kadar hatayı gormezden gelmek daha guvenli bir yol olarak nitelendirilebilir.
Bilgisayar suruculerinde gorduğumuz hotfix'i temel olarak acıkladığımız yazımızın sonuna geldik. Hotfix gibi sık karşılaşılmasına rağmen anlaşılamayan bilgisayar kavramlarını sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz. Kacırmamak icin takipte kalın.
WebteknoİNDİR WebteknoİNDİR