Sevgi. Aşırı duşkunluk.
Allahu teÂl buyurdu ki: Benim icin birbirini sevenlere, benim icin biraraya gelip oturanlara, benim icin birbirini ziyÂret edenlere, benim icin birbirine verenlere muhabbetim vÂcibdir. (Hadîs-i kudsî-SenÂullah-i PÂnî Pût&#238
Benim muhabbetim; benim yolumda birbirine muhabbet edenler, hÂlis sevgi gosterenler ve benim sevgim uğrunda harcıyanlar icin hak oldu. (Hadîs-i şerîf-RÂmûz-ul-EhÂdîs)
Benim muhabbetim bir kulun kalbine girerse, azîz ve celîl olan Allahu teÂlÂ, onun cesedini ateşe haram kılar. (Hadîs-i şerîf-RÂmûz-ul-EhÂdîs)
Muhabbete, muhabbet denmesi; kalbde Allahu teÂlÂnın rızÂsından başka her şeyi mahv (yok)etmesindendir. (Ebû Saîd Eşec)
EshÂb-ı kirÂm (Peygamberimizin arkadaşları), Resûlullah efendimizin muhabbeti uğruna mallarını ve canlarını sarf eylediler (harcadılar). MakÂm ve mevkilerini terk eylediler. (İmÂm-ı RabbÂn&#238
Muhabbet rızÂya (Allah'tan gelen her şeyi beğenmeye), rız da muhabbete dÂhildir. RızÂsız muhabbet, muhabbetsiz rız olmaz. Cunku insan, ancak sevdiğine rÂzı olur ve rÂzı olduğunu sever. (Amr bin Osman Mekk&#238
Kul, muhabbet makÂmına; Allahu teÂlÂnın sevdiklerini sevmek ve Allahu teÂlÂya duşman olanlara duşmanlık etmekle kavuşur. (Abdullah bin Muhammed Murteiş)
Şu uc muhabbet cok muhimdir:Birincisi, Allahu teÂlÂyı sevmektir. Bunun alÂmeti, ibÂdeti gunaha tercih etmektir. İkincisi, kuvvetli bir îmÂn ile Resûlullah efendimizi sevmektir. Bunun alÂmeti, Resûlullah'ın sunnetine yapışmaktır. Ucuncusu ise Allah ic in mu'minleri sevmektir.Bunun alÂmeti, mu'minlere eziyet etmemek ve onlara faydalı olmaktır. (HÂris el-MuhÂsib&#238
Butun kazanclarıma, murşidlerime (hocalarıma) cok muhabbet etmekle kavuştum. SeÂdetin (mutluluğun, kurtuluşun)anahtarı, Allahu teÂlÂnın sevdiklerini sevmektir. (Mazhar-ı CÂn-ı CÂnÂn)
Muhabbet edene muhabbet edilir. Seven sevilir, unutmayan unutulmaz. (Ali HÂfız Efendi) Muhabbetten Muhammed oldu hÂsıl, Muhammedsiz muhabbetten ne hÂsıl
(Bezm-i Âlem VÂlide Sultan)