Allahu teÂl Kur'Ân-ı kerîmde meÂlen buyurdu ki:
Bana (hÂlis kalb ile) du ediniz. DuÂnızı kabûl ederim. (Mu'min sûresi: 60)
Allahu teÂlÂyı unutarak, gafletle edilen du kabûl olmaz. (Hadîs-i şerîf-MevÂhib-i Ledunniyye)
Mu'minin din kardeşi icin, arkasından yaptığı hayır du kabûl olur. Bir melek, "Allahu teÂlÂ, bu iyiliği sana da versin!Âmin" der. Meleğin duÂsı red edilmez. (Hadîs-i şerîf-RiyÂz-us-SÂlihîn)
Ummetimin gunÂh işlemeyen genclerinin duÂları kabûl olur. (Hadîs-i şerîf-Kunûz-ud-DekÂik)
Beş vakit farz namazdan sonra yapılan du kabûl olur. (Hadîs-i şerîf-MerÂk-il-FelÂh)
LÂnet etmek icin gonderilmedim. Hayır du etmek icin, her mahlûka merhamet etmek icin gonderildim. (Hadîs-i şerîf-Berîka)
Kendinize, evlÂdınıza, kotu du etmeyiniz. Allah'ın kaderine rÂzı olunuz. Nîmetlerini arttırması icin du ediniz. (Hadîs-i şerîf-Berîka)
Calışmadan du eden, silÂhsız harbe giden gibidir. (Hadîs-i şerîf-MektûbÂt-ı İmÂm-ı RabbÂnî

Cok kimse vardır ki, yedikleri ve giydikleri haramdır. Sonra ellerini kaldırıp du ederler. Boyle duÂ, nasıl kabûl olunur? (Hadîs-i şerîf-KimyÂy-ı SeÂdet)
Birinize derd ve bel gelince, Yûnus peygamberin duÂsını okusun. Allahu teÂl muhakkak onu kurtarır. Du şudur: L ilÂhe ill ente subhÂneke innî kuntu minez zÂlimîn. (Hadîs-i şerîf-Tefsîr-i Mazharî

Sabah kalkınca, uc kerre:BismillÂhillezî lÂ-yedurru ma asmihî şey'un filerdı vel fissemÂi ve huvessemî'ul-alîm (duÂsını) okuyana akşama kadar hic bel gelmez. (Hadîs-i şerîf-Tenbîh-ul-GÂfilîn)
Du etmekle emr olunduk. Kulun Rabbine du etmesi, yalvarması, yakarması, sığınması, ağlayıp sızlaması Rabbine hoş gelir. (İmÂm-ı RabbÂnî

Allahu teÂlÂnın Âdet-i ilÂhiyyesine uymadan, sebeplere yapışmadan, calışmadan du etmek, Allahu teÂlÂdan mûcize istemek demektir. Muslumanlıkta, hem calışılır, hem de du edilir. Once sebebe yapışmak, sonra du etmek lÂzımdır. (Şerefeddîn Ahmed Yahy Munîrî

DuÂnızı oyle bir delîl (vesîle, vÂsıta) araya koyarak edin ki, o, gunah işlememişlerden olsun. O delîl, Allah dostları, Allah adamlarıdır. Onlara sevgi ve tevÂzu gosterin ki, sizin icin du etsinler. (Ali RÂmitenî

Allahu teÂlÂya itÂat et, emirlerine uy. Sonra du et. Allahu teÂl duÂnı kabul eder. (AmmÂr-ı YÂser)
ZÂlim kimseleri, Âdil diye medh edenin ve din duşmanlarının olusune, dirisine du edenin îmÂnı gider. (Abdulhakîm ArvÂsî

(Muhammed RebhÂmî