Bu yıl 4'uncusu duzenlenecek "Bu Benim Eserim' proje yarışmasında İlkoğretim okulları arasında Antalya'da yapılacak bolge final yarışmasına Burdur'a bağlı İlkoğretim Okulları arasında katılmaya hak kazanan 13 proje arasında en iddialı proje olarak one cıkan "Cevre Dostu Guluşler" adlı proje iddiasını bolgede ve Turkiye finalinde surdurecek.
YILDA 90 MİLYAR TON SU TASARRUFU
Dunyadaki kullanabilir su kaynakları giderek azaldığından yola cıkan genc mucit Yıldız, TEMA Vakfının verilerinden yola cıkarak geleneksel diş fırcalamada bir kişinin 15 litre suyu boşa akıttığını ve eğer kişi gunde 2 kez diş fırcalarsa 30 litre, 4 kişilik ailede bu rakamın 120 litre olduğunu bilimsel verilerle ortaya koydu. Yıldız, duşuncesini buyuterek su kaybının Turkiye'de 840 milyon tonu bulduğunu belirterek geleneksel diş fırcalama yerine "kopuk diş macunu" ile Turkiye'de yılda 3 milyon 360 bin ton su dunyada ise 90 milyar ton su tasarrufu sağlanacağını soyledi.
DİŞ FIRCALARKEN ARTIK BİR BARDAK SU KULLANILACAK
Suleyman Demirel universitesi Diş Hekimliği Fakultesi Oğretim Elamanı Yrd. Doc. Dr. Mine Ozturk Tonguc ve Mehmet Akif Ersoy Universitesi oğretim elemanı Yrd. Doc. Dr. Fatma Tomul'un desteğini alan "Cevre Dostu Guluşler" adlı projenin aşamalarını anlatan genc mucit Yıldız şunları soyledi:
"Dunyamızdaki kullanabilir su kaynakları giderek azalmakta Geleneksel diş fırcalamada 15 lt su boşa akar Eğer kişi gunde 2 kez diş fırcalarsa 30 litre 4 kişilik ailede 120 litre olur Cevremdekilerin diş fırcalarken macunu fırcaya surup, ıslatmak icin suyu actıkları ve suyu kapatmadıkları idi. Bu cocuklarda daha yaygındı Ayrıca yutulan macunun fluorurden dolayı cocuklarda tehlike yaratması Doğru fırcalamada fırca ve macun ıslatılmamalıdır. Bu sorunlara cozum bulmak icin sulandırılmadan kullanacağımız su tasarrufu yaptıran, yutulmayan diş macunu yapmaktı. Sabunun sıvı yada kopuk kullanımı var, macununda da olabilir. Kopuk yapıcı dispanser pompalardan yararlanarak kopuk macun yaptım. Macunun sulandırılmasında saf su kullandım. Cunku su sağlıklı ve ucuzdu. Denemelerde macuna değişik olculerde saf su ekledim. En iyi sonuc 300 ml saf suda 16 gram macun oldu. Karışımı dispanser pompaya koydum ve kopuk olarak cıkıyordu Direkt ağzıma goturup fırcalama yapıyordum 3 dakika fırcaladıktan sonra 1 bardak su ile ağzımı calkaladım. İşte elde etmek istediğim sonuc. Diş fırcalarken artık 1 bardak su kullanıyordum." Kucuk mucitten buyuk icat
Gercekten cok guzel bir duşunce, sadece diş fırcalarken değil,traş olurkende ceşmeler acık bırakılıyor. Bu konuda onca uyarı yapılmasına rağmen hala bu alışkanlıklarını değiştiremeyenler var. Cocukluktan bu tasarrufun aşılanması lazım.
Kucuk mucidimizi kutluyorum.