Veyl
Vay hÂline, yazıklar olsun.
1. Bir kimse veya topluluğun işledikleri kotulukler sebebiyle karşılaşacakları azÂbı, kotu hÂlleri ve acınacak bir hÂlde bulunduklarını ifÂde eden bir soz.
Allahu teÂl Kur'Ân-ı kerîmde meÂlen buyurdu ki:
Olcude ve tartıda hîle yapanlara veyl olsun. (Mutaffifîn sûresi: 1)
(Ey Habîbim!) De ki: "Ben ancak sizin gibi bir insanım. (Yalnız) bana şu vahy olunuyor; sizin ilÂhınız ancak tek ilÂhtır. Onun icin hepiniz O'na (îmÂn ve tÂatle) yonelin. O'ndan mağfiret isteyin. O Allah'a ortak koşanlara veyl olsun. (Fussilet sûresi: 6)
2. Cehennem'de bir vÂdinin adı.
Allahu teÂl Kur'Ân-ı kerîmde meÂlen buyurdu ki:
Hayır biz hakkı bÂtılın tepesine atarız da onu parcalar. Bir de bakarsın o anda (bÂtıl) mahv olmuştur. (Allah cocuk edinmiştir, melekler Allah'ın kızlarıdır gibi) Allah'a isnÂd ettiğiniz (noksan) vasıflardan dolayı sizin icin veyl vardır. (Enbiy sûresi: 18)
Cok musluman evlÂdı, babaları yuzunden veyl ismindeki Cehennem'e gideceklerdir. Cunku bunların babaları, yalnız para kazanmak ve keyf surmek hırsına duşup ve yalnız duny işleri arkasında koşup, evlÂdlarına muslumanlığı ve Kur'Ân-ı kerîmi oğretmediler. Ben boyle babalardan uzağım. Onlar da benden uzaktır. Cocuklarına dinlerini oğretmeyenler Cehennem'e gideceklerdir. (Hadîs-i şerîf-İhyÂ)
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Veyl ( İSLAM TİM )
-
12-09-2019, 05:21:45