Şu anda İran'da bilgisayar programları sokaklarda ozgurce satın alınabiliyor. İran da resmi olarak Windows işletim sistemini bırakıp, yerine Linux'a gecmeye karar veren ulkelerden biri oldu. Devletin bilişim konularında yetkili ismi olan Mohammad Sephery-Rad, bu kararın uzun sureli politik ve guvenlik değerlendirmeleri sonucunda alındığını acıkladı.
İlk akla geldiği gibi İran'ın Windows'u terk etme sebebi, arasının pek de iyi olmadığı ABD'ya ait bir urunu kullanmayı reddetmek değil, gercek sebep temellerini cok daha rasyonel bir duşunceden alıyor . Şu anda İran'da yazılım konusunda yururlukte olan bir telif yasası bulunmuyor. Bu yuzden ulke capında tum Windows işletim sistemleri kopya olarak ve ozgurce dağıtılabilir. Fakat Dunya Ticaret Orgutu'ne girmek isteyen İran icin bu cok da parlak bir durum değil. Sephery-Rad, eğer Dunya Ticaret Orgutu'ne girebilmek icin ulkede aktif olarak kullanılan tum Windows işletim sistemlerine lisans almak gerekecek olursa, 1 milyondan fazla PC icin milyonlarca dolar yatırım yapmak gerekeceğini soyluyor.
Sephery-Rad, bu capta bir yatırım yapmak yerine Windows'un ucretsiz alternatifi Linux'u ulke capında kullanmaya başlamanın cok daha mantıklı olduğu goruşunde. Ustelik bu sayede acık kaynak kodlu Linux uzerinde istedikleri tum değişiklik ve geliştirmeleri de yapma imkanları olabilecek. Sephery-Rad'ı en cok duşunduren konu ise yıllardır Windows kullanmaya alışmış halkın, bu geciş surecine hızla adapte olup olamayacakları.(CHİP)
Windows iranda yasak
Yazılım muhendisliği az gelişmiş ulkeler icin en sağlam gelir kaynaklarından birisidir.Bicok geri kalmış, ekonomisi zayıf ulke yazılım geliştirip satarak cok ciddi anlamda kalkınma sağlamışlardır.
Direk yasaklanması hoş bir tutum değil ancak yine de doğru yonde bir reform olabilir.Cunku linux daha az kaynak tuketerek tamamen ucretsiz olarak yazılım geliştirmeye imkan tanıyor.