Davos’da devam eden Dunya Ekonomik Forumu’nda ''Gazze Ortadoğu İcin Model" başlıklı panele Turkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres arasındaki gerginlik damgasını vurdu. Peres’in acıklamalarını "sert" olarak değerlendiren Erdoğan, moderatorun kendisine daha az soz verdiğini gerekce gostererek paneli terk etti.
Başbakan Erdoğan, oturumun son konuşmacısı Peres'in acıklamalarının ardından oturum yoneticisinden, İngilizce konuşarak "bir dakika" sure istedi. Panel yoneticisinin soz hakkı vermek istememesine karşılık Erdoğan, Peres'e donerek "Sesin cok yuksek cıkıyor. Benden yaşlısın biliyorum ki sesinin benden cok yuksek cıkması bir sucluluk psikolojisinin gereğidir. Benim sesim bu kadar cok yuksek cıkmayacak. Bunu boyle bilesin. Oldurmeye gelince siz oldurmeyi Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa da panelin katılımcılarından biriydicok iyi bilirsiniz. Plajlardaki cocukları nasıl oldurduğunuz, nasıl vurduğunuzu cok iyi biliyorum…" diye konuştu.
İsrail Cumhurbaşkanı’na yonelik sert eleştirilerde bulunan Erdoğan, daha sonra moderatorun Peres’e 25 dakika, kendisine ise 12 dakika sure verdiğini belirterek Erdoğan, "Bundan sonra artık Davos’a gelmeyeceğim" diyerek podyumdan indi.
"Tavrım moderatore"
Erdoğan paneli terk ettikten sonra Dunya Ekonomik Forumu Başkanı Klaus Schwab’la bir basın toplantısı duzenledi. Erdoğan tavrının Peres’e değil, moderatorun tutumuna olduğunu belirterek, kendisine konuşmak icin daha az sure verdiğine dikkat cekti. Erdoğan, 'Herhangi bir şekilde ne İsrail halkını ne Cumhurbaşkanı Peres'i ne de Musevi halkını hedef aldım'' dedi.
Davos Dunya Ekonomik Forumu Başkanı Klaus Schwab, oturumun bu şekilde bitmiş olmasından dolayı cok uzgun olduğunu belirterek, duygularını paylaşmak istediğini soyledi. İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in de daha sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak olanlardan dolayı uzuntu duyduğunu soylediği acıklandı.
Arap Birliği Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, panelde askeri operasyonlarını savunmuştuGenel Sekreteri Amr Musa ise paneli terk eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a destek verdi. Davos'taki paneli terk etme konusunda "haklı olduğunu" soyleyen Musa, AP'ye yaptığı acıklamada, Erdoğan’ın hareketinin "anlaşılır" olduğunu belirterek, "Sayın Erdoğan soylemek istediğini soyledi ve ayrıldı. Hepsi bu. Kendisi haklıydı" dedi.
Oturumdaki acıklamalar
Peres ise paneldeki konuşmasında İsrail’in Filistin bolgelerindeki askeri operasyonu savunan acıklamalar yapmıştı. İsrail’in Gazze Şeridi’nden tamemen cekildiğini, Yahudi yerleşim birimlerini boşalttığını, ayrıca bolgeye gıda, su ve para aktarılmasını sağladığını dile getiren Peres, ancak Hamas’ın ise İran’dan gelen fuzeleri İsrail tarafına fırlattığını işaret etti. Ortadoğu’daki asıl sorunun İran olduğunu savunan Peres, Tahran’ın Hamas ve Hizbullah’a silah ve fuze sağladığını dile getirdi. Peres, daha sonra yanında oturan Erdoğan’a donerek "Her akşam İstanbul’a fuze duşseydi, siz ne yapardınız" diye sordu.
Erdoğan da oturum devam ederken İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in, ''masada tek taraflı muzakere yaptığını, sadece El-Fetih ile bu muzakereyi surdurduğu surece netice alamayacağını soylemişti. Filistin'in secim kazanmış bir partisi olan Hamas'ın da masaya davet edilmesi gerektiğini'' belirten Erdoğan, ''Turkiye'ye burada bir gorev duşuyorsa biz her an varız, devreye gireriz, ama dediğim gibi tarafları iyi tespit etmemiz gerekiyor. Eğer sadece El Fetih'i al, diğerlerini dışarıda bırak, burada neticeye varılamaz'' dedi.
not alıntıdır Erdoğan Davos'u terk etti
cok uzucude olsa bence başbakana hak veriyorum
emeğine teşekkurler.. Erdoğan Davos'u terk etti
Forum olurda tartışma olmaz mı değil mi ama bakın başbakanda moderatore kızmış demekki neymişşşşş her forumda oluyormuş kavga dovuş tartışma
gıcıklığım uzerimde tamam kabul ediyorum neyse işin şakası bir yana helal olsun iyi yapmış başbakanımız sustukca cirkinleşiyorlar en azından tepkimizi bu şekilde gostermiş Erdoğan Davos'u terk etti
kol kırılır yen icinde kalır hesabı.başbakanı bazen ne kadar cok eleştirsekte yinede saygımızı almayı biliyo.Buyuk bir iş yaptı gibi gorunuyo ama yarın yahudi medyası başımıza ekonomik yonden iş acacak diye duşunuyorum.Birileri bunun bedelini odetmeye kalkacak Turkiyeye ama aynı şekil dik durursak belki o eski gunlere doneriz inşallah. Erdoğan Davos'u terk etti
Başbakanımız Davosta sozde medeni ulkelerin başkanlarına duruşu ile bir ders verdi.Umarım bu duruşunu ve tavrını yumuşatmadan devam eder.israilin şerefsiz başkanı pereze katilsiniz ve siz onu alkışlayan ulke temsilcileri bu katliama ortaksınız ve bu insanlık sucu hepinizin demesini bilmiştir.Helal sana sayın başbakanım.
İsrail Cumhurbaşkanı Peres’in acıklamalarını protesto eden ve ve oturum başkanının kendisine kısıtlı soz verdiğini soyleyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Benim icin Davos bitmiştir. Bir daha katılmayacağım” dedi ve oturumu terk etti. Başbakan Erdoğan, konuşmasının ardından soz alan Perez’in kendisini azarlar şekilde hitabına cok kızdı. Perez’in uzun konuşmasında gerceklere tamamen zıt … Erdoğan Davos'u terk etti
sabaha kadar seyrettim haberleri okadar gurur duydumki anlatamam başbakanımızla inşallah hep boyle devam eder sessizlerin sesi kimsesizlerin kimsesi oldu (