Milli Eğitim Bakanlığı gecen yıl 13 bin pozisyona 12 bin 774 sozleşmeli oğretmen atamıştı. Milli Eğitim Bakanı Huseyin Celik, hukumetin eğitime oncelik verdiğini kaydederek, bu kapsamda kamunun kullanımı icin serbest bırakılan kadroların yuzde 50′den fazlasının, butceden de en fazla payın Milli Eğitim Bakanlığına ayrıldığını anlattı.

Her yıl 35-40 bin oğretmen ataması yapıldığını belirten Celik, her yıl emekli olan oğretmenlerin yerlerinin doldurulması gerektiğine işaret etti. MEB’de oğretmen ihtiyacının sureklilik gosterdiğini soyleyen Celik, şoyle konuştu:

”2009 yılında Şubat ayında da Ağustos ayında da oğretmen ataması yapılacak. Cunku bir taraftan emekli oğretmenlerin yerini doldurmamız gerekiyor bir taraftan da okul oncesi eğitim başta olmak uzere eğitimin her alanında okullaşma oranları gittikce buyuyor. 2009 yılında kac oğretmen atayacağımız, 2009 yılının sonuna kadar emekli oğretmenlerimizin sayısına ve bize Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığının tahsis edeceği kadrolara bağlıdır. Her yıl ocak ayında bu rakamları acıklıyoruz.”

Bugunku atamalarla birlikte oğretmen sayısının 664 bini bulacağını kaydeden Celik, Ankara, Niğde, Bartır ve Kırşehir illeri haric 77 ile atama yapılacağını belirtti.

-”BU MESLEK MAAŞ İCİN YAPILMAZ”-

Celik, yeni atanan oğretmenlere şoyle seslendi:

”Sizin goreviniz cocuklarımızı hayata hazırlamaktır. Onları sağlak karakterli bireyler olarak iyi vatandaşlar, iyi insanlar olarak yetiştirmek Milli Eğitim Temel Kanunu’nun da gereğidir. Ataturk’un bize gostermiş olduğu muasır medeniyet seviyesini aşmak icin fedakar ve işini zevk edinen insanlara ihtiyacımız vardır. Oğretmenlik sevilmeden yapılmaz. Sadece alacağınız mutevazı maaş icin bu meslek icra edilmez. Eğer cocukları seviyorsanız, elinden tuttuğunuz, başını okşadığınız, bilgiyle donattığınız cocuklarımızın gozlerindeki sevinc parıltısı, memnuniyet ve minnettarlık parıltısı sizi mutlu ediyorsa en buyuk ucretinizi bundan alıyorsunuz demektir. İşte o zaman oğretmenliğin tadına varırsınız.

Her gittiğiniz yerlerde imkanlar aynı değildir. Bazı yerlerde iklim, tabiat şartlarından dolayı imkansızlıklarınız olabilir ama muhim olan imkansızlıklar icerisinde guzellikleri ve başarıyı mumkun kılabilmektir. Her başınız sıkıştığında bize ulaşabilirsiniz. Artık koylerde, en ucra yerlerde bile internet var. Elektronik ortamda bize yazabilirsiniz.”

YOK ile yaptıkları ortak calışmaya da değinen Celik, ihtiyactan fazla mezun vermemesi icin artık ”eğitim fakultelerinin sayısını sınırladıklarını” bildirdi. Celik, ”Artık her istenen yerde eğitim fakultesi actırmıyoruz. Eğitim fakulteleri acılsa bile bizim cok ihtiyac duyduğumuz branşları acmalarına musaade ediliyor” diye konuştu.

-”MAAŞLARINI 15 KASIMDA ALACAKLAR”-

MEB Personel Genel Muduru Necmettin Yalcın da 22-31 Ekim arasında 31 bin 937 başvuru yapıldığı, bunlardan 30 bin 457’sinin başvurusunun kabul edildiğini belirtti. Yalcın, 13 bin pozisyona sozleşmeli oğretmen atanacağını ifade ederek, atamaların sadece 3. hizmet bolgesindeki yerlere değil, tum hizmet bolgelerine yapılacağını kaydetti.

Atanacak oğretmenlerin 14 Kasımda goreve başlayacaklarını soyleyen Yalcın, oğretmenlerin 15 Kasımda maaş alacaklarını bildirdi.

Konuşmaların ardından Milli Eğitim Bakanı Celik, salonda bulunanlardan birer numara soylemelerini istedi ve rakamlar tamamlandıktan sonra bilgisayar kurasını başlattı.

Kura sonucunda, 13 bin pozisyona 12 bin 774 oğretmen atandı. Taban puanlar sınıf oğretmenliğinde 76.6, tarih oğretmenliğinde 82.9, Turk dili ve edebiyatı oğretmenliğinde 79.1′de Turkce oğretmenliğinde 82.6 kaldı.

-ADAYLARIN HEYECANI-

Bu arada, atamaları takip etmek uzere salonda bulunan adaylar, aileleri ve yakınları heyecan yaşadı. Atandıkları yerleri ekrandan goren bazı adaylar cığlık atarak sevinirken, kızı Ağrı Doğubayazıt’a atanan Mustafa Pilavcı gozyaşlarını tutamadı. Haberi telefonla kızına veren Pilavcı, sevincini Milli Eğitim Bakanı Celik’e sarılarak gosterdi.

Ataması yapılan bazı oğretmenler de Celik’in yanına gelerek, sevinclerini paylaştı ve fotoğraf cektirdi.

2009 Oğretmen Atama Sunucları Şubat 2009 ve Ağustos 2009 tarihlerinde belli olacak. 2009 Oğretmen Atama Sonucları

Ataması yapılan tum oğretmenlerimize hayırlı olsun. Atamasını bekleyen oğretmenlerimize de inşallah gonullerine gore bir atama olur. Memleketimizim her koşesinin eğitime ihtiyacı var.