İSTANBUL - İki yıldır silikozis tedavisi goren kot taşlama işcisi Ruhat Yıldırak (24) hayatını kaybetti.
Bianet'in haberine gore silikozis nedeniyle hayatını kaybeden otuz dokuzuncu, son dort ayda olen dorduncu işci olan Yıldırak'ın silikozis hastası olan amcasının oğlu İdil Oral'ın da hayati tehlikesi var.
"HASTA OLDUĞUMU ASKERDE OĞRENDİM"
Gectiğimiz Cumartesi gunu (28 Şubat) Erzurum Araştırma Hastanesi'nde hayatını kaybeden Yıldırak erken yaşta kot taşlama işine başladı. Mahmutbey'deki iki atolyede calıştıktan sonra dort yıl once askere gitti.
Yıldırak, 2008 yılında kendisiyle yapılan roportajda yaşadıklarını şoyle anlatmıştı:
"İstanbul'da bir kot taşlama imalathanesinde 4 yıl boyunca, kotu şartlarda ve sigortasız olarak calıştım. Boyle bir hastalıktan haberimiz bile yoktu. Aynı koyden olan Erhan arkadaşımızın olumu sonrası bu hastalığı oğrendik. Zaten o gunden sonra da o işte calışmadık.
"İşten cıktıktan sonra askere gittim. Vatani gorevimi Edirne'de yaparken askerliğimin son 15 gununde nefes darlığı cektim, goğsumde ağrılar hissettim. İlk zamanlar onemsemedim. 2005 yılı kasım ayında terhis olduktan sonra koyume dondum. Rahatsızlığım artınca Diyarbakır'daki Dicle Universitesi Tıp Fakultesi Hastanesi'ne gittim. 'Bu hastalığın tedavisi yok' dediler."
TAŞCILAR KOYUNUN YARISI SİLİKOZİS HASTASI
Yıldırak'ın koyu olan Taşlılar'da beş işci silikozis nedeniyle hayatını kaybetti. 287 haneli, 600 nufuslu koyun yarısından fazlası silikozis hastası. Bazı evlerde birden fazla hasta var.
84 kişi silikozis tedavisi gorduğu koyde son bir yılda silikozis hastalığına yakalanan genclerden uc kişi hayatını kaybetti.
SİLİKOZİS HASTALIĞI NEDİR?
Kot taşlama, kotların beyazlatılması, eskitilmiş gorunumu verilmesi icin, kumun, kuru hava kompresorleriyle kotların yuzeyine tutularak aşındırılması işlemine verilen ad. Bu uygulama sırasında solunan tozlar akciğerde silikozis hastalığına yol acıyor.
Sık rastlanan meslek hastalığı olan silikozis, kot taşlama atolyelerinde, dokum ve metal eşya işkolunda, Silikojen tozun solunum yolları korunma mekanizmasını aşarak akciğere kadar ilerlemesi sonucu meydana geliyor. Akciğer kan ve lenf damarlarında cekilmeler ve şekil bozukluklarının oluşmasına neden olan hastalığın tedavisi yok.
İşverenlerin gereken sağlık onlemlerini almaması nedeniyle oluşan silikozis hastalığının tedavisi yok. Kot Taşlama İşcileriyle Dayanışma Komitesi (KTİD), yaklaşık 4 bin silikozis hastası kot işcisi olduğunu soyluyor.
SANATCILAR KOT İŞCİLERİ İCİN SOYLEYECEK
Arif Sağ, Şebnem Sonmez, Cahit Berkay, Yasemin Goksu, Mor ve Otesi, Kardeş Turkuler, Anadolu Ateşi, Zeynep Tanbay, İclal Aydın ve "Elveda Rumeli" dizisinin oyuncuları, kot işcileriyle dayanışma gecesinde sahneye cıkacak.
Kot İşcileriyle Dayanışma Komitesi'nin duzenlediği "Sesimiz Nefesiniz" adlı gece 11 Mart Carşamba akşamı saat 19.00'da Mustafa Kemal Kultur Merkezi'nde gercekleştirilecek.
Alıntı kot işcileri oluyor
Ben kot beyazlatmanın sağlığa zararlı olduğunu bile bilmiyordum.

Madem zararlı neden bu tur şeyleri moda yapıyorlar ki