Ka'be-i muazzamanın etrÂfında ustu acık olan cÂmi.
Allahu teÂl Âyet-i kerîmede meÂlen buyurdu ki:
(Namazda) yuzunu Mescid-i HarÂm tarafına cevir. Bu emir Rabbinden gelen bir gercektir. Allah sizin yaptıklarınızdan gÂfil değildir. (Bekara sûresi: 149)
Mescid-i HarÂm'da namaz kılmanın fazîleti, benim bu mescidimde (Mescid-i Neb&#238 yuz namaz kılmaktan daha fazîletlidir. (Hadîs-i şerîf-Musned-i Ahmed bin Hanbel)
KÂbe ve etrÂfındaki Mescid-i HarÂm, muslumanların namazda kıblesidir. Buraya donmeleri farzdır. Yeryuzunde ilk mescid, Ka'be etrÂfındaki Mescid-i HarÂmdır. Her tavÂftan sonra Mescid-i HarÂm icinde iki rek'at namaz kılmak sunnettir. (Eyyûb Sabri Azrakî, İbn-i Âbidîn)
Hazret-i Omer zamÂnından once Mescid-i HarÂmın duvarları yıkıktı. Ka'be'nin etrÂfında bir meydancık ve sonra evler vardı. Halîfe Omer, Ka'be etrÂfına bir metreye yakın yukseklikte duvar cevirerek Mescid-i HarÂm meydana geldi. Sonra da muhtelif zamanl arda yenilendi. Bugunku şekli on yedinci Osmanlı PÂdişÃ‚hı Dorduncu Sultan MurÂd Han tarafından yapılmıştır. (Eyyûb Sabri)
Mescid-i HarÂm, Arabistan'daki Mekke-i mukerreme şehrinde olup, etrÂfında uc sıra kubbe vardır. Kubbeleri beş yuz adettir. Kubbelerinin altında 462 direk vardır. Mescid-i HarÂm dikdortgen gibi olup, kuzey duvarı 164, guneyi 146, doğu duvarı 106, batı sı 124 metre uzunluğundadır. Mescid-i HarÂmın 19 kapısı olup, doğu duvarında dort, batıda uc, kuzeyde beş, guneyde yedidir. Yedi minÂresi vardır. (M. Sıddîk Gumuş)
__________________